به گزارش ایمنا تمام دوستان محمد، غم ها و شادی های محمد و خلاصه تمام دنیای محمد در فضایی به نام فضای مجازی محدود و خلاصه می شوند که در عین آنکه به لحاظ مادی بسیار محدود می باشد ولی به لحاظ روانی و گستره معنوی بسیار بینهایت می باشد.
اگر اهل گشت زنی در فضای مجازی و عضویت در سایت های مختلف اینترنتی هستید مسلماً تا به حال به خبرهایی این چنین برخورد کرده اید؛ خبرهایی از این دست: «دختری در مقطع دوم دبیرستان تحصیل میکرد که از شاگردان باهوش و درسخوان بود. این دختر به دلیل بیمهری و محدودیت بیش از حد خانوادهاش، از طریق تلفن همراه و چت کردن، برای پر کردن خلاء عاطفی، جذب وعدهها و محبتهای کاذب جوانی شد. این دختر، در ارتباط پنهانی با پسر مورد علاقهاش، باردار شد و به همین دلیل مهر فساد اخلاقی به پرونده تحصیلیاش خورد و از مدرسه اخراج شد. پس از این اتفاق، دختر نگونبخت از خانوادهاش هم طرد شد و پس از ۶ ماه متوجه شدیم جوان فریبکار هم طردش کرده و او در فرار و دربه دری جنیناش را سقط کرده است.»
و یا « دختر ۱۶ سالهای به دلیل این که یکی از چشمانش مشکل داشت، همیشه از طرف خانوادهاش تحقیر میشد. این دختر به دلیل بیتوجهی و تحقیر اطرافیانش همیشه منزوی و گوشهگیر بود، تا این که در مسیر مدرسه با پسری کم سن و سال آشنا شد و در تماس تلفنی به رابطهشان عمق بیشتری دادند تا این که پس از مدتی فهمید که از او باردار شده است. تا چند ماه هنوز خانواده این دختر پی به ماجرا نبرده بودند چون همیشه دخترک در اتاقش، در انزوا به سر میبرد و کسی به او توجه و محبتی نمیکرد تا این که نتوانست به این زندگی ادامه دهد و خود را دار زد تا این لکه ننگ را پاک کند. جالب این است که خانواده این طفل معصوم تا زمان مرگ دخترشان متوجه بارداری فرزندشان نشده بودند و پس از تحویل جنازه به پزشکی قانونی متوجه شدند دلیل خودکشی دخترشان چه بوده است.
صفحه حوادث پر است از خبرهایی با رنگ و لعاب جنسیتی
شاید روزانه در رسانه های مختلف خبری حوادثی از این قسم زیاد به چشم بیاید که البته با توجه به سیاستگذاری های امنیتی کشور شاید بسیاری از آنها کمتر در رسانه ها بروز نمایند، به هر تقدیر به این مسأله باید اذعان نمود که گسترش تکنولوژی و ایجاد فضاهای مجازی برای کاربران و مخاطبان واقعی، پدیده ای است که به مانند سرعت تکثیر باکتری ها در یک فضای مناسب آزمایشگاهی در حال افزایش می باشد؛ گسترشی که به هیچ عنوان، هیچ کس نخواهد توانست مانع پیشرفت و سرعت آن گردد؛ بنابراین سرعت، میزان تنوع و نیز داشتن هزینه های کم برای ایجاد این فضا و استفاده از آن، از جمله ویژگی هایی است که استفاده مخاطبان از این فضا را به صورت غیر قابل باور در نموداری تصاعدی قرار داده است.
با کمی دقت و جستجو در احوالات گذشتگان متوجه خواهیم شد که اینترنت چند سالی بیش نیست که مورد توجه قرار گرفته است؛ فضایی که ابتدا در جوامع علمی و پزشکی مورد استفاده قرار گرفت اما امروز در کوچه پس کوچه های شهر در بیشتر خانه ها نفوذ کرده و جای خود را بیشتر از هر چیز در بین مردم باز نموده است.
در زمان های گذشته اکثرا مردم برای تفریح و استراحت به دامان طبیعت پناه برده و خود را از مواهب طبیعی و خدادادی بهره مند می ساختند و ضمن انجام تفریحات سالم با انجام فعالیت های مناسب جسمی و انواع بازی ها هم اوقات خوشی را سپری می کردند و هم برای ادامه فعالیت های روزانه و هفتگی خود شارژی دوباره می شدند.
امکان یافتن هر گونه اطلاعاتی در فضای مجازی
امروزه با توجه به گسترش استفاده از فضاهای مجازی اکثرا نوجوانان و جوانان اوقات فراغت خود را با چنین فضاهایی سپری می کنند که علاوه بر اینکه تحرک و سلامت جسم آنان به مخاطره می افتد و عواقبی همچون چاقی های مفرط، دیابت، انواع دردهای مفصلی و کمر درد را برایشان به دنبال خواهد داشت، به لحاظ روحی، روانی نیز دچار افسردگی، انزوا طلبی و دوری از اجتماع خواهند شد که به تبع آن از فعالیت های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نیز باز می مانند و تنها زبان اعتراض است که برای آنان باقی می ماند، چرا که با گشت زنی در فضاهای مجازی به هر گونه اطلاعاتی دست خواهند یافت و چون خود قادر به رفع مشکلات و معزلات نخواهند بود بنابراین تنها زبانشان به اعتراض می گردد.
البته این واقعیت نیز دور از ذهن نمی باشد که یکی از دلایل عمده روی آوری نسل نوجوان و جوان امروزی به فضاهای مجازی ایجاد شکافی عمیقی است که بین نسل ها به وجود آمده است؛ پدر و مادری که خود از سواد رسانه ای بهره ای نبرده اند و در عین حال به خیال خودشان خواهان داشتن فرزندانی باسواد خواهند بود تمامی امکانات موجود را در اختیار آنان قرار داده و بدون کنترل و نظارت و داشتن آگاهی، آنان را به حال خود رها خواهند کرد، که همین رهاسازی توسط خانواده اولین گام برای آغاز انواع آسیب های روحی و روانی خواهد گردید.
خودارضائی جنسی از طریق نوشتار
به عنوان مثال، از جمله آسیب هایی که شاید بیشتر از هر چیز مورد غفلت قرار گرفته و دامنه آن رو به گسترش می باشد، ایجاد خودارضایی جنسی با خواندن و دیدن صحنه هایی است که یک نوجوان و یا جوان در معرض آنان قرار می گیرد و به همین خاطر میل به تنهایی را نیز در او تشدید می نماید؛ متأسفانه این مسأله از آن دست مسائلی است که شاید به لحاظ اخلاقی و معذورات شرعی نتوان آن را به صورت کامل و شفاف بیان نمود که خود همین موضوع نیز از مسائلی است که به این قضیه دامن خواهد زد چرا که وقتی پدر و مادر از آثار و عواقب تکنولوژی های جدید و شگردهایی که آنان به کار می برند ناآگاه می باشند و از طرفی دیگر رسانه ها نیز به لحاظ اخلاقی قادر نخواهند بود که آنان را با اینگونه مسائل آشنا نمایند بنابراین خیلی دور از ذهن نخواهد بود که نسل امروز به سمتی پیش رود که دیگر اعتقاد، مذهب و واقع گرایی برایش جایگاهی نداشته باشد.
دستکاری فرهنگی توسط بیگانگان
مسلما این امر دور از واقعیت نیست که فرهنگ ما توسط بیگانگان دچار دست کاری شده، اما شاید دیگر وقت آن رسیده است که به جای فرافکنی کمی واقع گرا باشیم و از خود بپرسیم در برابر حمله فرهنگی دشمنان چه کاری انجام داده ایم آیا به غیر از محدود کردن کار دیگری انجام شده است؟ در صورتی که در مقابله با این هجمه فرهنگی آگاهی دادن و هشدارهای فرهنگی، ایجاد زمینه های آگاهی سازی برای خانواده ها و نوجوانان و هوشیار کردن آنان نسبت به شگردهای فنی و اخلاقی اینگونه فضاها برای اضمحلال فرهنگی، مسلما و قطعا اثرگذارتر خواهد بود تا اینکه ما تنها با قرار دادن فیلتر آنان را محدود نماییم.
استفاده از تکنولوژی جزء حقوق نسل امروز است
استفاده از فناوری های اینترنتی و تکنولوژی ها برای به روز شدن خانواده ها و همچنین نسل جدید یکی از مسلم ترین واقعیت ها و حقوق آنان برای جلوگیری از عقب ماندگی فرهنگی و علمی است ، لذا می توان استفاده از این فضاها را جزء جدایی ناپذیر زندگی نسل امروز دانست، اما آنچه که باید مورد توجه خانواده ها قرار گیرد این است که خودشان در این فضاها همیشه یک گام جلوتر از فرزندانشان قرار گیرند و با کسب آگاهی و اشراف کامل بر روی این فضاها و با کنترل و نظارتی معقولانه فرزندانشان را از آثار مخرب آنان محافظت نمایند.
برای پیوستن به دهکده جهانی باید تلاش کرد
باید به این حقیقت رسید که نظریه مک لوهان جامعه شناس و فیلسوف کانادایی در مورد تبدیل شدن دنیا به یک دهکده جهانی به وقوع پیوسته است و با تحکیم روابط مؤثر بین اعضای خانواده، تقویت بنیه دینی، اخلاقی و شناختی اعضای خانواده، آموزش نحوه استفاده صحیح با تأکید بر مدیریت زمان از فضاهای مجازی و معرفی وبلاگ نویسان و متخصصان متعهد در این زمینه به فرزندانمان راهی را به سوی آینده ای روشن بگشاییم، چرا که قطار تکنولوژی همچنان با سرعتی وصف ناپذیر در حال حرکت است و آنان که از این رسیدن به قطار در ایستگاه های تعریف شده باز بمانند قطعاً دچار آسیب هایی خواهند شد که جبران آنها گاه امکان پذیر نخواهد بود.
همچنان که اگر والدین محمد نیز به جای رها کردن وی در پیله تنهایی و در اختیار قرار دادن آخرین تکنولوژی روز کمی از وقتشان را صرف در کنار هم بودن با هدف ایجاد کنترل و نظارتی معقولانه می نمودند، محمد نیز امروز کمی به دنیای واقعی می اندیشید و می توانست همانند نوجوانان دیگر به جای گذراندن تمام فرصت هایش در دنیای مجازی دیدگاهی واقع گرایانه تر نسبت به زندگی داشته باشد.در اینترنت دروغ و ترفند را به راحتی در بسته های زیبا به فکر کاربران غافل تزریق می کنند، پس از ارائه اطلاعات شخصی خود در این فضا بیشتر دقت کنیم.
گزارش : گروه علم و فن آوری
گزارش روز/ فضای مجازی و رویکرد اجتماعی آن
من تنهایم ،فضای مجازی را دوست دارم/نقش پدر و مادران در فضای مجازی
کاربرد شیوه های معقولانه در برخورد با تکنولوژی افسار گسیخته
خبرگزاری ایمنا: محمد پسر پانزده ساله ای است که با توجه به سن کمش اما توانسته دنیا و فضایی متفاوت برای خود ساخته و تمام وقت خود را در آن زندگی کند؛ محمد به سبب آنکه دارای پدر و مادری است که به لحاظ موقعیت اجتماعی دارای مسئولیت ویژه می باشند اکثر اوقات را در تنهایی به سر می برد و تنها راه چاره برای نجات از تنهایی وارد شدن در فضایی است که بتواند وی را از لحاظ روحی و عاطفی به ارضاء کامل برساند.
کد خبر 128128
نظر شما