حجت الاسلام زارعی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا از شهرستان لنجان با تبریک فرارسیدن میلاد با سعادت کریمه اهلبیت حضرت فاطمه معصومه علیها السلام و روز گرامی داشت مقام ومنزلت دختر اظهار کرد: پیامبر اکرم (ص) فرمودند نعم الولد النبات، ملطفات، مجهزات، مونسات، مبارکات، مفلیات هستند، باید توجه داشت دختران ملطفات هستند، یعنی دارای گرمی، جاذبه و لطافت بوده و مجهزات هستند؛ یعنی بیش از پسران، آماده خدمت به والدین هستند.
وی افزود: مونسات بودن دختران نیز به معنای آن است که آنها بیش از پسران، انس و الفت می گیرند همچنین دختران مایه برکت و رحمت خداوند در خانواده هستند و از سوی دیگر نظافت گر هستند و پاکیزگی را دوست دارند از این رو شناخت ویژگی های خاص دختران و توجه به ویژگی های روحی و روانی آنها امکان رفتار صحیح و مناسب با آنان را فراهم می نماید.
امام جمعه ورنامخواست تصریح کرد: از شاخص ترین ویژگی های دختران، لطافت ایشان است که حضرت علی (ع) درباره لطافت دختر از نگاه پیامبر ص می فرمایند سیره و اخلاق پیامبر (ص) اینگونه بود که هرگاه ولادت دختری را به اومژده می دادند می فرمود دسته گلی است و روزی اش با خداست، همچنین در جهت تربیت دختران می فرمودند هر کس که دختری دارد، باید او را به خوبی تربیت نماید و نعمت هایی را که خداوند به او ارزانی داشته از وی دریغ نورزد.
وی ادامه داد: همچنین در دیگر ویژگی های دختران آمده است دختران موجوداتی عاطفی و اهل محبت هستند، آنها زودتر از پسران به بلوغ می رسند و هنوز یک دهه از عمر آنها نگذشته که شایستگی حضور در محضر خداوند را پیدا می کنند.
زارعی اضافه کرد: باید توجه داشت این بلوغ شرعی برای آنها در عین حال، نوعی آمادگی پذیرش مسئولیت مهم زندگی اجتماعی به شمار می رود؛ البته مشکلات عاطفی، اخلاقی و اجتماعی نیز دائماً آرامش و امنیت آنها را تهدید کرده و اندیشه و رفتارشان را دستخوش تغییراتی قرار میدهد.
وی عنوان کرد: دختران بیش از پسران حساس و رقیق القلب هستند، همچنین دختران زمینه بیشتری برای همدردی و همدلی دارند؛ چنانکه گویی برای این کار ساخته شده اند و از سوی دیگر انعطاف پذیری دختران بیش از پسران است لذا دختران بیش از پسران به هر امری دل بسته و به آن وابستگی پیدا می کنند.
امام جمعه ورنامخواست بیان کرد: دختران به پدر علاقه زیادی دارند و در برابر خواسته والدین، بیشتر فروتنی نشان می دهند، آنها در برابر انتقادها نمی توانند خود را کنترل کنند و می کوشند به گونه ای باشند که کم ترین ایرادی نتوان از آنها گرفت از سوی دیگر به شدت از دوستان خود الگو می پذیرند و رقابت و چشم و هم چشمی آنها را وادار می کند که همانند آنها لباس بپوشند و زندگی کنند.
وی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که روحیه همکاری و تعامل در دختران بیشتر است، آنها بیش از آنکه دوست بدارند، می خواهند دوست داشته شوند لذا مهره اصلی موضوعات ما پدران و مادران هستند و نقطه شروع از تربیت فرزندان نوجوان است که اگر به آن توجه نکنند و با رفتار و کردار غلط خود آنان را منحرف کنند، بزرگ ترین خیانت را در حق فرزند خود مرتکب شده اند.
زارعی اذعان کرد: در مقابل اگر فرزندانی صالح پرورش دهند، نه تنها به فرزندان و اجتماع خدمت می کنند، بلکه خودشان نیز در همین جهان از وجود آن ها بهره نیک خواهند، چنانکه پیامبر (ص) فرمودند بهترین چیزی که پدر میتواند به فرزندش بدهد، ادب و تربیت نیکوست.
وی با اشاره به اینکه سرشت پاک حضرت معصومه(س) بهترین الگوی زنان جامعه اسلامی است، متذکر شد: تربیت دختران نوجوان، از لحاظ اینکه مادران آینده خواهند شد بسیار مورد توجه است چراکه اگر تربیتی درست داشته باشند، فرزندان آنان و به دنبال آن جامعه فردا نیز جامعه ای صالح و پیشرفته خواهد بود؛ اما اگر دختران امروز با برنامه ای نادرست پرورش یابند، اجتماع آینده، اجتماع فاسدی خواهد بود.
امام جمعه ورنامخواست تاکید کرد: پیامبر ص فرمودند کسی که دختری داشته باشد و او را خوب تأدیب نماید و در تعلیم او کوشش کند و اسباب رفاه و آسایش او را فراهم سازد، آن دختر او را از آتش دوزخ نجات خواهد داد.
وی با اشاره به مهم ترین تغییراتی روانی دوران بلوغ دختران گفت:از شاخص ترین تحولات روانی در دختران نوجوان، تغییر در عواطف آنهاست لذا باید توجه داشت که دختران در این دوران، دوستی ها و دشمنی هایشان هنوز مرز خاصی ندارد و نمی تواند مبنای تصمیم گیری ها قرار گیرد.
زارعی یادآور شد: دختران به لحاظ روحی خیلی زود اهل محبت می شوند، بیش از آنکه دوست بدارند، می خواهند دوست داشته شوند لذا دوستی آنها از صمیمیت و خلوص زیادی برخوردار است و در عین حال میل شدیدی به فداکاری دارند.
وی تصریح کرد: همرنگی با جماعت دوستان از دیگر خصوصیت اخلاقی دختران است و لذا همانند سازی در آنها افزایش می یابد به معنای آنکه فرد طی آن، خصوصیات فرد دیگر را سرمشق قرار می دهد، البته ممکن است نوجوان در این همانندسازی تقلید صرف نکند بلکه در زمینه های مختلف تأثیر پذیرد و این تأثیر پذیری هم گاهی به همان دوره نوجوانی محدود نشده و اثر خود را در طول سال های زندگی حفظ کند.
امام جمعه ورنامخواست افزود: در سال های نوجوانی، دختران تمایل دارند دوست پیدا کنند و به جمعی تعلق داشته باشند به جمعی که شبیه او فکر می کنند، لباس می پوشند و رفتار می کنند بنابراین پدران و مادران مسئول و آگاه نمی توانند نسبت به دوستان و رفقای دخترشان بی تفاوت باشند و در این باره نظارتی نکنند که البته دخالت مستقیم پدر و مادر، نه صلاح است و نه نتیجه می دهد.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین تحولات روانی، هویت یابی در دختران نوجوان است، ادامه داد: دختران به دنبال ماهیت و هویت انسانی، از سوال های من کیستم؟، چه باید بکنم؟، دیگران از من چه توقعات و انتظاراتی دارند؟ لذا باید گفت دختران در کنار جمع کردن ابعاد جسمانی خود همراه با مفاهیم جدید روانی، به هویتی جدید دست پیدا می کنند.
زارعی اضافه کرد: در این راستا هر کدام از پایگاه هایی که در آن حضور دارند، از جمله خانواده، گروه همسالان و نهادهای وسیع تر مثل مدرسه، نقش کمک کننده ای در جواب گویی پرسش های درونی او و در حقیقت، در پرورش هویت درونی او دارند.
وی عنوان کرد: دختران با ورود به دبیرستان، خیلی دقیق به ارزیابی معلمان، همسالان و بزرگسالان می پردازند و می کوشند تا تصویر یک پارچه ای از خود در این ارزیابی بدست آورند.
امام جمعه ورنامخواست با اشاره به شاه کلیدهای رفتاری با دختران در دوران نوجوانی گفت: شاید از مهم ترین شاه کلیدهای رفتاری در دختران نوجوان، محبت کردن به آنها است؛ چرا که انسان تشنه محبت است و محبت، حیات بخش دل هاست.
وی بیان کرد: دختری که در محیط خانه، از محبت پدر و مادر اشباع شده است، در جوانی احساس محرومیت و بی پناهی نمی کند تا برای تسکین خاطر به کانون های فساد و اعتیادهای خطرناک پناهنده گردد، اما کسی که در محیط سرد و بی عاطفه پرورش یافته و از پدر و مادر مهر و محبت ندیده است. از زندگی راضی نبوده و حیات طبیعی نخواهد داشت.
زارعی خاطرنشان کرد: دوست داشتن فرزند امر غریزی است، اما تنها محبت قلبی، برای ارضای خواسته های درونی کودک کافی نیست بلکه کودک به محبتی نیازمند است که آثارش در رفتار پدر و مادر نمودار باشد، او از نوازش ها، بوسه ها، در آغوش گرفتن ها، تبسم ها و حتی از آهنگ محبت آمیز سخنان پدر و مادر، احساس محبت می کند.
وی اذعان کرد: بعضی پدر و مادرها تا هنگامی که کودک کوچک است، از اظهار محبت امتناعی ندارند، اما زمانی که کمی بزرگ تر شد، به تدریج از اظهار محبت کم می کنند و وقتی به سن نوجوانی و جوانی رسید، آن را به طور کلی قطع می نمایند.
امام جمعه ورنامخواست متذکر شد: دیدگاه این دسته از پدر و مادر ها این است که معتقدند فرزندشان دیگر بزرگ شده و نباید با اظهار محبت، لوس بارش آورد، اما این مطلب درست نیست؛ به ویژه در نوجوانی و جوانی که دوران بحران روانی است، بیش از سایر اوقات به دلسوزی ها، مهربانی ها و دلجویی های پدر و مادر نیازمن است.
وی یادآور شد: یکی از روش های پیامبر اکرم (ص) برای اظهار محبت به کودکان و نوجوانان، هدیه دادن بود و در روایت است که روزی مرد عربی خدمت پیامبر اکرم (ص) رفت و عرض کرد یا رسول الله، بچه آهویی را شکار کرده ام، آن را به شما میدهم تا به حسن و حسین بدهید.
زارعی ادامه داد: پیامبر اکرم (ص) هدیه را پذیرفت و در حقش دعا کرد و همان موقع امام حسن (ع) که آن زمان کودک بود آمد و پیامبر (ص) بچه آهو را به او هدیه دادند امام حسن (ع) هم بسیار شاد شده بود و با او بازی می کرد ودر روایت دیگری از پیامبر ص نقل شده که فرمودند کسی که تحفه ای از بازار بخرد و برای فرزندان و همسر خود بیاورد، پاداش او نزد خداوند مانند کسی است که به مستمندان کمک کرده باشد.
وی با اشاره به اینکه از روشهای اظهار محبت به فرزندان، بوسیدن روی آنهاست، اضافه کرد: در روایت است که پیامبر(ص) حضرت فاطمه (س) را در آغوش گرفته و می بوسید و یا نوه های خود حسن (ع) و حسین (ع ۹ را زمانی که کودک بودند، روی پای خود می نشاند و آنها را می بوسید در جای دیگری نقل می کنند که فردی به ایشان عرض کرد من ده فرزند دارم ولی تا به حال هیچ یک از آنها را نبوسیده ام؛ پیامبر (ص) به او فرمود چه کنم که خدا رحمتش را از قلب تو برده است.
امام جمعه ورنامخواست در پایان گفت: وقتی کودک و نوجوان متوجه می شوند که پدر و مادر یا سایر بزرگترها درموقع دعا و ذکر خدا به یاد آن ها هستند و خوشبختی و سعادت آن ها را آرزو می کنند و به اهمیت نقش خود در جمع بزرگتر ها پی برده و از همین روی برای داشتن رفتارهای مناسب، تلاش بیشتری خواهند کرد.
نظر شما