به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان فریدن، کم کم عطر خوش انابه از باغ عرفه به مشام ها مهمان می شود و موعد خوشه چینی بندگان از تاکستان رحمت الهی فرا می رسد.
امروز روز عرفه است.موعد جمع شدن های مهربانانه برای نشستن و عاشقی کردن های خالصانه. عرفه؛ این پنجره گشاده به سوی اقرار و احساس؛ از میان غفلت ها باز شدن آغاز می کند و نسیم فرح بخش الهی در آستان دل ها رایحه غفران می پراکند.
عرفه ایام الله است
قرآن کریم برای ارتباط بیشتر بندگان با مبدا هستی از شیوههای مختلفی بهره میگیرد. از جمله این شیوهها تعیین زمانها و مکانهای خاصی برای نزدیک شدن بیشتر به درگاه حضرت حق است. در سوره ابراهیم(ع) آیه 5 از زمانهای ویژه عبادت خدا با عبارت "ایامالله" یاد میکند:"ایامالله را به آنان یادآوری نما. "
مقصود از ایامالله زمانهایی است که امر خدا و آیات وحدانیت و سلطنت او ظاهر شده و یا ظاهر میشود. و نیز هر روز که یکی از فرمانهای خدا در آن، چنان درخشیده که بقیه امور را تحتالشعاع خود قرار داده از ایامالله است. هر روز که فصل تازهای در زندگی انسانها گشوده و درس عبرتی به آن ها داده و ظهور و قیام پیامبری در آن بوده و یا طاغوت و فرعون گردنکشی در آن به قعر دره نیستی فرستاده شده خلاصه هر روز که حق و عدالتی برپا شده و ظلم و بدعتی خاموش گشته، همه آن ها از ایامالله است.
روز عرفه نیز میتواند روز پیروزی انسان بر طاغوت نفس و نقطه درخشانی درتاریخ زندگی هر فردی باشد. روز عرفه روز تحول درونی و انقلاب معنوی با آن همه مزایا و ویژگیهای ارزشمند برای هر مسلمان بیدار و آگاه است. روز عرفه از مصادیق بارز "ایامالله" است که در آن روز زمینهها و مقدمات بیشتری برای رهیابی انسان به سوی کمال و سعادت وجود دارد. آمرزش گناهان، قبولی طاعات، آشنایی بیشتر با معارف اسلامی، تفکر و تامل در گذشته و آینده، برآورده شدن حاجات و توجه ویژه خداوند متعال به بندگان از جمله آن هاست.
عرفات، میعادگاه بخشش
آنچه از روایات و دعاهای اهلبیت(ع) در این روز به دست میآید نشانگر آن است که پروردگار هستی این روز را برای مناجات خود انتخاب کرده و نعمتهای مادی و معنوی خود را در یومالله عرفه بر بندگانش ارزانی داشته است.
امام صادق(ع) در یکی از روایات میفرماید: هرکس در این روز قبل از رفتن به مراسم دعای عرفه در زیر آسمان دو رکعت نماز بخواند و در پیشگاه خداوند متعال به تمامی گناهان و خطاهای خود اعتراف نموده و حقیقتا از درگاه پروردگارش پوزش طلبد، خداوند متعال آنچه را که برای اهل عرفات مقدر نموده به او نیز عطا میکند و تمام گناهان وی را میآمرزد.
در روز عرفه اولین حرکت حاجیان در سرزمین وحی بعد از احرام با توقف در صحرای عرفات آغاز میشود.آنان وظیفه دارند که از اذان ظهر روز نهم ماه ذیالحجه تا وقت نماز مغرب در آن بیابان توقف کرده و به ذکر و دعا و تفکر و نیایش بپردازند.عرفات به مساحت 18 کیلومترمربع در شرق مکه و در میان راه طائف و مکه قرار دارد. این بیابان به وسیله کوههایی که به شکل نیمدایره در اطرافش قرار دارد مشخص شده است.
خداوند متعال در این مورد در آیه 198 سوره بقره میفرماید: "هرگاه میخواهید از بیابان عرفات کوچ کنید خداوند را در مشعرالحرام یاد کنید، او را به یاد آرید همان طور که شما را هدایت کرد گرچه شما قبل از آن از گمراهان بودید".
درباره نامگذاری این صحرا به عرفات نکاتی گفته شده که برخی عبارتند از: آدم و حوا همدیگر را در این ناحیه شناختند، اعمال حج به آدم یا ابراهیم(ع) در صحرای عرفه شناسانده شد و حاجیان همدیگر را در این ناحیه بیشتر میشناسند.
دعای عرفه؛ تکرار زمزمه های حسینی
از ویژگیهای روز عرفه دعا و نیایش به درگاه ربوبی است. پیشوایان معصوم(ع) با استفاده از موقعیت معنوی روز عرفه، مردم را به راز و نیاز و تقویت پیوند با سرچشمه کمالات ترغیب و تشویق میکردند چرا که اساس شخصیت حقیقی انسان و ارزش او به اندازه ارتباطش با خداوند متعال تعیین میشود. قرآن میفرماید:"ای پیامبر بگو، پروردگارم برای شما ارزشی قائل نیست اگر دعای شما نباشد. ".
امام حسین(ع) با استفاده از فضای معنوی روز عرفه در صحرای عرفات و در دامنه کوه جبلالرحمه مناجات زیبای خود را زمزمه کرده و آوای ملکوتیاش نه تنها در میان حاجیان خانه خدا در صحرای عرفات طنینانداز بود بلکه آن نیایشهای عاشقانه در طول تاریخ، دلهای مشتاق را تحت تاثیر قرار داده است.
آن حضرت در فرازی از دعا میفرماید: " پروردگارا، تفکر من در آثار و نشانههای تو موجب دوری دیدار میگردد پس مرا به خدمتی وادار که با تو پیوندم دهد، چگونه بر وجود تو به چیزی استدلال شود که در وجودش به تو نیاز دارد؟ آیا غیر تو را ظهوری است که برای تو نیست و غیر تو آن قدر آشکار است تا تو را آشکارتر کند؟ معبودا! کی بودهای که نیازمند دلیلی باشی تا برتو دلالت کند و کی دور بودهای تا آزار ما را به تو بر ساند؟! "
برکت بی اندازه روز عرفه و برابری آن با شب قدر
امام چهارم (ع) در روز عرفه، مردی را مشاهده کرد که تکدی میکند و درخواست خود را با مردم در میان میگذارد. حضرت به او فرمود: "وای بر تو! در چنین روزی از غیر خدا طلب حاجت میکنی؟ روز عرفه چنان عظمت دارد که امید است حتی جنینهای در شکم مادر از برکت آن به سعادت برسند. "
دعای 47 صحیفه سجادیه بعد از شکر و سپاس به پیشگاه باری تعالی و درود و سلام بر پیامبر و آل او به ضرورت وجود رهبر پرداخته و در مورد عظمت این روز مقدس، عرضه میدارد: "پروردگارا امروز، روز عرفه است، روزی که به آن شرافت، کرامت و عظمت بخشیدهای و در آن روز، رحمت خودت را بر اهل عالم منتشر ساختهای و با عفو و گذشت خود در این روز بر بندگان منت نهادهای و عطیه و بخشش خود را در این روز نیکو گردانیدهای و به خاطر روز عرفه بر بندگانت تفضیل و لطف فرمودهای".
انس با خدا، اعتماد به نفس، ایجاد تعادل و آرامش، افزایش قدرت تحمل در مقابل مشکلات، رهایی از وابستگیهای مادی و دنیوی، پایینآمدن از مرکب غرور و خودخواهی، مشخص شدن ارزش انسان و آموزش های اخلاقی و اجتماعی از دستاوردهای ارزشمند دعاها به ویژه مناجاتهای روز عرفه است.
روز عرفه چنان اهمیت دارد که با شب قدر برابری میکند. امام صادق(ع) فرمود: "اگر شخصی گناهکار نتواند در شبهای با برکت ماه رمضان بویژه شبهای قدر، خود را معرض نسیم رحمت الهی قرار دهد و آمرزیده شود، او تا سال آینده بخشوده نمیشود مگر این که عرفه را درک کند و از امتیازات آن روز بهره گیرد".
در روز عرفه شناخت حقیقی خداوندمتعال بیشتر امکانپذیر است چرا که آن روز معرفت و آگاهی در فضای به وجود آمده به ویژه آن که در آستانه عیدقربان و تقرب الیالله است بهتر انجام میشود.
رسول خدا(ص) فرمود: در روز عرفه خداوند متعال به بندگان عارفی که در پیشگاه الهی صف کشیده و ندای عاشقانه و عارفانهشان صحرای عرفات را پر کرده است مباهات میکند و به فرشتگانش میفرماید:" ای ملائکه من! به بندگانم بنگرید که از راههای دور و نزدیک، مشکلات بسیاری را متحمل شده و به اینجا آمدهاند. شما را گواه میگیرم که من خواسته آنان را برآوردم و گناهکارانشان را به خاطر نیکوکارانشان بخشیدم. "
بهترین عملی که میتوان در روز عرفه انجام داد و به بهرههای فراوان معنوی دست یافت، حضور در کنار مرقد مطهر حضرت امام حسین(ع) است. “بشیر دهان” روزی به حضور حضرت صادق(ع) آمده و عرضه داشت: مولای من! من گاهی نمی توانم در روز عرفه در عرفات حضور یابم، به این جهت تلاش میکنم تا خود را در روز عرفه به کربلا برسانم و امام حسین را زیارت کنم. پیشوای ششم فرمود: آفرین بر تو ای بشیر! اگر شخصی در روز عرفه با شناخت و معرفت کامل به مقام امام حسین(ع) به زیارت کربلا برود پاداش هزار حج و هزار عمره قبول شده و هزار غزوه که در کنار پیامبر یا امام عادل به جهاد پرداخته باشد برایش منظور میشود. "
روز عرفه را قدر بدانید
مقام معظم رهبری نیز درباره اهمیت روز عرفه سخنان فراوانی داشته اند. به عنوان نمونه ایشان می فرمایند:" روز عرفه را قدر بدانید. در روایتی دیدم که «عرفه و عرفات را بدین خاطر چنین اسمی دادهاند که در این روز و آن مکان، موقعیّتی برای اعتراف به گناه در نزد پروردگار پیش میآید.» اسلام، اعتراف به گناه را در پیش بندگان، مجاز نمیداند. کسی نباید گناهی را که انجام داده است بر زبان آورد و پیش کسی به آن اعتراف کند. اما پیش خدا، چرا. بین خودتان و خدا، بین خودمان و خدا، خلوت کنیم و به قصورهایمان، به تقصیرهایمان، به خطاهایمان و به گناهانمان که مایه روسیاهی ما، مایه بسته شدن پروبال ما و مانع پرواز ماست، اعتراف نماییم و از آنها توبه کنیم. اگر فردی بخواهد اصلاح شود، باید گناه و عیب خود را بپذیرد و در پیش خود و خدا، به آن عیب و گناه اعتراف کند. کسانی که برای خودشان هیچ عیب و خطایی قائل نیستند، هرگز اصلاح نخواهند شد. یک ملت هم، اگر بخواهد به راه راست برود، باید بفهمد که کجاها اشتباه کرده است و خطاهای او چیست و به گناه خود اعتراف کند. امروز هم اگر آحاد امّت عظیم اسلامی قبول کنند که در مقابل اسلام کوتاهی کردهاند؛ اگر مسلمانان عالم تصدیق و اعتراف کنند که در دنبالهرَوی از قدرت های اسلامی، راه را اشتباه پیمودهاند و در پذیرش فرهنگ مفسدِ اغوا کننده غرب، بهخطا رفتهاند، راهشان باز خواهد شد و خواهند توانست خودشان را اصلاح کنند."
انتظار برای نغمه های شیرین
"عرفه" نگین انگشتری ذی حجه و شکوفه زیبای باغ صفا و مروه است. عرفات وسعتی به بلندای عشق است و صحرایی به گرمی اشک.
هم اکنون در فرصت باقی مانده تا آغاز مراسم دعای عرفه در فریدن؛ همه چیز برای حضور دلدادگان و عاشقان درگاه دوست مهیاست.این مراسم راس ساعت 15 در محل مسجد صاحب الزمان شهر داران و با نوای محمد ناطقیان برگزار خواهد شد.
و چه شیرین است ساعت ها در بر دوست نشستن و زمزمه «الهی الهی» بر لب داشتن؛ بر کرانه اقیانوس عرفه نشستن و پای در خنکای آب زلالش شستن!
سلام بر عرفه و اقرارهای پر سوز ...آن گاه که چشم ها یارای خشک ماندن ندارد و مروارید های اشک درخشش آغاز می کند و سلام بر عرفه و تمام حس و حال عاشورایی اش آن گاه که زمزمه های حسین (ع) غبار قلب ها را می شوید.
گزارش از: فاطمه زمانی
نظر شما