به گزارش ایمنا، به نقل از صداوسیما رحیم زارع در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه موافق سازمان تجارت جهانی هستم اما اکنون زمان پیوستن به این سازمان نیست اظهارکرد: پیوستن به این سازمان الزاماتی از جمله اصلاح وضع نابسامان بانکی، داشتن راهبرد توسعه صنعتی و تجارت بلندمدت، هماهنگی میان سیاست های پولی و بانکی، اصلاحات گمرکی و ساماندهی به وضع مناطق آزاد میخواهد که اکنون این شرایط فراهم نیست.
وی گفت: برجام فرصت مناسبی برای پیوستن کشورمان به سازمان تجارت جهانی بود اما از آن استفاده نشد.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: سهم ایران از ۳۸ هزار میلیارد دلارتجارت جهانی ۳۳ صدم درصد است و در سال گذشته ۵۴ میلیارد دلار واردات در مقابل ۴۷ میلیارد دلار صادرات داشته ایم و این نشان می دهد شرایط کشور برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی مناسب نیست.
زارع گفت: البته نقش سازمان تجارت جهانی با موافقت نامههای منطقه ای در حال کمرنگ شدن است.
وی افزود: کشور امروز ثبات اقتصادی ندارد و قوانین کشورمان با قوانین سازمان تجارت جهانی هماهنگ نیست زیرا اکنون هر قانونی در مجلس نوشته می شود برای فرار از تحریم هاست.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: کشورهایی در پی سازمان تجارت جهانی میروند که شرایط عادی داشته باشند اما دولت ایران راهبردی برای حمایت از اقتصاد کشور ندارد.
زارع افزود: این مسئله را نیز باید در نظر داشت که امریکا و چین اعضای اصلی سازمان تجارت جهانی هستند اما فقط منافع خود را دنبال می کنند.
لزوم استفاده از جنگ اقتصادی چین و امریکا
حمید حسینی کارشناس مسائل اقتصادی نیز در این برنامه گفت: چینی ها می دانستند که با امریکایی ها وارد جنگ اقتصادی خواهند شد بنابراین توجه جدی به روش های جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تحریم های امریکا داشتند.
وی افزود: چینی ها زمان رقابت پذیری اقتصاد خود با اقتصاد امریکا را سال ۲۰۲۵ میلادی اعلام میکردند اما جنگ اقتصادی آنها با امریکا آغاز شده است.
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: باید از این جنگ اقتصادی خوشحال باشیم و بدانیم که امریکایی ها دیگر نمیتوانند بر ضد ما اجماع جهانی ایجاد کنند.
حسینی با بیان اینکه باید از شکاف ایجاد شده میان امریکا و چین استفاده کنیم افزود: بطور قطع هیچکس در دنیا نمیتواند با چینیها در قیمت کالاها رقابت کند و این کشور شریک نخست تجاری همه کشورهاست.
وی گفت: چین اگر بازار امریکا را از دست بدهد بازارهای دیگر را در دست خواهد داشت.
کارشناس مسائل اقتصادی افزود: دلیل عصبانیت امریکایی ها از چین به دلیل جایگزینی پول ملی این کشور به جای دلار در معاملات نفتی چین است.
حسینی گفت: روزانه ۵ میلیارد دلار معاملات نفتی انجام می شود که کمک بزرگی به اقتصاد امریکا است.
وی افزود: ایران روزانه ۶۰۰ هزار بشکه نفت و بیشتر محصولات پتروشیمی خود را به چین صادر میکند و با توجه به شکاف ایجاد شده در روابط اقتصادی امریکا و چین، کشورمان میتواند سهم صادرات نفت امریکا به چین را در اختیار بگیرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه سازمان تجارت جهانی نتیجه جنگ جهانی است و کشورها پس از آن گفتند باید به جای جنگ روابط اقتصادی را میان خود گسترش دهیم گفت: امریکا قواعد این سازمان را اکنون زیر سوال برده اما عقلای امریکایی و دیگر کشورها اجازه نمیدهند دولت امریکا این روند را ادامه دهد.
حسینی افزود: پس از انقلاب صنعتی انقلاب تجاری روی داد و ما از آن عقب افتاده و آنرا درک نکردیم و بازنده تجارت جهانی هستیم.
وی گفت: بدون پیوند با اقتصاد جهانی و پیوستن به wto نمیتوانیم به اقتصاد خود سامان دهیم.
کارشناس مسائل اقتصادی افزود: حتما باید به سمت همکاریهای منطقهای برویم تا امنیت اقتصادی کشورمان تامین شود.
حسینی گفت: در حالی که رشد کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی دو برابر رشد اقتصادی دنیا است باید برای یافتن بازارهای صادراتی عضو سازمان تجارت جهانی شویم.
وی افزود: باید در برجام امتیاز پیوستن به سازمان تجارت جهانی را میگرفتیم اما به آن توجه نشد.
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: تا مجبور نشویم کاری را انجام نمیدهیم و توان سیاست گذاری بهجز زمان قرار گرفتن درشرایط اجبار را نداریم بنابراین باید ابتدا به سازمان تجارت جهانی بپیوندیم تا بتوانیم الزامات و اصلاحات آنرا انجام دهیم.
حسینی افزود: جنگ اقتصادی میان چین و امریکا به ضرر ما نیست بلکه امکان تنفس به اقتصاد کشور را می دهد.
وی گفت: حتی اگر امریکا از برجام خارج شود در برجام بمانیم و روابط خود را با روسیه، چین و امریکا گسترش دهیم به نفع ماست.
کارشناس مسائل اقتصادی افزود: چینی از ما دلخور هستند زیرا پس از برجام دو سال حتی یک هیئتتجاری نیز به چین نفرستادیم و در پی اروپایی ها بودیم.
حسینی گفت: باید از جنگ اقتصادی چین و امریکا استفاده کنیم و راهبرد اقتصادی خود را در رابطه با چین بهبود بخشیم.
چالش تراز تجاری آمریکا
ساسان شاه ویسی کارشناس مسائل اقتصادی نیز در این برنامه گفت: با توجه به کاهش صادرات اسلحه و بودجه ریزی در این بخش، تراز تجاری امریکا با چالش روبرو شده است بنابراین این کشور در پی بازارهای دیگر از جمله بازار فناوری است.
وی افزود: چینی ها هر مشکل را در بازارهای جهانی با رجوع به بازار مصرف کننده داخلی حل میکنند.
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: رفتار امریکا در ایجاد جنگ اقتصادی با چین نشان میدهد سیاست گذاریهای سازمانهای بین المللی از جمله سازمان تجارت جهانی به آسانی دچار چالش میشود.
شاهویسی افزود: این جنگ امکان دارد نرخ کالاهای مصرفی ایران را نیز افزایش دهد.
وی گفت: چینی ها میدانند ایران در مدار حمایت از اقتصاد داخلی است اما نمیپذیرند که ما در جنگ اقتصادی این کشور با امریکا بی طرف باشیم و از ما بدلیل کمکهایشان در زمان تحریم ها انتظار دارند.
کارشناس مسائل اقتصادی افزود: البته چینیها میتوانند در ایجاد اقتصادی بزرگتر، سریعتر، چابکتر و رقابت پذیرتر به ما کمک کنند و از ظرفیتهایی که این اقتصاد برای آنها ایجاد میکند استفاده کند.
شاهویسی گفت: اقتصاد دولتی ایران نمیتواند ظرفیت بهرهوری از شکاف اقتصادی امریکا و چین را فراهم کند و نمونه آن در ناکارآمدی این اقتصاد برای استفاده از فرصت های گذشته مانند بازار روسیه و قطر مشخص است.
وی افزود: اقتصاد امریکا در راهبرد ۵ سال آینده خود ۷ ماده از قوانین سازمان تجارت جهانی را زیر سوال برده که این به معنای درگیری با سازمان تجارت جهانی است.
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: سازمان تجارت جهانی مبتنی بر اقتصاد لیبرالی شکل گرفته و منافع را در این چارچوب برای اقتصاد بینالمللی تعریف میکند.
شاهویسی افزود: شاخص های اقتصادی کشور برای پیوستن ما به سازمان تجارت جهانی باید بهبود یابد اما در ۵ سال گذشته نه تنها این شاخص ها بهبود نیافته بلکه کاهش نیز داشته است.
وی با بیان اینکه پیوندهای منطقهای، رقیب سازمان تجارت جهانی است گفت: سازمان تجارت جهانی نظامات حاکمیتی دولتها را در مسیری قرار میدهد که تفکر لیبرالیستی بر آنها حاکم شود.
کارشناس مسائل اقتصادی در عین حال افزود: اگر ۷۵ درصد اقتصاد کشور خصوصی بود و دولت شرایط پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی را فراهم میکرد میتوانستیم وارد این سازمان شویم.
شاه ویسی گفت: برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی باید تعرفهها کاهش یابد اما اگر دولت از تولیدکننده داخلی حمایت نکند دیگر تولیدکنندهای در کشور باقی نمی ماند.
وی افزود: جنگ اقتصادی امریکا و چین به ما گوشزد می کند که اگر این کشورها احساس کنند سهم شان در تجارت جهانی کاهش می یابد همه توافقات اقتصادی را نادیده می گیرد.
نظر شما