نمد مهمترین محصول صنایع دستی سمیرم+عکس

یکى از صنایع معروف سمیرم نمد است که پیشینه و قدمتی طولانی دارد و این هنر در سمیرم موفق به کسب مهر اصالت یونسکو شده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان سمیرم، کهن ترین شیوه و روش فراهم سازی زیرانداز که تاکنون شناخته شده نمدمالی است. نمد نوعی بافته سنتی زیراندازی است که با پشم تولید می‌شود. در فرانسه به آن فوتر می‌گویند. نمد در لغت پارچه ای کلفت است که از پشم یاکرک مالیده سازند و از آن فرش، کلاه و جامه کنند.
نمد ساده ترين نوع کف پوش است و ساخت آن احتياج به دستگاه خاصی دارد.
در نمد مالی در واقع از خاصيت طبيعی پشم که عبارت از در هم پيچيدن الياف آن در اثر رطوبت و فشار است استفاده می شود. احتمال دارد که اولين بار بافندگانی که الياف پشمی خود را شسته و برای گرفتن رطوبت آن با چوبدستی ضربه هايی به پشم می زده اند، موفق به کشف اين خصوصيت پشم و در نتيجه موفق به بوجود آوردن صنعت نمدمالی شده باشند.
نمدهاي ايران، در هر منطقه از اين سرزمين، رازي سر به مهر دارند كه با شكل‌هاي تجريدي و نمادين و رنگ‌هاي برگرفته از طبيعت، بخشي از فرهنگ هنرهاي عاميانه ما را تشكيل مي‌دهند.
تهيه و ساخت نمد در ايران همچنان به‌صورت سنتي صورت مي‌گيرد
فرهنگي كه سرشار از زيبايي، رمز و راز، عشق، ... و به يك معني مالامال از زندگي است. هنر نمدمالي محتملاً بر هنر بافندگي مقدم بوده است. نمد در آسيا به‌ويژه در ايران از زمان‌هاي قديم به عنوان لباس، كلاه و خيمه و زيرانداز به كار مي‌رفته و در شرايطي سخت توليد مي‌شده است. تهيه و ساخت نمد در ايران همچنان به‌صورت سنتي صورت مي‌گيرد و هنرمند ايراني با نقش و نگار و دستان توانمند و هنرمندانه خود بدان روح تازه‌اي مي‌بخشد.

یکى از صنایع معروف سمیرم نمد است
نمدمالي صنعتي است كه با تمام اعضاي بدن در ارتباط است و نمدمال با عشق تمام به كار، همراه با حركات موزون و دلنشين دست و پا و خواندن شعرهاي لطيف و موزون خستگي مفرط ناشي از كار مداوم را همراه با عرق كردن فراوان از تن خسته خود بيرون مي كند و به انتظار فرش كردن دستمايه تلاش خود مي نشيند.
شهرستان سمیرم معروف به سرزمین هزارچشمه با کوه‌های سر به فلک کشیده و طبیعتی بکر و چشم‌نواز و با مردمانی باصفا، خونگرم و مهمان‌نواز دارای قدمت دیرینه تاریخی است و به نقاط مختلف این شهرستان که سفر کنی شکوه و زیبایی، چشم‌نواز است.
این دیار باشکوه دارای جاذبه‌های مختلف در زمینهٔ گردشگری، آثار تاریخی، کشاورزی و صنایع‌دستی است که به‌واسطه داشتن مناطق زیبا، بکر و طبیعی در طول سال گردشگران بسیاری از سراسر کشور و به‌ویژه گردشگران خارجی را پذیرا است.
شهرستان سمیرم علاوه بر داشتن جاذبه‌های طبیعی و گردشگری سرشار از صنایع‌دستی و سوغاتی‌هایی متنوع و جذاب است که برخى از این تولیدات چون قالى، نمد، گلیم و جاجیم در سطح ملی و بین‌المللی مطرح و بی‌نظیر است.
یکى از صنایع معروف سمیرم نمد است که پیشینه و قدمتی طولانی دارد و این هنر در سمیرم موفق به کسب مهر اصالت یونسکو شده است.

کارگاه‌های نمدمالی روبه نابودی است
متاسفانه از تعداد زیاد کارگاه های نمد مالی که در سال های قبل در سمیرم فعال بوده اند فقط چهار کارگاه باقی مانده است که از این چهار کارگاه فقط 1 کارگاه توسط جوانان اداره می شود و 3 کارگاه دیگر توسط استادان بالای 65 سال در حال اداره شدن است.
هنر اصیل نمدمالی در این شهرستان قدمتی بسیار دیرینه دارد که با پشم تولید و با شکل‌های تجریدی و نمادین و رنگ‌های برگرفته از طبیعت به‌صورت سنتی ساخته می‌شود.
تن‌پوش‌های نمدی، زیرانداز، زیرمنقلی، کف‌پوش، کلاه، تابلوهای نمدی، روکش صندلی ماشین و پادری از مهم‌ترین تولیدات نمدی است که متقاضیان خاص خود را از سراسر ایران و حتی خارج از کشور دارد که از این شهرستان صادر و به فروش می‌رسد.

درهم آمیختن عشق و ذوق هنرمندانه روح تازه ای به نقش و نگارها می‌بخشد
قدرت الله آصفی استاد نمدمال 70 ساله سمیرمی است که از سن 10 سالگی در کنار پدرش به این هنر به‌عنوان شغل و منبع درآمد روی آورده است و از این طریق امرار معاش می‌کند.
 این هنرمند خوش‌ذوق سال‌هاست که در کارگاه کوچکی با دستان توانمند و هنرمندانه خود با درهم تنیدن پشم‌ها و ایجاد نقش و نگارهای زیبا به این هنر جلوه‌ای پایدار بخشیده است.
با وارد شدن به کارگاه کوچک نمدمالی استاد که بوی پشم گوسفند فضا را پر کرده است، این هنر بر دیواره‌های کارگاه با نقوش چشم‌نواز و زیبایش خودنمایی می‌کند و با هم‌صحبت شدن با استاد عمق سختی کار را حس می‌کنی و ارزش این هنر برایت چندین برابر می‌شود.
این هنرمند از سختی کار و مراحل تولید یک نمد می‌گوید و اینکه با ایجاد فشار، رطوبت و حرارت، رنگ و گل و نقشه انداختن از پشم تولید می‌شود.
وی همچنین از انعطاف‌پذیری، استحکام و عمر زیاد نمدها می‌گوید و اینکه عایق بسیار مناسبی برای سرما و گرما است و رطوبت را از خود عبور نمی‌دهد.
آصفی به معرفی نمدهای ساخته ‌شده که به دیوارهای کارگاه جلوه‌ای خاص بخشیده است می‌پردازد و می‌گوید: این نمدها بنابر استفاده‌های گوناگون، مشتریان خاص خود را دارد که بیشتر به استان فارس صادر و در این منطقه توزیع و به فروش می‌رسد.

وی ادامه می‌دهد: با توجه به مزایای نمد و کاربرد آن برای کسانی که دچار کمردرد و دردهای مفاصلی هستند، مسافران و گردشگرانی که به این شهرستان سفر می‌کنند به‌صورت ویژه از این هنر اصیل استقبال می‌کنند و حتی درخواست سفارش در اندازه‌، نقش و رنگ‌های دلخواه ‌می‌دهند.
البته می‌توان گفت قیمت‌هایی که این استاد برای نمدهای تولید شده اعلام کرد در برابر زحمت‌های ساختش بسیار ناچیز است اما شاید همین ارزان بودن باعث رونق فروش این کالا در مناطق مختلف به‌ویژه عشایر شده است./02152/131
کد خبر 224674

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.