مساجد به قطب های پرورش جوانان انقلابی تبدیل شوند

لنجان_امام جمعه فولادشهر گفت: در مساجد با بهره گرفتن از روش های آموزشی و فرهنگی، باید مفاهیم بلند دینی را به صورتی زیبا ارایه داد تا آمدن جوانان به مساجد استمرار داشته باشد و جوانان گمشده خود را در این مکان مقدس بیابند و با این مکان مأنوس شوند.

حجت الاسلام مسعود سرافراز در گفت و گو با خبرنگار ایمنا از شهرستان لنجان با اشاره به اینکه آخر مردادماه به ابتکار جمهوری اسلامی ایران روز جهانی مسجد نامگذاری شده است، اظهار کرد: ۲۱ آگوست برابر با ٣٠ مرداد بنا به در خواست جمهوری اسلامی ایران، از سوی سازمان کنفرانس ‌اسلامی به عنوان روز جهانی مسجد نامگذاری شد در این روز مسجدالاقصی به دست صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد و رضاخان هم در چنین روزی به نمازگزاران مسجد گوهرشاد حمله کرد و به همین مناسبت ۳۰ مرداد تا ۵ شهریور هفته تکریم و تجلیل مساجد نامیده شده است.

وی افزود: پیامبر گرامی اسلام (ص) پایه‌گذار  اولین مسجد است و ایشان مکانی را پایه‌گذاری کردند که علاوه بر عهده‌دار بودن نقش روحانی و معنوی، کانون فعالیت‌های اجتماعی مسلمانان نیز به شمار می‌رفت و به همین دلیل مسجد در طول تاریخ اسلام از ویژگی برجسته‌ای برخوردار بود.

امام جمعه فولادشهر تصریح کرد: در گذشته همه امور مسلمین در ابعاد مختلف، از جمله عقاید و فعالیت‌های فرهنگی، عبادی، سیاسی و اقتصادی در مساجد انجام می‌شد و بر همین اساس به‌طورکلی مسجد به‌ عنوان پایگاه دین، عبودیت و معرفت، می‌تواند برای جوامع اسلامی منشأ و سرآغاز حرکات بزرگ و برکات ماندگار باشد.

وی ادامه داد: با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره)، مساجد نیز همانند دوران صدر اسلام جایگاه واقعی خود را باز شناختند و آنچه در تاریخ مسجد در سراسر ایران و در طول مبارزات و فعالیتهای انقلابی بدست می آید، مساجد تنها جایگاهی بوده است که در جوی آکنده از وحدت و اخوت و معنویت، نیروهای مبارز و مؤمن و شجاع را در خود جای داده و از این طریق درجهت بیداری و آگاهی بخشی به توده های بسیج و گروههای مختلف مردمی، رسالت خویش را متحقق ساخته است.

سرافراز اضافه کرد: به همین دلیل است که دشمنان از مسجد به عنوان مرکز نیرومند پشتیبانی انقلاب و ستاد عملیاتی رهبر انقلاب اسلامی در هراس و وحشت بوده و بارها مساجد آماج حملات دژخیمان رژیم سابق قرار گرفته و هم اینک نیز دشمنان داخلی و خارجی درصدد خلوت کردن و دور کردن مردم به خصوص جوانان از مساجد هستند .

وی عنوان کرد: بنابراین باید قدر مساجد را دانست چراکه مسجد، هم مدرسه است، هم دانشگاه، هم مرکز تفکر و تأمل، هم مرکز تصفیه روح، هم مرکز خلوص و مرکز اتصال بنده به خدا است، مسجد در همه‌جا باید پاکیزه، زیبا و آرام‌بخش باشد.

امام جمعه فولادشهر بیان کرد: مسجد باید منبرِ معارف و پرورش اخلاق باشد و از سوی دیگر باید در هر منطقه و محل، مأمن و مایه‌ی خیر و برکت باشد و به طریق اولی، وسیله زحمت و آزار همسایه ها نباشد لذا پخش صداهای آزاردهنده به‌ویژه در شب و هنگام آسایش مردم، کاری ناروا و در مواردی خلاف شرع است و تنها صدایی که باید از مسجد در فضا طنین افکن باشد، بانگ اذان با صوت خوش و دلنواز است.

وی خاطرنشان کرد:باید توجه داشت مسجد به عنوان یک مکان، از دو جلوه متفاوت برخوردار است، به عبارت دیگر، دوگونه رفتار در این مکان ویژه متجلی می شود که در امر تعلیم و تربیت و جهت دهی رفتارهای فردی و جمعی افراد بسیار مؤثر است.

سرافراز اذعان کرد: در جلوه ظاهری مساجد، رفتارها و اعمال و روابط پسندیده دینی و مذهبی و مقبول شرع و دین رخ می نماید و این در حالی است که در جلوه پنهانی مساجد، رفتارهای شخصی، غیرجمعی و کنترلی رخ می دهد و با این تفاسیر مساجد، کارکردهای فرهنگی و آموزشی بسیاری در جامعه دارند.

وی متذکر شد: باید توجه داشت افرادی که بیشتر به مسجد مراجعه دارند، کمتر حقوق دیگران را ضایع کرده، زندگی خود را با نظم بیشتری توأمان ساخته و آثار و رفتار دینی در زندگی اجتماعی آنان نیز به چشم می خورد.

امام جمعه فولادشهر تاکید کرد: در این زمان از یک سو دامنه تهاجم دشمن به قلمروی اندیشه های دینی گسترش یافته و از سوی دیگر، جامعه ما یک جامعه جوان است که شیفته آشنایی با مبانی اسلامی است، باید نهادهای مذهبی مانند مساجد، برای جامعه جوان برنامه داشته باشند تا جوان های مستعد را در مسیر درست هدایت کنند.

وی افزود: باید به این مهم توجه داشت که مساجد به عنوان سنگری که از آغاز بنای آن تا کنون دارای نقش فرهنگی و آموزشی بوده است، نمی تواند در خصوص نسل جوان و پرسشگر، ساکت و بی برنامه باشد لذا برای جذب جوانان به مسجد باید تمامی ابزارها و امکانات را در خدمت گرفت و یک فعالیت فرهنگی و تبلیغی پر جاذبه را از سنگر مساجد پی ریزی کرد.

سرافراز تصریح کرد: در مساجد با بهره گرفتن از روش های آموزشی و فرهنگی، باید مفاهیم بلند دینی را به صورتی زیبا ارایه داد تا آمدن جوانان به مساجد استمرار داشته باشد و جوانان گمشده خود را در این مکان مقدس بیابند و با این مکان مأنوس شوند.

وی ادامه داد: در کنار فعال شدن مساجد، بنا کردن مؤسسات و مراکز آموزشی، فرهنگی در کنار مساجد، یک ضرورت اجتناب ناپذیر به شمار می رود و به همین سبب قرارگاه فرهنگی ولی امر و مرکز رسیدگی به امور مساجد  در نظر دارد در دهه ولایت و امامت اولین جشنواره و مسابقات فرهنگی، هنری و ورزشی مساجدفولادشهر را برگزار کند و امیدواریم مورد استقبال نوجوانان و جوانان قرار گیرد.

امام جمعه فولادشهر اضافه کرد: چه زیبا و دلنشین است هرگاه انبوه جوانانی که در کتابخانه مسجد به مطالعه نشسته اند، با شنیدن آوای ملکوتی اذان، به مسجد بشتابند و پس از بجا آوردن نماز، به کار خود ادامه دهند لذا وجود چنین مراکزی در کنار مساجد، نسل جوان را با مساجد پیوند می دهد و هر قدر در مساجد جاذبه های معنوی و مورد قبول جوانان تقویت شود، آسان تر و سریع تر می توان جوانان را به مساجد کشاند و این پیوند را استمرار بخشید.

وی عنوان کرد: ائمه جماعات مساجد به عنوان رکن این مراکز تبلیغی و ترویجی، باید افرادی جوان، پرانرژی و با سواد باشند و اگر هم افرادی سالخورده اند، باید معلم فضل و اخلاق مردم باشند و هیئت امنای مساجد نیز به عنوان بازوان اجرایی امام جماعت باید افرادی توانمند و خلاق باشند و در این میان اخلاق خادمان و نظافت و پویایی مساجد بویژه در مناسبتها از دیگر عوامل تأثیرگذار برای جذب جوانان به مسجد است.
سرافراز گفت: رهبر معظم انقلاب نیز در خصوص ائمه جماعات فرمودند امام جماعت باید به‌گونه‌ایی رفتار کند که بتواند از هر لحاظ مسجد را اقناع کند؛ اینکه امام جماعت در ساعت خاصی فقط برای اذان و اقامه نماز وارد مسجد شود و در یک ساعت خاصی نیز از مسجد خارج شود اهمال کاری او را نشان می‌دهد، ایشان فرمودند که: امام جماعت باید بیشتر وقت‌شان را صرف مسجد کنند و مساجد تحت اشراف امام جماعت برنامه‌هایی را هم برای جوانان باید داشته باشند و حداقل یک ساعت قبل و بعد از نماز در مسجد باشد و پاسخ‌گوی اهل مسجد باشد.

وی با تأکید بر لزوم ایجاد فضای شاد و امید بخش در مساجد گفت: داشتن برنامه های متنوع و ائمه جماعات آشنا به مسائل روز با تحلیل های منصفانه می تواند ارتباط جوان و مسجد را تقویت کند از سوی دیگر فضاهای ورزشی و هنری که در برخی مساجد وجود دارد، موجب حضور مستمر آنان در این مراکز می شود.

امام جمعه فولادشهر یاداور شد: باید توجه داشت کارکرد مسجد فقط اقامه نماز جماعت نیست، اگرچه مهم ترین رسالت آن است اما با برنامه های جانبی و متنوع می تواند ارتباط مسجد با مردم را تقویت کند لذا در این شرایط، اگر به محوریت مسجد در زندگی فردی و اجتماعی افراد توجه نشود، به حاشیه می روند از این رو باید جاذبه های مثبت و مؤثری را برای تقویت ارتباط مردم با مساجد تعریف کرد و با اجرای برنامه های متنوع و جذاب در این اماکن، این ارتباط دوسویه را تقویت کرد.

وی خاطرنشان کرد: مهمترین عاملی که سبب کمرنگ شدن حضور جوانان در مسجد شده عدم جذابیت در مسجد است؛ یعنی جوان اغنای علمی و فرهنگی را حس نمی‌کند و مفهوم جمله حضرت امام(ره) که فرمودند مساجد سنگر است نیز به همین منظور است که در دهه اول انقلاب اکثریت فعالیت‌ها در مسجد بود گروه‌های تئاتر، سرود و یا فعالیت‌های سیاسی همه در مساجد بود که این مهم امروز نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

کد خبر 316093

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.