به گزارش ايمنا به نقل از روابط عمومي شهرداري تبریز، از لحاظ گردشگری بسیار مستعد بوده و چه از لحاظ اکوتوریسم و چه از لحاظ تنوع آثار باستانی قابل توجه است. و به نوعی یک ویترین تاریخی به حساب می آید که بیشتر آثار آن به هزاران سال قبل برمیگردد.
این شهر اتفاقات تاریخی زیادی را به چشم دیده است، فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده و خلاصه این که این شهر یک تاریخ زنده است و همچنان به عنوان یکی از زیباترین شهرهای ایران شناخته می شود.
معاونت فنی و عمرانی شهرداری تبریز در راستای اهداف خود ضمن معرفی و شناخت پتانسیل های گردشگری و تاریخی شهر تبریز نگاه تازه ای نیز به استفاده و احیای بافت تاریخی تبریز به جهت توسعه گردشگران آن دارد و در این حوزه با توجه به موقعیت جغرافیایی که بناهای تاریخی شهر تبریز در آن واقع شده اند در قالب پنج محور در برنامه ساماندهی برای گردشگران قرار داده است. مهمانانی که وارد تبریز می شوند برای بازدید از این پنج محور حداقل یک هفته وقت لازم دارند تا همه این زیبایی ها را از منظر چشم و دلشان بگذرانند.
معاونت فنی و عمرانی شهرداری تبریز بخش گردشگری را در کنار خدمات و پروژه های عمرانی محور اصلی توسعه شهری می داند و از آنجائیکه تبریز بعنوان مرکز گردشگری جهان اسلام در سال 2018 انتخاب شده است تلاش دارد با بهسازی و ساماندهی این محورها علاوه بر بهبود عمرانی شهری مناطق گردشگری تبریز را نیز به نوعی غبار روبی کرده و آماده پذیرائی از مهمانان کند.
نقشه معاونت فنی و عمرانی که در پنج محور طراحی شده است می تواند یک راهنمای خوب برای بازدید از مناطق تاریخی تبریز باشد .
ایجاد محورهای گردشگری بعنوان یکی از روشهای احیای فضاهای تاریخی شهری و جذب توریست می باشد و طراحی مسیرهای پیاده گردشگری با هدف حفاظت از بافت و رونق بخشیدن به صنعت گردشگری یکی از مهمترین اقدامات پیشنهادی برای باز زندهسازی این بافتها به شمار میرود.
بر اساس نقشه ترسیمی این محورها توسط حوزه معاونت فنی و عمرانی شهرداری تبریز، اولین محور گردشگری بناهای تاریخی و دیدنی همچون موزه عصر آهن، رهلی بازار، برج یانقین، درب قدیمی باغمیشه، بازار کفاشان و بزرگترین آنها به بازار بزرگ سرپوشیده شهر تبریز خلاصه می شود که از چهارراه بهشتی شروع شده و به بازار بزرگ تبریز ختم می شود.
محور دوم
محور دوم از درب قدیمی گجیل شروع می شود و در مسیر خود باغ گلستان که52000 متر مربع می باشد و از قدیمی ترین بوستان داخلی تبریز محسوب می شود ، خانه کپانیها، مغازه های سنگی، درب مهاد مهین، ارگ علیشاه که قدمت آن به قرن هشتم هجری برمی گردد، مسجد استاد شاگرد با بنای معنوی زیبا، بازار تربیت، مسجد قزلی و نهایتاً به بازر تبریز را می بیند.
محور سوم
محور سوم سه کلیسای قدیمی تبریز را در خود جای داده است کلیسای سرگیس ، کلیسای آوانجلیکا و کلیسای ارامنه با قدمت تاریخی هزار ساله در انتظار بازدید گردشگران است. ارگ علیشاه نیز نزدیک این محور می باشد و کسانی که محور دوم را بازدید نکرده اند و یا به دلایلی دیگر نتوانسته اند از ارک علیشاه دیدن کنند می توانند دراین محور از ارگ بزرک علیشاه بازدید داشته و بعد از آن از درب نوبر و حمام که یکی از قدیمی ترین حمام های تاریخی شهر تبریز است و در حال حاضر در قالب یک رستوران خدمات
ارائه می دهد بازدید کنند. عمارت بزرگ شهرداری تبریز با معماری زیبا و دلنشین دقیقا روبروی حمام تاریخی نوبر قرار دارد و بعد از این عمارت بازار کره نی خانه یکی دیگر از بناهای تاریخی است که در مسیر محور سوم قرار گرفته است و بعد از مسجد شهدا و بازار امیر که در بازار تبریز واقع شده است و ما را به انتهای محور سوم می رساند .
محور چهارم
محور چهارم بیشتر خانه های قدیمی تبریز را در خود جای داده است خانه صدر، خانه ختایی ها، خانه علی مسیو، خانه شهردار، دانشکده معماری، خانه نیکدل ، خانه سلماسی، خانه حیدرزاده، بازار شیشه گر خانه، خانه مشروطه، خانه کلکته چی و در نهایت مسجد جامع تبریز که درکنار بازار تبریز قرار دارد و باز محور چهارم نیز به بازار بزرگ شهر تبریز ختم می شود.
محور پنجم
پنجمین محور گردشگری که در این نقشه آمده است نیز جاهای دیدنی زیادی برای گردشگران دارد این محور از خانه شاعره بزرگ تبریز پروین اعتصامی شروع میشود و در مسیر خود موزه قاجار، مجموعه مقبره الشعرا، پارک قائم مقام، خانه شربت اوغلی، کارگاه سفال استاد قابچی، خانه ثقه الاسلام، مسجد صاحی الامر، مجموعه میدان صاحب آباد، بازار شتربان و درب شتربان را می بیندد و باز مثل چهار عنصر قبلی به بازار بزرگ تبریز ختم می شود .
هدف از قرار دادن بازار بزرگ تبریز در هر پنج محور به دلیل قدمت تاریخی و استقبال گردشگران از این بنای بزرگ تاریخی است.
هر کسی به تبریز می آید حتی اگر فرصت کمتری داشته باشد باز بازدید از بازار تبریز را در اولویت برنامه های خود قرار می دهد و قرار گرفتن بازار تبریز در همه محورها به دلیل اهمیتی است که گردشگران برای دیدن این بنای تاریخی دارند .
بازار تبریز یکی از بزرگ ترین و مهم ترین بازارهای سرپوشیده در سطح ایران و قاره آسیا بشمار می رود گفته می شود بازار تبریز با مساحتی حدود یک کیلومتر مربع بزرگ ترین بازار سرپوشیده سنتی جهان است. بازار تبریز در مردادماه سال ۱۳۸۹ خورشیدی به عنوان نخستین بازار جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
عواملی مانند سبک معماری بازار، آرایش مغازه ها، کثرت تیمچه ها، کاروان سراها، دالان ها، راسته ها و همچنین انواع مشاغل و حرفه ها، وجود تعداد بسیاری مدرسه و مسجد که عمدتاً از سابقه تاریخی برخوردارند، این بازار را به نمونه عالی مجهز تجارت، کسب و زندگی اسلامی و شرقی تبدیل کرده است.
تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی با مساحتی حدود ۱۲۰۰ کیلومتر مربع، پس از تهران و مشهد سومین شهر بزرگ ایران است. تبریز از شمال به کوه عینالی و از جنوب به دامنه کوه سهند و از سمت غرب به جلگه تبریز و دریاچه ارومیه محدود است. و از دیرباز تأثیر زیادی در زمینههای مختلف از جمله سیاسی و اقتصادی داشتهاست.
کد خبر 276253
نظر شما