به گزارش ایمنا، طبیعت در حال شکوفایی، زندگی جدیدی را نوید میدهد و بهانهای برای جشن گرفتن است. پایان فصل سرما و تولد دوباره سرسبزی و خرمی است. در همین ایام است که روزهداران پس از چهل روز با اندوختههای جسمی و معنوی روزه خود را به اتمام میرسانند و از خوراکیهای ایام عید لذت میبرند و سرآغاز آن با پاکی از ابعاد جسمی و معنوی شروع میشود.
برای مسیحیان اولین یکشنبه بعد از ماه کاملی که پس از اعتدال بهاری باشد، عید پاک است. عیدی که در روزگار گذشته ۱۵ روز جشن به همراه داشته است.
یونانیها و یهودی این روز را پاسکا نامیدند. پاسکا به معنای مهاجرت و بیانگر مهاجرت از یک زندگی همراه با گرفتاری، درد و رنج و مشقت به یک زندگی با آرامش و آسایش است. خروج از مصر و ورود به دریای سرخ روزگار خوشی برای یهودیان رقم زد و مهاجرت آنها سرآغاز زندگی جدید بود و شاید به همین خاطر است که یهودیان برای یادآوری روزهای سخت نیاکان خود در این روز، از خوراکیهای نهچندان لذیذ استفاده میکنند.
رنگآمیزی تخممرغ و تخم مرغ بازی از رسوم عید پاک است. تخم مرغ نماد آغاز زندگی است. زندگی که با شکسته شدن تخم مرغ آغاز میشود و بیانگر تحمل سختی و سیاهی و ورود به دنیای نور و روشنایی است.
مسیحیان جهان در این روز تخم مرغ را قرمز رنگ میکنند، البته تزئین و طراحی آن به رنگهای دیگر عملی پذیرفته شده است و میتواند انعکاس زندگی و شادی باشد. بازی آن بین دو نفر است و نحوه آن مبارزه بین این دو با به هم زدن تخم مرغها تحقق مییابد. شخص برنده کسی است که تخم مرغ آن از استحکام بیشتری برخوردار است و توانسته است تخم مرغ مقابل را بشکند. تخم مرغ شکسته به برنده داده میشود.
تخم مرغهای شکسته خورده میشوند. از رسوم ارمنیان خوردن این تخم مرغها همراه با نمک و ترخون با نان لواش بوده است.
هدیه دادن تخم مرغ در این روز، از دیرباز رواج داشته است و مردم ضمن تبریک گفتن به یکدیگر، تخم مرغهای رنگ آمیزی شده به یکدیگر هدیه میدهند. البته رنگ آمیزی تخم مرغ و هدیه دادن سبدی از تخم مرغ نامزدان به یکدیگر از رسوم دیرینه این عید است.
در کشورهای غربی، در کنار برگزاری این سنتها، تخم مرغ رنگ شده را در لای چمنها پنهان مینمایند و از کودکان میخواهند تا آنها را بیابند. هر کودکی که بتواند هر تعداد تخم مرغ بیابد، مالک آن محسوب میشود، اصطلاحاً به این بازی شکار تخم مرغ گویند.
برای مسیحیان، عید پاک با رستاخیز و قیام مسیح پیوند خورده است. ورود حضرت عیسی مسیح به اورشلیم سرآغاز رویدادهای تلخ و شیرینی بود که بر اعتقادات مسیحیان تأثیر بسزایی داشته است. معجزه رستاخیز حضرت مسیح مصادف با روز عید پاسکا بوده است و به همین لحاظ این روز یکی از اعیاد مسیحیت بشمار میرود و حتی میتوان گفت مهمترین عید مسیحیان است.
پیامبران بر اساس نوع رسالت خود برای ترویج آئین یکتاپرستی، رفتاری متفاوت از خود نشان میدهند. پیامبر صلح و دوستی در رسالت خود سعی نمود مردم را به تواضع و خویشتنداری دعوت کند. دراینبین، نماد این رفتار را میتوان در پنجشنبه سه روز قبل از عید پاک بهوضوح دید.
در این روز پیامبر مسیحیان پاهای حواریان خود را شست و با این عمل خود تواضع را به شاگردانش آموخت. حتی زمانی که شاگردانش سعی کردند وی را از این کار منصرف کنند، نتوانستند ایشان را متقاعد کنند. امروزه نیز روحانیون مسیحی به تقلید از این رفتار همه ساله به پیروی از پیشوای خود پای ۱۲ نفر را در کلیسا شستشو میدهند.
پس از این عمل، حضرت عیسی در آن شب توسط سربازان رومی دستگیر و پس از آن مصلوب شد. حضرت عیسی در حین دستگیری از حواریان خود میخواهد که متانت پیشه و از هرگونه درگیری پرهیز کنند. ضمناً به سربازان میگوید: " اگر شما برای دستگیری پیامبر مسیحیت آمدهاید مرا بازداشت کنید و کاری به شاگردانم نداشته باشید، من با شما خواهم آمد. "
روز یکشنبه همزمان با روز عید، حضرت عیسی بر اساس بشارت روز قبل به حضرت مریم، همراه حواریان خود در میان مردم دیده میشود. بر اساس اعتقادات مسیحیان حضرت عیسی پس از مصلوب شدن و تدفین به صورت معجزهآسایی به زندگی مجدد برمیگردد. عروج وی ۴۰ روز بعد است.
در این روز در کلیساهای ارامنه ایران همزمان با کلیساهای جهان مراسم باداراک یا عشای ربانی توسط پیشوایان دینی برگزار و مسیحیان در کلیساها حاضر میشوند. مردم حاضر پس از خروج از صحن کلیسا، رستاخیز حضرت عیسی را به یکدیگر تبریک میگویند.
بر اساس آموزههای دین مسیحیت و انجیل رفتار حضرت عیسی ناشی از شجاعت، خضوع و ایثار بوده است و با ریخته شدن خون وی به منظور ترویج دین مسیحیت و یکتاپرستی، امتش از گناهان به دور مانده و با پیروی از آموزههای دینی راه سعادت و رستگاری را میپیمایند.
یادداشت از: پاتریک ساهاکیان- خبرگزاری ایمنا
نظر شما