به گزارش ايمنا، بسکتبال با ویلچر نوعی بسکتبال است که توسط افراد دچار ناتوانیهای جسمانی از جمله مبتلایان به آسیب نخاعی بازی میشود. شرکت کنندگان در این بازی بر روی ویلچرهایی مینشینند که به طور اختصاصی، برای این ورزش طراحی و ساخته شده اند.
برای ارزیابی تواناییهای عملکردی بازیکنان تمام تیمهایی که بالاتر از سطح تفریحی با هم رقابت میکنند، از یک سیستم طبقه بندی استفاده میکنند که بر اساس آن مقیاس از ۱ تا ۴ یا ۵ نمره دهی میشوند.
درجاهایی که تیمها تحت یک نظام جامع گروه بندی میشوند، بطوری که ورزشکارانی که توانائی بدنی خوبی دارند به عنوان کلاس ۵ گروه بندی میشوند و افراد مبتلا به بالاترین درجه ناتوانی (مانند پاراپلژیهای کامل در زیر قفسه سینه) در کلاس ۱ قرار می گیرد. کلاس بندی برای بسکتبال با ویلچر بر طبق قوانین و مقررات بین المللی انجام میشود و بر این اساس، گروهها در یکسری از نکات قابل اجرا در زمین بازی محدودیتهایی خواهند داشت. در هر حال هم اکنون تنها ورزشکارانی مجاز به رقابت در سطوح بین المللی هستند، که دارای معلولیت باشند.
در بسکتبال با ویلچر، بیشتر قوانین کلی بازی و امتیازدهی به همان شکل بسکتبال افراد سالم است، حلقه در ارتفاع ۱۰ فوتی ( حدود ۵/۲ متری ) قرار دارد و زمین بسکتبال نیز استاندارد است .
اما استثناتی در قوانین لحاظ شده که با توجه به استفاده ورزشکاران از ویلچر در نظر گرفته شده اند. به عنوان مثال،" travelling " در بسکتبال با ویلچر زمانی اتفاق می افتد که ورزشکار پس از دریافت توپ و یا دریبل زدن، بیش از دو بار به چرخ های ویلچر خود دست بزند. بنابراین فرد قبل از اینکه دوباره به چرخ های ویلچر خود دست بزند، باید حرکت کرده، توپ را به زمین زده و آن را شوت کند.
***قوانین بسکتبال با ویلچر
طبقه بندی بازیکنان
بر اساس قوانین بسکتبال با ویلچر، کلاس بندی بازیکنان در این رشته ورزشی به شرح زیر انجام میشود:
کلاس یک - کسانی که حرکت خود را به دلیل آسیب نخاعی با منشاء T۷ یا بالاتر، بطور کامل از دست داده اند و یا کسانی که ناتوانی آنها به نوعی است که عملکرد ماهیچههای بدنشان مشابه با افراد دچار ناتوانی با منشاء ضایعهT ۷ و یا بالاتر میباشد .
کلاس دو- کسانی که حرکت خود را به دلیل آسیب نخاعی با منشاء T۸ بطور کامل از دست داده اند و یا دچار افت کامل هستند و شامل آسیب دیدگان ناحیه L۲ نیز هستند که ممکن است در ناحیه باسن و ران قدرت حرکتی داشته باشند. همچنین در این کلاس افراد قطع عضو از ناحیه دو ران و به صورت دو طرفه قرار میگیرند.
کلاس سه - تمام ناتوانیهای جسمی دیگری که به علت فلج اندامهای پائین تنه یا فلجهای ناقص با منشاء L۳ و پائین تر ایجاد شده اند و همه افراد دچار قطع عضو در اندامهای پایین تنه نیز در این کلاس قرار می گیرند، البته به جز کسانی که مبتلا به قطع عضو دو طرفه هستند (کلاس دو را ملاحظه کنید) .
توازن تیمها
برای هر کلاس شرکت کننده، یک ارزش عددی یا فاکتور عددی به شرح زیر در نظر گرفته خواهد شد. به این ترتیب که: برای بازیکن کلاس یک: عدد ۱ ، برای بازیکن کلاس دو: عدد ۲ و برای بازیکن کلاس ۳: عدد ۳ منظور خواهد شد.
بطور کلی در یک مسابقه، در هیچ زمانی از بازی نباید هر تیم بازیکنانی داشته باشد که نمره کل تیم را به بیشتر از حداقل دوازده (۱۲) برسانند.
کنترل و لزوم اجرای قوانین بسکتبال با ویلچر
کسی که امتیازدار قانونی مسابقه است باید نظارت داشته باشد که هیچگاه مجموع ارزش عددی بازیکنان حاضر در زمین از هر دو تیم، در هیچ زمانی از بازی، از دوازده (۱۲) تجاوز نکند. ( این امر نه تنها در آغاز هر نیمه بازی، بلکه موقع تعویض بازیکنان نیز باید کنترل شود). در هر زمان از طول مدت مسابقه، اگر تشخیص داده شود که یک تیم "حد نمره کل بازیکنان " را رعایت نکرده است، یک خطای فنی برای آن تیم منظور شده و به عنوان سایر خطاهای فنی تیم ثبت میگردد ، ضمن اینکه باید در همان زمان، ترکیب تیم خود را اصلاح کند.
شرایط انتخاب بازیکنان
هر کسی که دچار معلولیت شدید دائمی پا یا فلج قسمتی از پایین تنه خود باشد و بتواند از مزایای شرکت در تمرینات بسکتبال با ویلچر بهره مند شود و هر کسی که بدون نیاز به مناسب سازی ویلچر، فرصت بازی بسکتبال را از دست ندهد، واجد شرایط است.
ویلچرهای مخصوص مسابقه
ارتفاع صندلی ویلچرهای مخصوص این ورزش نباید از ۲۱ اینچ ( ۵۴ سانتیمتر) تجاوز کند. ارتفاع جاپائی یا اولین نقطه تماس به ترتیب نباید بیشتر از ۴ ( حدود ۱۱ سانتیمتر ) و ۷ یا ۸ اینچ ( حدود ۱۸ تا ۲۰ سانتیمتر ) از زمین باشد. ورزشکاران به دلایل پزشکی و درمانی مجاز به استفاده از تشکچه هستند و همچنین میتوانند یک فوم لاستیکی نسبتا سبک (با ضخامت حداکثر ۲ اینچ یعنی حدود ۵ سانتیمتر برای بازیکنان کلاس ۳ و ۴ اینچ یعنی حدود ۱۰ سانتیمتر برای سایر بازیکنان) استفاده کنند. تسمه پاشنه با پهنای ۵/۱ اینچ (حداقل) باید به میله جاپائی متصل شود. هر صندلی باید مجهز به یک میله یا سایر وسائل حفاظتی باشد تا اطمینان حاصل شود که هیچگونه آسیبی از جانب زمین بازی به بازیکن وارد نشود.
برخورد و تماس بازیکنان با هم
ویلچر بخشی از بازیکن در نظر گرفته میشود. بطورکلی قوانین مربوط به برخوردها و تماس در بسکتبالهای عادی (هل دادن، سد کردن و غیره) برای بسکتبال با ویلچر هم اعمال میشود.
محدودیتهای زمانی در بازی
بازیکن خط حمله هنگامی که توپ را در اختیار میگیرد ، نمیتواند بیش از ۴ ثانیه در خط پرتاب آزاد، باقی بماند.
دریبل زدن
بازیکنی که توپ را در اختیار دارد، نمیتواند بدون زدن توپ به زمین، با یک یا دو دست، حرکت کند. حرکت بیش از دو بار متوالی به این شکل به منزله خطای رانینگ است. اما بازیکن میتواند درست به همان صورتی که در بازیهای بسکتبال یک فرد سالم، در حین دویدن توپ را به زمین میزند، ضمن حرکت دادن ویلچر خود به طور همزمان، توپ را هم به زمین بزند.
از دست دادن توپ
اگر بازیکنی که توپ را در اختیار دارد، در صورت هر گونه تماس فیزیکی با زمین یا خم کردن ویلچر خود به سمت عقب تا جائی که چرخهای ایمنی آن (چرخهای مخصوص ضد واژگونی ویلچر به عقب) به زمین برسد، خطا محسوب شده و طبق قوانین مسابقه، باید توپ به تیم دیگر داده شود .
اخراج
اگر هر بخشی از بدن بازیکن یا ویلچر با روی زمین بازی تماس پیدا کند و یا از خطوط زمین بازی خارج شود، اخراج خواهد شد.
خطای استفاده از بدن
با توجه به اینکه علل ناتوانی و علائم آن (درجه ناتوانی) در میان شرکت کنندگان متفاوت است، یکی از قوانین اصلی مسابقه، حفظ دائم حالت نشسته روی ویلچر در همه زمانها و عدم استفاده از توانائی پا و یا درگیر نمودن پا برای بهره فیزیکی روی حریف، با جدیت زیر نظر داوران قرار خواهد داشت. تخلف از قوانین بسکتبال با ویلچر (ریباند، جهش توپ و غیره) به منزله استفاده نادرست از بدن محسوب میشود. طبق قوانین بسکتبال با ویلچر با انجام سه بار خطاهای این چنینی بازیکنان، ضمن توقف ادامه بازی، فرصت دو پرتاب آزاد به تیم حریف داده خواهد شد.
افتادن بازیکن از روی ویلچر
اگر بازیکنی در طول جریان بازی از روی ویلچر خود بیافتد، در صورتی که خطری او را تهدید کند، داوران مسابقه بلافاصله بازی را متوقف خواهند کرد. اما مادامی که روند بازی به صورت عادی ادامه داشته باشد، داور سوت خود را به صدا درنمی آورد. اگر بازیکنی برای گرفتن توپ از روی ویلچر خود به بیرون بیافتد یا با استفاده از انداختن خود مانع مالکیت توپ توسط حریف شود، توپ در اختیار تیم مقابل قرار خواهد گرفت.
منبع: مقاله " آشنائی با قوانین کلی بسکتبال با ویلچر"
سایت http://www.disabled-world.com
تهیه و تنظیم: مهندس عباس کاشی
خبرگزاري ايمنا: بسكتبال با ويلچر يكي از دو رشته مسابقات بين المللي جانبازان و معلولان شهرهاي خواهرخوانده اصفهان است كه به بهانه برگزاري اين مسابقات علاوه بر معرفي، نگاهي به قوانين اين رشته ورزشي و پرطرفدار ميان جانبازان و معلولان خواهيم داشت.
کد خبر 190440
نظر شما