به گزارش ایمنا، اسحاق جهانگیری صبح امروز(یکشنبه) در دومین همایش بین المللی فرصت های سرمایه گذاری و توسعه پایدار در سواحل مکران گفت:علاوه بر درک صحیح نیازمند سیاستگذاری و برنامه ریزی در مقیاس منطقه ای، ملی و بین المللی با توجه به ظرفیتی هستیم که در فرصت ها وجود دارد. توسعه ای منجر به ارتقاء توانمندی وظرفیت مادی و معنوی یک کشور خواهد شد که پایدار ، موزون و همزمان باشد تا همه جنبه های مختلفی که در زندگی انسان نقش دارد را دربرگیرد.
معاون اول رییس جمهوری اظهارکرد: تجربه نشان داده هرجا اقتصاد، سیاست، فرهنگ وظرفیت های اجتماعی در کنار هم قرار گیرند کمک می کنند تا ظرفیت جدیدی برای توسعه کشور حاصل شود. توسعه الزاماتی دارد که بطور طبیعی باید به آن تن داد و ضرورتهایی دارد و نیازهایی که ما دنبال آن هستیم. علاوه بر این در بحث توسعه باید به ابر چالشهای مهم پیش روی کشور هم توجه شود.
وی با اشاره به اینکه در کشور خشکی قرار داریم و آب محدودیت مهم وجدی کشور است، افزود: به رغم بارندگی های هفته های اخیر هنوز بارندگی ها نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کمتر است. واقعیت این است که نمی توان گفت از این موضوع عبور کرده ایم و کم آبی همچنان یک ابرچالش پیش روی کشور است و توسعه ایران باید با در نظرگرفتن مسائل آبی کشور صورت بگیرد.
جهانگیری گفت: آنچه مهم است فرصت هایی است که برای کشور و توسعه پیش می آید. باید به چالشهای پیش روی کشور توجه داشته باشیم و تلاش کنیم زمینههای نوین برای پاسخ گویی به نیازهای کشور پیدا کنیم. امروز با مساله نرخ بالای بیکاری جوانان روبرو هستیم و سالانه باید بیش از یک میلیون شغل ایجاد کنیم. براساس این نیازها باید طوری حرکت کنیم که توسعه پاسخ گوی مسایل کوتاه مدت و بلند مدت باشد و بر همین اساس سواحل مکران به عنوان یک موضوع جدید و جدی در رفع نیازهای کشور مورد توجه قرار گرفته است.
جایگاه مهم سواحل مکران در برنامه ششم توسعه
معاون اول رییس جمهور اضافه کرد: سواحل مکران ظرفیتی دارد که می تواند با توجه به محدودیت های آب و زیست محیطی، توسعه و اشتغال را مورد توجه قرار دهد. بر همین اساس، مکران در برنامه ششم توسعه به عنوان منطقه مهم توسعه ای کشور مورد توجه قرار گرفته است. توسعه مکران می تواند باعث رشد اقتصادی شود، می تواند به حل مساله اشتغال در کشور سرعت دهد تا دولت ظرفیت های مهمی که در مناطق محروم سیستان و بلوچستان و هرمزگان وجود دارد را به فعلیت در آورد. وی اظهار کرد: توسعه مکران می تواند عدالت منطقه ای را در خود داشته باشد چرا که برخی مناطق کشور نسبت به برخی دیگر عقب هستند. سواحل مکران قادر است طبقات کم درآمد سواحل دریای عمان را توانمند کند؛ مردم این سواحل با اینکه در کنار گنجی هستند، از حداقل زندگی محرومند و توسعه این منطقه زمانی ایجاد می شود که در زندگی مردم تحول جدی ایجاد کند.
جهانگیری افزود: توسعه این منطقه قادر خواهد بود در هم تنیدگی اقتصادی کشورهای منطقه را بیش از گذشته کند. ما با جهت گیری دولت اعلام خواهیم کرد که همه ایران متعلق به همه ایرانیان است و سواحل مکران این فرصت را برای همه اقوام و مذاهب برای توسعه بوجود خواهد آورد.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه توسعه مکران طرح سنجیده آمایش سرزمینی است، گفت:با این جهت گیرها بخش وسیعی از جمعیت کشور می تواند از تراکم شهرهای مرکزی به این منطقه گسیل شود وپیش بینی می شود بیش از یک میلیون نفر درآن زندگی کنند.
جهانگیری افزود:بخش وسیعی از فعالیت های اقتصادی صنعتی و نفت وگاز به دلیل محدودیت های مختلف در سواحل مکران جهت گیری شده و امیدواریم علاوه بر طرح های اقتصادی، طرحهای اجتماعی و فرهنگی نیز با جهت گیری متناسب با تمدن ملت ایران باشد، شکاف طبقاتی را در منطقه از بین ببرد و همزیستی مسالمت آمیز اقوام را به نمایش بگذارد.
تعیین کانونهای توسعه در سواحل مکران
وی ادامه داد: کارهای زیربنایی این منطقه در دولت یازدهم آغاز شده و در حال تکمیل است و از مهمترین کارها این است که نقاطی در طول سواحل مکران همانند جاسک وچابهار به عنوان کانون توسعه انتخاب شود.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به توافق سه جانبه ایران ، افغانستان و هند ، گفت: این نقطه شروع همکاری ها میان سه کشور است و توافقنامه های سه جانبه مشابه در کشورهای آسیای میانه و اطراف کشور می تواند در رشد اقتصادی منطقه موثر باشد. اتصال شبکه ریلی چابهار به مشهد و بیرجند می تواند با توجه به شبکه ریلی کشور و اتصال آن به آسیای مرکزی موثر باشد.
وی با تاکید بر اینکه از صنایع مختلفی که خواهان حضور در این منطقه هستند حمایت می شود، گفت: از شرکت های سرمایه گذار داخلی و خارجی دعوت می کنیم در این منطقه حضور یابند و دولت به طور جدی از آنان حمایت خواهد کرد.
معاون اول رییس جمهوری ادامه داد: انتقال خط لوله گاز به این منطقه می تواند برای استقرار صنایع پتروشیمی موثر باشد و به دنبال انتقال خط گاز به پاکستان وهند هستیم ودر زمینه کشاورزی وشیلات نیز ظرفیت های خوبی در این منطقه شکل گرفته است.
جهانگیری افزود: در بندر جاسک مهمترین اقدام راهبردی صادرات بخشی از نفت کشور به خارج از خلیج فارس ودریای عمان است و مقدمات کار فراهم شده است. مجموعه طرح های مختلفی در طول سواحل مکران تهیه شده است که براساس طرح جامع، این بار کانون توسعه قبل از آغاز فعالیتهای اقتصادی، بر اساس مطالعات مختلف انجام شده و مسایل اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی متناسب با شرایط تهیه شده است تا توسعه به معنای واقعی توسعه پایدار باشد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: کار اصلی ایجاد سازمان مناسب برای توسعه منطقه مکران است و در جهت گیری اولیه مقرر گردید حضور نیروهای مسلح ونیروی دریایی ارتش و وزارت دفاع را داشته باشیم که در این زمینه زحمات زیادی کشیده اند.
جهانگیری گفت: برای تشکیل سازمان برای این منطقه پیشنهادی تهیه و به دولت داده شده است ودر حال بررسی هستیم تا زمینه بهتری برای حضور شرکتها فراهم شود. منابع خارجی قابل توجهی وجود دارد تا در اختیار کسانی که می خواهند در این مناطق فعالیت کنند، قرار داده شود.
معاون اول رییس جمهور خاطر نشان کرد: برای تهیه منابع خارجی با کشورهای چین و بانکهای این کشور تا ۱۰ میلیارد دلار و با کشور روسیه وبانکهایش بدون سقف و با کره جنوبی تا هشت میلیارد یورو وبا کشور ایتالیا تا پنج میلیارد یورو و دیگر کشورها مانند اتریش و هند تفاهماتی انجام شده است.
به گزارش ایمنا، دومین همایش بین المللی فرصت های سرمایه گذاری و توسعه پایدار در سواحل مکران به مدت دو روز در مرکز همایش های برج میلاد برگزار می شود.
منبع: ایرنا
نظر شما