هیچ نهادی به اندازه شهرداری نمی تواند به موضوع سبک زندگی بپردازد

جهانی‌شدن و فناوری‌های رسانه‌ای مانند اینترنت، ماهواره، تلویزیون، ویدئو، سینما و رادیو به همراه شکل‌های جدید مصرف شرایطی را در چند دهه گذشته به وجود آورده‌اند که به سختی می‌توان .

به گزارش خبرنگار ایمنا، رشد شهری در قرن بیستم سهم جمعیت شهرنشین را به شدت افزایش داد و شهرنشینی را به شیوه‌ی غالب زندگی تبدیل کرد.

اگرچه شهر و شهرنشینی خود یکی از مهم‌ترین شاخص‌های رفاه و توسعه‌ی اجتماعی و اقتصادی محسوب می‌شود اما رشد شتابان آن می‌تواند سرانه‌ی برخورداری از بسیاری امکانات اجتماعی و اقتصادی را کاهش دهد و از این طریق پیامدهای آن به صورت کاهش سطح کیفیت زندگی در عرصه‌های مختلف شهری نمایان شود.

تحولات فنی و گسترش روزافزون فرایند تمایز اجتماعی در شهرهای مدرن، ضرورت سازماندهی فرایند توسعه را از حیث نظری و عملی در قالب توسعه‌ی اجتماعی به همراه داشت؛ به گونه‌ای که رویکردهای مختلفی در باب کم و کیف توسعه مطرح شدند که وجه قالب آن‌ها تمرکز بر رشد اقتصادی بود، چرا که توسعه فرایند برنامه‌ریزی برای بسیج منابع در راستای رشد اقتصادی دانسته می‌شود و از منظر رفاه و بهزیستی اجتماعی افزایش ثروت مساوی با خوشبختی بیشتر شهروندان تلقی می‌گردید.

بررسی‌های گوناگونی که در نقاط مختلف جهان در مورد تحول شکل زندگی در رابطهٔ با توسعهٔ شهرنشینی به‌عمل آمده، صور زندگی را به‌عنوان یک الگوی مطلوب و ثابت که متأثر از زندگی روزمره و مظاهر مختلف آن است مورد توجه قرار می‌دهد و مشخصات زندگی انفرادی و تنوع تاریخی را از آن مستثنی می‌سازد.

در این باره مدیر امور اجتماعی و مشارکت های مردمی شهرداری اصفهان  در گفتگو با خبرنگار "ایمنا" گفت: نکته ای که در مباحث سبک زندگی شهری باید به آن توجه شود، احساس تعلق است؛ امروزه یکی از مهمترین مسائلی که برای شهرنشینی مورد بررسی قرار گرفته موضوع هویت شهری یا احساس تعلق به شهر است.

مسعود مهدویان فر افزود : اهمیت موضوع از آنجایی است که وقتی فردی به شهر خود احساس تعلق نداشته باشد، به دنبال یک تعامل مشارکت آمیز مبتنی بر رعایت حقوق و وظایف خود در حوزه شهری نیست، بنابراین اگر بخواهیم نگاه عمیق تری به سبک زندگی شهری داشته باشیم، آن مفهومی که دست مایه ما خواهد بود مفهوم احساس تعلق است.

وی ادامه داد: هر چه هویت شهری بالا رود احساس تعلق شهری افزایش می یابد و هر چه احساس تعلق بیشتر شود، احساس هویت شهری هم در بین شهروندان افزایش می یابد و این دو مورد قطعاً بر روی یکدیگر تأثیرگذار هستند.

مدیر امور اجتماعی و مشارکت های مردمی شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه اگر شهروندی احساس هویت کند و نسبت به شهر و شهرنشینی احساس تعلق داشته باشد، صاحب مفهوم واقعی شهروند هستیم، اظهارداشت: شهروند شهرنشینی است که احساس تعلق به شهر دارد و شهروندی کلید واژه اصلی در بحث سبک زندگی شهری است و از این رو اگر به دنبال الگوسازی هستیم باید برروی شهروندان کار کنیم.

وی یادآور شد: در موضوع شهروندی کمیته فرهنگ شهروندی از سال ۸۲ فعالیت خود را آغاز کرد که این کمیته ۳ محور اصلی در برنامه های خود شامل: اصلاح ارتباط  شهروندان با محیط شهری، اصلاح ارتباط  شهروندان با مدیریت شهری و اصلاح ارتباط  شهروندان با سایر انسانها دارد.

مهدویان فر خاطرنشان کرد: اگر ما به دنبال سبک زندگی شهری و الگوسازی آن هستیم، لازمه  آن ارتقاء فرهنگ شهروندی است که شهرداری اصفهان حدود ۱۱ سال است در این حوزه با تشکیل کمیته فرهنگ شهروندی فعالیت می کند.

وی افزود: نکته دوم که ناظر سبک زندگی شهری است، اینکه شهرنشینی الزاماتی را برای زندگی انسانها ایجاد کرده است؛ مثلاً در شهرنشینی تحرک و پویایی همچون زندگی در روستاها نیست و سبک تغذیه زندگی یک شهرنشین، الگوهای بازی، الگوهای تحرک و سایر موارد در کودکان شهرنشین با کودکانی که در روستا زندگی می کنند، کاملاً متفاوت است.

مدیر امور اجتماعی و مشارکت های مردمی شهرداری اصفهان با تاکید بر اینکه الزاماتی که شهرنشینی به انسانها تحمیل می کند، باید با نگاه سلامت محور مورد بازنگری قرار گیرد، بیان کرد: توجه به فرهنگ سلامت واینکه شهروند سالم لازمه شکل گیری شهر سالم است از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی اضافه کرد: اگر به دنبال شهری سالم و پویا هستیم لازمه آن شهروند سالم است که با سبک زندگی شهری سلامت محور به وجود می آید.

مهدویان فر با تاکید براینکه شهروندان باید سبک تغذیه، تفریح و کم تحرکی خود را اصلاح کنند، اظهارکرد: در زندگی شهری اکثر شغل ها کم تحرک هستند اما در محیط روستا مشاغل پرتحرکی وجوددارد.

وی تصریح کرد: لازم است در سبک زندگی شهری به مقوله سلامت شهروندان توجه ویژه ای داشته باشیم تا شعار "شهر سالم – شهروند سالم" تحقق پیدا کند.

مدیر امور اجتماعی و مشارکت های مردمی شهرداری اصفهان نکته سوم در سبک زندگی شهری  را دراین دانست که وقتی انسانها به یک جمعیت انبوه می رسند لزوم سبک زندگی مبتنی بر سلامت اجتماعی هم اهمیت پیدا می کند.

وی یادآور شد: در حال حاضر سرقت های خرد در صدر جرایم اصفهان قرار دارد زیرا خودروها و خانه های لوکس بیشتر مورد توجه سارقان قرار می گیرند، این در حالی است که در قدیم ظاهر خانه ها و خودروها جذاب و فریبنده نبودند؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که سبک زندگی شهری اگر مبتنی بر سادگی و عدم تجمل گرایی و ظاهرسازی باشد، خود، خانواده و محل سکونت ما کمتر دچار آسیب های اجتماعی می شود.

فرهنگ غرب سبک زندگی مردم را دچار عارضه کرده است

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این باره در گفتگو با "ایمنا" گفت: برای ایجاد شهری با زندگی مطلوب باید سبک زندگی ایرانی و اسلامی را در زندگی مردم تعبیه کرد.

رضا امینی با تأکید بر اهمیت توجه به سبک زندگی ایرانی اسلامی اظهار کرد: متاسفانه فرهنگ غرب در دهه های گذشته به صورت یک حجمه به زندگی ما وارد شده که این موضوع در رفتار و سبک زندگی مردم عوارض زیان باری را به همراه داشته است از همین رو برای رفع این مشکل باید دغدغه های مقام معظم رهبری مورد توجه برنامه ریزان قرار گیرد.

وی تاکید کرد: ما در تدوین برنامه های شهرداری که با نگاه و چشم انداز به برنامه های نظام تدوین می شود، باید کلید واژه های مورد توجه مقام معظم رهبری را که اساس فعالیت جمهوری اسلامی است، مورد توجه جدی قرار دهیم.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: یکی از دغدغه های اصلی مقام معظم رهبری سبک زندگی مردم است که در دهه های گذشته از آموزه ها و چارچوب های دینی به قدری فاصله گرفته است.
امینی گفت: توجه به سبک زندگی ایرانی اسلامی می تواند بستر مناسب را برای زندگی مردم فراهم کرده و مردم را به زندگی مطلوب نزدیک کند.
وی همچنین اظهار کرد: یکی از مسائل مهم که باید محور برنامه ریزی قرار گیرد، مسئله توجه به مخاطب و مردم است که متأسفانه در گذشته مورد توجه قرار نمی گرفته و کالبد شهری و بدنه شهر اولویت بوده است.

هیچ نهادی به اندازه شهرداری نمی تواند به موضوع سبک زندگی بپردازد

معاون فرهنگی، اجتماعی شهرداری اصفهان نیز در این باره تاکید کرد: هیچ نهادی به اندازه شهرداری ظرفیت پرداختن به موضوع سبک زندگی را ندارد.

علی قاسم زاده با اشاره به دو موضوع مهم هویت و سبک زندگی، اظهارکرد: در هویت باید بر روی عناصری از شهر که تعلق و تعهد مردم به شهر را افزایش می دهد و آنها را ترغیب به مشارکت در این حوزه می کند، کار کنیم.
وی ادامه داد: بخشی از این بحث احیای عناصر هویتی شهر است تا مردم آن‌ها را بشناسند و بخش دیگر خلق آثار جدید در دوره جمهوری اسلامی و اضافه کردن عناصر هویتی به کالبد شهر است که در این زمینه نباید به برنامه های نرم افزاری اکتفا کنیم و برنامه های سخت افزاری هم داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در فرهنگ کارهای کوتاه مدت و درازمدت لازم است، اضافه کرد: بعد از هویت به موضوع سبک زندگی رسیدیم، چرا که هنوز سبک زندگی در شان جمهوری اسلامی و ایران و اسلام تعریف نکرده ایم.
معاون فرهنگی، اجتماعی شهرداری اصفهان گفت: تصویب سند سبک زندگی ایرانی- اسلامی و کمک به نهادینه و عملیاتی شدن آن خدمت بزرگی است، چرا که وقتی فرد از خانه بیرون می آید، باید به آدابی مودب شود و ما باید روی این آداب سرمایه گذاری کنیم، چون هیچ نهادی به اندازه شهرداری نمی تواند روی این موضوع کار کند.

کد خبر 309613

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.