پایه‌گذار  بیمارستان عسگریه اصفهان چه کسی بود؟

یکی از برجسته ترین علما و فقهای ایران در قرن 14 هجری قمری و پایه گذار بیمارستان عسگریه اصفهان، آیت الله محمد باقر زند کرمانی است.

به گزارش ایمنا، محمدباقر زند كرماني فرزند حاج آقارضا زند کرمانی در سال ۱۳۱۲قمری در شهر كرمان به دنيا آمد. پدرش شخصي باتقوا، متواضع و بسيار مهربان بود.
شيخ محمدباقر از طايفه زنديه بوده است. وي اولين گام هاي تحصيلي را در مكتب خانه هاي قديمي كرمان برداشت. شيخ محمدباقر شش كلاس ابتدايي را در مدرسه سعادت كرمان گذراند و سپس به مدرسه شهاب وارد شد. وي نزد محمدجواد كرماني، تبصره و شرايع و درس فقه را فرا گرفت و در مدرسه ملي از محضر آقا ميرزا شهاب الدين كرماني استفاده نمود.
آيت الله زندكرماني پس از آن درسال۱۳۴۳قمری براي تكميل علوم حوزوي خود به اصفهان مهاجرت نمود و از محضر بزرگانی همچون شيخ محمدحسين فشاركی، مير محمدصادق مدرس خاتون آبادی، مير سيد علي نجف آبادی و ميرزا ابوالهدي كلباسي استفاده نمود. وی همچنين سفری به عتبات عاليات نمود و از محضر درس سيد ابوالحسن اصفهانی استفاده كرد. اما به دليل ضعف بنيه و گرماي آن منطقه به دستور آيت الله اصفهانی به قم مهاجرت نمود و مدت هفت سال از درس آيت الله العظمی شيخ عبدالكريم حائری استفاده نمود. در اين مدت وی همدرس امام خمينی و استاد محمود شهابی بود.
وی همچنين سفرهايی به تهران و مشهد مقدس نمود و سرانجام حضور در کنار آخوند شيخ محمدحسين فشاركي را ترجيح داد و در اصفهان در محله طوقچي به زندگی خود ادامه داد و با دختر شيخ محمدجعفر فشاركي ازدواج نمود. ايشان بارها روي منبر گفت: «چون مردم اصفهان را از مردم ساير بلاد ايران باهوش تر تشخيص دادم، لذا به اين ديار آمدم تا باقيمانده عمر خود را در ميان شما مردم شريف و هوشمند به سر آرم».


مهارت اصلی آیت الله کرمانی در تدریس قرآن بود
شيخ محمدباقر زندكرمانی در اصفهان به تدريس در مدرسه ذوالفقار، وعظ و ارشاد و اقامه جماعت در مسجد جامع مشغول شد. از دروسی كه ايشان تدريس می نمود، به كتاب قانون بوعلی سينا و شرح لمعه و شرايع و تدريس تفسير مجمع البيان مي توان اشاره كرد. از شاگردان ايشان بزرگاني همچون ميرزا عنايت الله نجفی، شمس الدين تاج اصفهانی، سيد محمدعلي روضاتی، سيد عبدالحجت بلاغی، سيد محمد قهدريجانی بودند. وی در امر تدريس بسيار مسلط بوده، به طوري كه درس را بسيار دقيق و تحقيقي بيان مي كرد. ابتدا متن درس را مي خواند و بعد آن را معنی می نمود و اگر اين متن شرحی داشت نقل قول آن را نیز ارائه می کرد.
مهارت اصلی ايشان در امر تدريس قرآن بود. اشخاص زيادی از جمله آيت الله سيد اسماعيل هاشمی و برادر ايشان، شيخ احمد ربانی، سيد ابوالفضل صفوی ريزی، شيخ حيدرعلی كاشانی، شيخ نعمت الله صالحی، شيخ نصرالله صالحی و ابراهيم جواهری از تفسير قرآن ايشان استفاده مي كردند. وی در ميان تفاسير شيعه «مجمع البيان» را تدريس می كرد و تسلط كاملی بر آن داشت و متن عربي آن را مثل يك كتاب فارسي راحت و سليس می خواند و معنی مي كرد.
 
آیت الله کرمانی پیشرو دراقدامات خیریه
آیت الله کرمانی در دوران حضور در اصفهان همواره تلاش های بسیاری در جهت انجام فعالیت های خیرخواهانه داشته و یکی از اقدامات مهم ایشان پایه گذاری در تاسیس بیمارستان عسگریه اصفهان است که امروزه بسیاری از اهالی شهر اصفهان از امکانات این بیمارستان با پیشرفت های سالیانه خود استفاده می کنند.
از دیگر اقدامات عام المنفعه و خيريه ايشان به موارد زیر می توان اشاره كرد:
تأسيس انجمن دين و دانش، وقف كتاب جهت آستان قدس رضوی، نامه نگاری به مقامات رژيم پهلوی و بازگشايی مسجد جامع عباسی اصفهان كه سالها بر روي نماز گذاران بسته بود، ترويج نماز جماعت در مسجد جامع عباسی پس از سالها ويرانی و تعطيل جماعت در آن، تعمير مدرسه ذوالفقار، ساخت زايشگاه نرجس خاتون، تعمير و احيای مصلی تخت فولاد جهت برپايی مراسم نماز عيدفطر كه با شكوه خاصي توسط ايشان برگزار می شد، احيای مساجد اصفهان از جمله باغ قوشخانه، پيرپالان دوز، جويباره، بازپس گيري حجره های امام زاده هارونيه.
 

فضایل و اخلاق والای زند کرمانی
زند كرماني عالمي آگاه به زمان و متعهد و مسؤول بود و براي ترويج شريعت و امر به معروف و نهي از منكر تلاش فراواني به عمل می آورد. وی در برخي از مجالس به وعظ و خطابه می پرداخت و با بيانات مستدل و عالمانه خود به مردم درس اخلاق مي آموخت و اصول عقايد و احكام دين را برای آنان روشن مي ساخت. وی نسبت به علما، از جمله حاج آقا صدركوپایی از حكمای درجه اول اصفهان فوق العاده ارادت داشت. با اينكه وی هيچ اسم و عنوانی نداشت، بسيار اهل مطالعه و تحقيق بود و هميشه تأكيد به علم و سوادآموزی مردم داشت. می فرمود: تا ملت دنبال علم نرود و دانشمند نشود، انتخابات و مبارزات برای اصلاح كارها فايده ندارد. مردی بسيار شجاع و مهربان با خانواده بود. از وجوهات استفاده نمی  كرد و اگر هم كسي مي خواست به ايشان وجوهات بدهد، می فرمود پيش خودت باشد و شخص نيازمند را به آن فرد حواله مي كرد. ايشان براي تأمين هزينه زندگي خود با استفاده از سرمایه به ارث رسیده خود به تأسيس كارگاه بافندگي به نام ( تريكوتار) در سرای گلشن بازار بزرگ اصفهان اقدام نمود.
ريا در زندگي او نبود و مبنای ارادت ايشان به اشخاص ميزان اخلاق آنان بود. تبليغ اسلام را لازم تر از ترويج اسلام در ميان مسلمانان مي دانست و تنها راه رستگاری مسلمانان را در جمع دين و دانش عنوان می كرد. خود را وقف مردم می داشت. هر چه به نظرش درست می رسيد، بيان می كرد و انجام می داد و به هيچ وجه تابع جو حاكم نبود.

حکایتی در مورد دغدغه مندی آیت الله کرمانی نسبت به تولید داخلی
راجع به توليد داخلی و خودكفايی مملكت، وی يك بار اشاره کرده است: يك مهندس آلمانی در شركتی در ايران ماموريتی داشت، پولی به كارگر زير دست خود داد و گفت: «يك چاقو برايم بخر»، وقتی آورد مهندس نگاهی به آن كرد و گفت: "نمی خواهم و بهتر از اين را می خواهم. تا اينكه اين مساله دو سه بار تكرار شد. دفعه چهارم از كارگر پرسيد: «من از كجا هستم؟» گفت: «از آلمان» گفت: «من چاقوی آلمانی می خواهم!»
آن آلمانی اينقدر به فكر وطنش بود كه در كشور بيگانه، يك تومان كه برای خريد می دهد، مي خواهد آلمان برود. چرا شما جنس خارجی می خريد؟ جنس وطنی بخريد تا صنعت رشد كند!"
 
آيت الله زندكرماني كه به بيماري ديابت مبتلا بود و در آخرين روزهای عمر جهت معالجه به كشور آلمان سفر كرده بود، با به ثمر نرسيدن معالجه در ۱۹ شهريور ۱۳۴۸شمسی دار فانی را وداع گفت. پيكرش را پس از انتقال به اصفهان با تشييع باشكوه در تخت فولاد در محلي كه به نام خود ايشان نام گذاری شد، به خاك سپردند.
سالگرد ارتحال این عالم ربانی حضرت آیت الله زند کرمانی هر ساله بر سر مزار ایشان با مشارکت هیات امنای بیمارستان عسکریه برگزار می گردد و امسال نیز همچون سال های گذشته این جلسه بر سر مزار این مرحوم بزرگواردر 18 شهریور برگزار گردید ./
12135/162
کد خبر 246478

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.