به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری ایمنا، همچنانکه دیسکها مایعشان را از دست داده و کوچکتر میشوند، نشانههای آرتروز نیز گسترش مییابند، که از آن جمله میتوان به ایجاد زائدههای استخوانی در امتداد لبههای استخوانها (خارها) اشاره کرد.
آرتروز گردن عارضه شایعی است که با بالا رفتن سن بدتر میشود، به طوری که بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی بیش از ۸۵ درصد از افراد بالای ۶۰ سال به آرتروز گردن مبتلا هستند.
این عارضه در اکثر افراد هیچ علائمی ندارد و در اغلب مواردی هم که علائم بروز میکنند، استفاده از درمانهای غیرجراحی مؤثر خواهد بود.
صدا دادن مهره های گردن نوعی صدای ترق و تروق یا شبیه کلیک کردن است که هنگام چرخاندن سر به طرفین ایجاد میشود؛ این صدا، شبیه به صدایی که هنگام چرخاندن انگشتها بوجود میآید.
بسیاری از مردم عادت دارند پس از بیدار شدن از خواب یا پس از کار طولانی پشت میز، گردن خود را برای از بین بردن فشار عضلانی بپیچانند.
اگرچه افراد پس از چرخاندن گردن و ایجاد این صدا احساس راحتی میکنند اما تکرار این کار برای سلامتی مضر است و باعث گردن درد و آرتروز گردن میشود.
قبل از ۵۵ سالگی تعداد مردان مبتلا به آرتروز بیشتر است اما پس از ۵۵ سالگی تعداد زنان دچار آرتروز بسیار بیشتر از مردان می باشد.
یکی از بزرگترین جوایز تحقیقاتی دنیا مربوط به یافتن عوامل اصلی آرتروز و درمان قطعی آن است، البته کارهای زیادی در این زمینه انجام می شود اما درمان قطعی آن مشخص نشده ولی این دلیلی بر ناامیدی بیماران از ادامه روند درمان نیست.
در بیماری آرتروز گردن مهره های گردن و دیسک های موجود بین آن ها و عروق خونی که به سمت مغز می روند تحت تاثیر قرار می گیرند.
اندام گردن به دلیل داشتن بافتی نرم و نیز قابلیت انحنایی به سهولت در هنگام وقوع حوادثی نظیر پرتاب و یا تصادف دچار می تواند دچار آسیب شود، علاوه بر آن عبور رگ های مهم و حساس از گردن به سمت سر و مغز باعث قطع جریان خون و مشکلات حسی در صورت صدمه گردن می شود.
آرتروز گردن با افزایش سن در ارتباط است
متخصص جراحی مغز و اعصاب و فلوشیپ فوق تخصص جراحی ستون فقرات در گفتگو با خبرنگار ایمنا یکی از بیماری های شایع گردن را «آرتروز» می داند و می گوید: آرتروز گردن معمولاً با افزایش سن در ارتباط است زیرا استخوان های گردن دچار کهولت و فرسودگی می شوند.
دکتر پیمان رحمانی با اشاره به اینکه آرتروز گردن معمولا در مردان به خاطر مسایل ژنتیکی بیشتر شیوع دارد، می افزاید: آمار شیوع این بیماری بالا است به طوری که در ۸۵ درصد آقایان و ۷۵ درصد خانم های بالای ۶۰ سال علایم این بیماری دیده می شود.
وی تصریح می کند: آرتروز علل مختلفی دارد و از بیماری های دیسک گردنی به شمار می رود.
فوق تخصص جراحی ستون فقرات یکی از علل آرتروز را افزایش سن استخوان ها می داند و اظهار می کند: بیمار بر اثر بی ملاحظگی هایی که روزانه حین انجام کار داشته، باعث ناپایداری در ستون فقرات شده و بر اثر فشاری که بر روی نقاط گردن آورده، ناپایداری در مهره های گردن ایجاد می شود؛ از این رو مهره ها برای ایجاد پایداری در ستون مهرها شروع به استخوان سازی می کنند تا خود را پایدار مگه دارند اما افزایش استخوان سازی باعث ایجاد خار استخوانی می شود که اتفاق خوشایندی نخواهد بود.
وی ژنتیک، افزایش سن و نوع شغل را در ابتلا به آرتروز بسیار مؤثر خوانده و ادامه می دهد: عامل مهم دیگر بد رفتاری با مهره های گردن است، حرکات اشتباهی مثل خم کردن طولانی مدت گردن هنگام استفاده از موبایل یا کامپیوتر که مهره های گردن را دچار مشکل می شزد.
دکتر رحمانی تصریح می کند: در بین کارمندان، محصلان و دانشجویان نیزکه دائم یا با کامپیوتر کار می کنند و یا درس می خوانند، خم نگه داشتن سر و گردن طولانی مدت در روز باعث ایجاد فشار بر روی مهره های گردن شده و این امر دیسک های بین آن ها را افزایش داده و باعث بروزعلایم آرتروز گردن می شود.
وی ضربه های شدید در حوادث رانندگی، مشکلات مادرزادی مهره های، استعمال دخانیات، مشکلات عصبی و استرس را از دیگر عوامل ایجاد آرتروز می داند و می گوید: البته تغذیه هم مؤثر است اما با رعایت برخی موارد می توان از بروز آرتروز جلوگیری کرد.
متخصص جراحی مغز و اعصاب به علایم این بیماری نیز اشاره و تصریح می کند: از جمله علائم این بیماری، درد و محدودیت حرکتی در ناحیه گردن، درد های تیر کشنده به سمت شانه، دست و پشت سر و کاهش قدرت عضلانی است.
وی یادآور می شود: علائمی همچون سردردهایی که از پشت سر تیر می کشند و با انجام دادن برخی از حرکات خاص ایجاد می شوند و همچنین درد های بین شانه و کتف نیز از علایم آرتروز گردن می باشد.
دکتر رحمانی درباره راهکارهای تشخیص آرتروز نیز تصریح می کند: از جمله عواملی که در تشخیص آرتروز گردن موثر است پاسخ به پرسشهایی است که توسط پزشک از بیمار در زمینه بروز علائم مطرح میشود، پس از آن مجموعهای از آزمایشها بر روی بیمار انجام می شود.
وی می افزاید: یک معاینه معمولی که توسط پزشک معالج انجام می شود شامل بررسی واکنشها، دامنه حرکتی گردن و ضعف عضلانی است؛ همچنین احتمال دارد که پزشک نحوه راه رفتن بیمار را نیز مشاهده و سپس با در نظر گرفتن تمامی این موارد تشخیص میدهد که آیا اعصاب و نخاع تحت فشار بیش از اندازه هستند یا نه!
فوق تخصص جراحی ستون فقرات ادامه می دهد: اگر احتمال پزشک ابتلای بیمار به آرتروز گردن باشد، آزمایشهای تصویربرداری و آزمونهای عملکرد عصبی را برای تأیید تشخیصاش تجویز خواهد کرد؛ البته امکان دارد پزشک برای تشخیص بیماری از عکسبرداری با اشعه ایکس و ام. آر. آی و همچنین سایر تست های تشخیصی استفاده و برای تایید و بررسی های لازم در مورد بیماری آرتروز گردن ممکن است از عکس های رادیوگرافی ساده در چهار جهت، سی. تی. اسکن و ام. آر. آی استفاده کند.
بیماران مبتلا به آرتروز گردن انجام ورزش و حرکات اصلاحی را فراموش نکنند
از جمله تمرینات ورزش گردن درد ناشی از آرتروز گردن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کشش گردن: قسمت های دیگر بدن خود را صاف نگه دارید، چانه خود را به سمت جلو هل بدهید تا گلوی شما کشیده شود. به آرامی عضلات گردن خود را بکشید و به مدت ۵ ثانیه در این وضعیت باقی بمانید. سر خود را به مرکز برگردانید و آن را به سمت عقب هل بدهید و چانه خود را بالا بگیرید. به مدت ۵ ثانیه در این وضعیت باقی بمانید.
این حرکت را پنج مرتبه تکرار کنید. با تقویت عضلات فشار کمتری به مهره های گردن وارد می شود و علائم آرتروز گردن از جمله گردن درد تخفیف می یابد.
خم کردن گردن: سر خود را به طرف پایین خم کنید تا چانه شما بر روی سینه تان قرار بگیرد. به آرامی عضلات گردن خود را بکشید و به مدت ۵ ثانیه در این وضعیت باقی بمانید. به وضعیت طبیعی خود برگردید و این حرکت را ۵ مرتبه تکرار کنید.
چرخش گردن: سرخود را به یک طرف بچرخانید، چانه خود را پایین یا بالانبرید و تا حدی سر خود را بچرخانید که احساس گردن درد نکنید. به آرامی عضلات گردن خود را بکشید و به مدت ۵ ثانیه در این وضعیت باقی بمانید، سر خود را به مرکز برگردانید و سپس این حرکت را برای سمت مخالف تکرار کنید. این حرکت را در هر سمت ۵ مرتبه تکرار کنید.
خم کردن گردن (پهلو به پهلو) : سر خود را به سمت شانه خم کنید، به نحوی که گوش به سمت شانه متمایل شود. به آرامی عضلات گردن خود را بکشید و به مدت ۵ ثانیه در این وضعیت باقی بمانید، سر خود را به مرکز برگردانید و این حرکت را برای سمت مخالف تکرار کنید.
این حرکت را در هر سمت ۵ مرتبه تکرار کنید. کشش را در این تمرینات ورزش ارتروز گردن تا جایی ادامه دهید که باعث گردن درد نشود.
نظر شما