عاشقی و دلدادگی به امام حسین(ع) زمان و مکان نمی شناسد

لنجان_ یکی از پرشورترین و لذت‌بخش ترین اموری که در ایام محرم دنبال می شود نذری دادن و نذری گرفتن است، نذری‌هایی که طعم‌شان با تمام غذاهای عادی فرق دارد و همه در ماه عزاداری اباعبدالله برای یک بار هم شده، سر سفره نذری او می‌نشینیم.

به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان لنجان،محرم که از راه می رسد آماده سازی برای حضور در آیین های سوگواری محرم با برافراشتن پرچم سیاه بر سر در بسیاری از منازل، محل های کسب، مساجد، حسینیه ها و تکایا آغاز می شود و با برگزاری مراسم سینه زنی و زنجیرزنی، علم گردانی و تعزیه خوانی ایام شهادت اباعبدالله الله الحسین(ع) بزرگ داشته می شود اما یکی از پرشورترین و لذت‌بخش ترین اموری که در ایام محرم دنبال می شود نذری دادن و نذری گرفتن است. نذری‌هایی که طعم‌شان با تمام غذاهای عادی فرق دارد و همه در ماه عزاداری اباعبدالله برای یک بار هم شده، سر سفره نذری او می‌نشینیم. البته باید گفت نذری تنها مخصوص دین اسلام نیست و آنطور که از تاریخ برمی‌آید، نشانی از این سنت پسندیده در دیگر ادیان الهی نیز وجود دارد و همه ساله شاهدیم در عزاداری‌های محرم برخی از ارامنه و زرتشتیان نیز که به حضرت ابوالفضل(ع) و اباعبدالله الحسین(ع) ارادت ویژه ای دارند، از قند و چای هیئت‌های مسلمان گرفته تا چند رأس گوسفند نذر می‌کنند و در این مراسم معنوی شرکت حضور می یابند.

باید به این نکته نیز توجه داشت که نذورات در بین مسلمانان در ایام مختلفی وجود دارد اما ماه محرم از ویژه‌ترین این ایام است و نذری‌های زیادی در آن ادا می شود؛ آیین نذری دادن به عزاداران امام حسین(ع) سنتی دیرینه و پسندیده در میان مسلمانان جهان و به خصوص شیعیان دنیاست که در شهرستان لنجان رواج فراوانی دارد و علی‌الخصوص، در شب و روز تاسوعا و عاشورا به اوج خود می‌رسد.بیشتر این نذری‌ها به صورت طبخ غذا و پخش آن میان مردم و عزاداران امام حسین(ع) است، به علاوه توزیع غذای نذری امام حسین (ع)در دسته‌ها و هیئت‌های مذهبی در این ایام بسیار معمول بوده و از کوچه‌پس‌کوچه های شهر که می‌گذری بر سردرب خانه‌ها به نشانه ارادت صاحبخانه به ساحت اطهار پرچم های یا ابالفضل(ع)، یا حسین(ع) آویخته شده است و بوی نذری برپا شده آدمی را سرمست می کند.

این روزها محله های زرین شهر رنگ و بوی دیگری دارد، بوی پیاز داغ، آش رشته کوچه، خورشت قیمه و... همه شهر را فراگرفته است آخر نذری دادن برای تک تک مردمان این دیار ارزش معنوی دارد نذری بالای شهر و پائین شهر نمی‌شناسد، فرقی ندارد چه غذایی باشد مهم نذری است که برای اجابت آن نیت می‌کنیم.نذری از آب خوردن شروع می‌شود تا چای و شیر و شربت، از آش و پلو عدس، قیمه پلو، خرما، حلوا، نخود و کشمش، شله زرد و ... و مواد اولیه و ضروری طبخ این غذاها، هر کس به وسع خودش، از یک قابلمه کوچک روی اجاق منزل شروع می‌شود تا ده ها دیگ و... آخر مراسم نذری پزان اختصاص به قشر خاصی ندارد و هرکس در حد وسع خود می‌تواند در فراهم کردن نذری اقدام کرده و یا حتی تهیه برخی از اقلام آن را تقبل کند، از سوی دیگر در صورت عدم بضاعت مالی افراد می‌توانند با یاری رساندن در مراحل آماده‌سازی و تهیه این غذا در این نذر معنوی شریک و سهیم شوند.

مردم پای دیگ‌های نذری برای برآورده‌شدن حاجات خود و دیگران دعا می‌کنند و در هنگام  باز شدن درب دیگ‌ها نیز غالبا با صلوات، ذکر مصیبت و اسپند دودکردن همراه است. امروز نیز در موسسه پیشگامان رهایی نشاط زرین شهر نیز حال و هوای دیگری حاکم است، نوای حسین گویان افرادی که در این کمپ حضور دارند با بوی نذری آمیخته شده است و کانون عاشقان و دلسوختگان اباعبدالله الحسین(ع) را تشکیل داده‌ است.در نگاه اول شاید حتی تصورش هم سخت باشد که عده ای با بدن های خالکوبی شده و حتی دندان هایی ریخته برای سید و سالار شهیدان عزاداری کنند!

شاید حتی برخی از آنان از جامعه طرد شده اند و جایی در میان هیئت های مذهبی سطح شهر ندارند اما بعد وقتی امروز در کمپ ترک اعتیاد نشاط حضور یافتیم خود دیدم که چگونه وقتی مداح شروع به خواندن نوحه می کند همه به وسط می آیند و مراسم سینه زنی آغاز می شود. اینجا خبری از سنج و دمام نیست و فقط عده ای با بدن های ضعیف و استخوان های بیرون زده سینه زنی می کنند.حتی شاید به ندرت پیش می آید که کسی در این ایام برای این کمپ غذای نذری ببرد از این رو شاهد حرکتی فرهنگی و قطعا اثرگذار در این موسسه بودیم آن هم برگزاری مراسم عزاداری و پخت نذری در این مکان بودیم.

محسن طالبیان مدیر موسسه پیشگامان رهایی نشاط زرین شهر در گفت و گو با خبرنگار ایمنا از شهرستان لنجان اظهار کرد: فعالیت ابتدایی ما از سال ۸۳ آغاز شد که طی یک سال فعالیت به دلیل کمبود امکانات و مکان مناسب کانون اصلاح و تربیت تعطیل شد اما به دلیل مراجعه فراوان معتادان و خانواده‌های آنها برای قطع مصرف مجددا فعالیت این کانون از سال ۸۹ از سر گرفته شد و مکانی در حاشیه شهر کرایه کردیم.

وی افزود: با توجه به اینکه نجات معادان از بند اسارت این بلای خانمان سوز علت اصلی راه‌اندازی این مرکز بود و بنده نیز خود به واسطه یکی از افراد رها یافته از بند اعتیاد آزاد شده بودم زمینی را خریداری کرده و طی ۲ سال مکانی با استاندارهای لازم و ساختار بهزیستی ساخته شد تا بتوانیم گامی در راستای درمان اعتیاد در شهرستان لنجان برداریم.

مدیر موسسه پیشگامان رهایی نشاط زرین شهر تصریح کرد: باید به این نکته نیز توجه داشت که امروز دو گونه تبلیغات در مورد اعتیاد وجود دارد،عده ای معتقدند اعتیاد درمان ندارد و عده ای نیز با انتشار آگهی های فریبنده همانند ترک اعتیاد در یک روز بدون دارو و ... مردم را سرکیسه می کنند.

وی ادامه داد: حال آنکه هیچ کدام از این دو موضوع صحت ندارد چراکه درمان اعتیاد فقط نیازمند عشق، احساس و عقل است و در این مرکز کسانی که به انواع مواد مخدر اعتیاد دارند می توانند درمان شوند، چرا که با استفاده از کارشناسان جهان بینی فرد را تغییر می دهیم تا با خود و خدای خود آشتی کند.

طالبیان اضافه کرد: از این رو می‌توانیم بگوییم نقش سلامت معنوی در حل معضلات اجتماعی و فردی، به نحوی چشمگیر قابل ملاحظه است و باید گفت رمز موفقیت کانون‌های ترک اعتیاد بهره‌گیری و تلفیق دو روش پرهیز و ایمان‌مداری است از این رو در گام بعدی ورزشکاران باستانی را در این کانون فعال کردیم.

وی عنوان کرد: ورزش‌های باستانی زمینه رشد معنویت در انسان را فراهم می کند و در چنین مکان های مقدس، انسان سازی به درجه کمال می رسد و با توجه به اینکه معتادان به واسطه این بیماری از خداوند متعال و معنویت فاصله گرفته‌اند و یکی از راه‌های آشتی با خداوند استفاده از روحیه پهوانی و ورزش است.

مدیر موسسه پیشگامان رهایی نشاط زرین شهر بیان کرد: از سوی دیگر تقویت باورهای دینی در درمان می‌تواند کمک شایانی داشته باشد و بسیاری از محققان نیز می گویند بسیاری از افراد معتاد با ایمان به خدا و اعتقادات مذهبی توانسته اند از اموری که به سلامت آن ها آسیب وارد می کند ، خلاصی یابند لذا می توان امیدوار بود با استفاده درست از اعتقادات دینی احتمال موفقیت در درمان را بالا برد.

وی یادآور شد: نقش مذهب در ترک اعتیاد تا کنون ثابت کرده است هم تاثیر پیشگیرانه دارد و هم تاثیر ماندگاری که باید از این مسئله بیش از پیش بهره برد.

طالبیان در ادامه با اشاره به طبخ ۵۰۰ کیلوگرم برنج لنجان به مناسبت ایام محرم  موسسه پیشگامان رهایی نشاط زرین شهر خاطرنشان کرد: طبخ نذری در زرین شهر در دل مردم این شهر ثبت شده است و مردم مشتاقانه دنبال این حرکت هستند و در هر جایگاه، شغل و سن و در مقام تنها خود را یک نوکر و خدمتگزار اهل بیت عصمت و طهارت (ع) می دانند و تدارکات پخت نذری را انجام می دهند از این رو ما نیز تلاش کردیم گامی هرچند کوچک در این مسیر برداریم.

وی اذعان کرد: مراسم نذری دادن مملو از ارزش‌های انسانی و اسلامی است که در کنار همیاری و دوستی مردم، نشان دهنده فرهنگ، آداب و رسوم و عقاید و سنت‌های ماست و نشانه‌هایی از عواطف، احساسات و یکدلی مردم و شریک بودنشان در مراسم های مختلف مذهبی است از این رو برای نخستین بار اقدام به پخت نذری در موسسه پیشگامان رهایی نشاط زرین شهر کردیم.

مدیر موسسه پیشگامان رهایی نشاط زرین شهر تصریح کرد: صحنه هم زدن غذای نذری، از آن خاطره هایی است که هیچ وقت از خاطر نمی‌رود آن لحظه، انسان رازی در دل دارد که با امام(ع) و خدای خود در میان می گذارد و به نیت بر آورده شدن، نذری را هم می‌زند و این لحظه قطعا در ذهن افرادی که در این موسسه حضور دارند ثبت خواهد شد.

وی گفت: با توجه به اینکه کم نیستند خانواده‌هایی که به عناوین متعدد مانند بیماری و یاناتوانی جسمی در طول ماه محرم حتی یک بار هم طعم غذای نذری را نمی‌چشند ما نیز با این اعتقاد که هیچکس نباید از نذری امام حسین بی‌بهره باشد، سعی کردیم این نذری را به سفره مستمندان و مستضعفان برسانیم تا گامی هرچند ناچیز در تحقق این مهم برداشته باشیم چراکه غذا وقتی اسم نذری به خودش می‌گیرد، دیگر یک غذای عادی نیست.

طالبیان درپایان افزود: باید توجه داشت نذری ائمه(ع) تبرک است و سلامتی خود و خانواده ام را بیمه می کند و از سوی دیگر به سفره هایمان خیر و برکت می دهد لذا مشارکت مردم در همه عرصه ها بسیار زیبا و موردپسند خداوند است و یکی از جلوه های آن اطعام بوده و در دین اسلام به کمک دیگران و سفره انداختن و اطعام دادن به مردم به خصوص نیازمندان سفارش شده است.

کد خبر 321932

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.