به گزارش خبرگزاری ایمنا، خرمالو یک میوه پاییزی محبوب است که طبع آن گرم و تر است و در طب سنتی ایرانی، استفاده از مصلحها مانند انار ترش، لیمو و چای سبز، برای تعادل مزاج و بهبود هضم توصیه میشود، مصلح در طب سنتی، عبارتی است که برای مواد غذایی یا داروهایی که به تعادل بدن کمک میکنند، استفاده میشود و از دورانهای قدیم، در تغذیه ایرانیان جایگاه ویژهای داشته است.
خرمالو سرشار از ویتامینها، آنتیاکسیدانها و مواد مغذی و برای تقویت سیستم ایمنی، گوارش، کبد و پوست بسیار مفید است و این میوه با داشتن فیبر بالا به بهبود عملکرد گوارش و کاهش چربی کبد کمک میکند
مهمترین خواص خرمالو برای مردان و زنان
- بهبود سیستم گوارش و تنظیم حرکات روده
- تقویت آبرسانی طبیعی برای پوست
- بهبود و درمان سرماخوردگی
- تقویت سیستم تناسلی آقایان
- کاهش خطر ابتلاء به سرطان پروستات
- تنظیم فشارخون و کاهش کلسترول
- بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود بینایی و پیشگیری از بیماریهای چشم
- مناسب برای رژیمهای لاغری و کاهش وزن
- دارای ویتامین A و C , K , B6
- حاوی پتاسیم
- حاوی منیزیم
- آنتی اکسیدان
- دارای خاصیت ضدالتهابی
- تنظیم قند خون
خواص خرمالو برای سرماخوردگی
ویتامینها و مواد معدنی موجود در خرمالو روند بهبودی را سرعت میبخشد و علائم سرماخوردگی را کاهش میدهد، مهمترین خواص خرمالو برای سرماخوردگی عبارتاند از:
تقویت سیستم ایمنی: خرمالو مقدار زیادی ویتامین C دارد و میتواند تولید گلبولهای سفید خون را تقویت کند، این موضوع سبب میشود سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با ویروسها قویتر عمل کند.
کاهش گلودرد یا التهاب سینوسها: آنتیاکسیدانها و پلیفنولهای (Polyphenol) موجود در خرمالو میتواند التهاب ناشی از سرماخوردگی، مانند گلودرد یا التهاب سینوسها را کاهش دهد.
ضدویروس طبیعی: تاننهای موجود در خرمالو خاصیت ضدویروسی دارد و میتواند تکثیر ویروسهای سرماخوردگی را محدود کند.
آبرسانی به بدن: میزان آب این میوه بالا است و به همین دلیل میتواند بدن را هیدراته نگه دارد.
خواص خرمالو برای کبد
مهمترین فواید خرمالو برای کبد عبارتاند از:
سمزدایی از کبد: خرمالو سرشار از آنتیاکسیدانهایی مانند کاروتنوئیدها (Carotenoid)، ویتامین C و پلیفنولها (Polyphenols) است، این مواد در کاهش استرس اکسیداتیو در کبد مؤثر است و از سلولهای کبدی در برابر آسیب محافظت میکند، این خاصیت میتواند به پاکسازی کبد کمک کند.
کاهش چربی کبد: ترکیبات فعال در خرمالو مانند فیبر و تاننها به کاهش سطح چربی و کلسترول در بدن کمک میکند. این امر میتواند در پیشگیری یا مدیریت بیماری کبد چرب مفید باشد.
پیشگیری از التهاب کبد: این میوه خاصیت ضدالتهابی دارد و میتواند از بروز التهابات مزمن در کبد جلوگیری کند.
تنظیم عملکرد آنزیمهای کبدی: مواد مغذی خرمالو میتواند عملکرد طبیعی آنزیمهای کبدی را تقویت و از بروز اختلالات مرتبط با آن جلوگیری کند.
خواص خرمالو برای لاغری
جالب است بدانید که مصرف خرمالو در یک رژیم غذایی صحیح میتواند به کاهش وزن کمک کند، کمتر از ۲۰ درصد حجم هر میوه خرمالو کربوهیدرات است و مقدار چربی موجود در آن به حدی ناچیز است که برابر صفر برآورد میشود، به همین دلیل این میوه برای میان وعده کسانی که در رژیم هستند، بسیار مفید است.
مضرات خرمالو چیست؟
عوارض خرمالو بیشتر به چگونگی مصرف آن و شرایط سلامتی بدن مربوط میشود، از رایجترین مضرات خرمالو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات گوارشی (انسداد معده): یکی از وحشتناکترین مضرات خرمالو افزایش ریسک بروز سنگ معده یا بزوآر (Bezoars) است، تاننهای موجود در این میوه، بهویژه در خرمالوی نارس، خاصیت قابض دارند، به همین دلیل مصرف زیاد آن زمینه را برای بروز بیماری بزوآر افزایش میدهد، بنابراین اگر سیستم گوارشی ضعیفی دارید، مصرف این میوه به شما پیشنهاد نمیشود، همچنین بافت نرم این میوه باعث میشود تا آن را به خوبی نجویید، تکههای له نشده میتواند در داخل معده یا انتهای روده کوچک جمع و باعث باعث انسداد شود.
- افزایش قند خون: خرمالو قند طبیعی بالایی دارد و مصرف زیاد آن میتواند باعث افزایش سطح قند خون شود که برای افراد دیابتی یا کسانی که در معرض دیابت هستند، خطرناک است.
- افت شدید فشار خون: خرمالو پتاسیم بالایی دارد و در صورت مصرف زیاد، باعث کاهش بیش از حد فشار خون میشود، اگر فشار خون پایین دارید، مصرف این میوه میتواند مشکلساز باشد.
- حساسیت و آلرژی: ممکن است به ترکیبات موجود در خرمالو حساسیت نشان دهید، در این شرایط با علائمی مانند خارش، التهاب یا ناراحتی معده مواجه میشوید.
چه کسانی نباید خرمالو بخورند؟
مصرف خرمالو برای برخی افراد به دلیل بیماری نمیتواند مناسب باشد:
- افرادی که دیابت دارند: خرمالوی رسیده گلوکز بالایی دارد و کنترل دیابت را با مشکل مواجه میکند، میتوانید به جای آن از توتفرنگی، بلوبری، سیب سبز یا گریپفروت استفاده کنید، این میوهها شاخص گلیسمی پایینتری دارند و برای دیابت مناسبتر هستند.
- افرادی که سابقه جراحی دستگاه گوارش یا مشکلات گوارشی مانند یبوست یا انسداد روده دارند: اگر با این مشکلات مواجه هستید، میتوانید به جای خرمالو به سراغ کیوی، آلو، انجیر یا گلابی بروید، این میوهها فیبر محلول دارند و به بهبود حرکات روده کمک میکنند.
- کسانی که به فشار خون پایین مبتلا هستند: اگر بهطور طبیعی فشار خون پایین دارید، مصرف این میوه میتواند برای شما خطرناک باشد، به جای آن میتوانید از موز، انبه یا خرما استفاده کنید، این میوهها سطح انرژی را افزایش میدهد و تأثیر کمتری بر فشار خون دارد.
- افرادی که به خرمالو حساسیت دارند: برخی افراد ممکن است به ترکیبات موجود در خرمالو حساسیت داشته باشند و دچار خارش، التهاب یا واکنشهای آلرژیک شوند، میوههایی مانند سیب یا انگور حساسیت کمتری ایجاد میکنند و میتوانند جایگزین مناسبی باشند.
- کسانی که به بیماریهای کبدی پیشرفته مبتلا هستند: مصرف زیاد خرمالو به دلیل قند طبیعی و بعضی ترکیبات، فشار بیشتری به کبد وارد میکند و باعث کندی روند متابولیسم میشود، به جای آن میتوانید از میوههای سمزدا مانند لیمو ترش، گریپفروت یا چای سبز استفاده کنید که منجر به پاکسازی کبد میشوند.
نظر شما