به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تهران زیر دود» نوشت: روز به روز بر میزان شاخص آلودگی هوا افزوده میشود. با این همه روز گذشته همه دانشآموزان راهی مدارس شدند. این موضوع تا حدی عجیب و دور از ذهن بود که فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم به آن انتقاد کرد و گفت: «تعطیل نشدن مدارس از جمله موضوعاتی است که جای تعجب دارد و بهتر بود که با توجه به وضعیت هوا و اینکه در دو- سه روز گذشته هم مدارس غیرحضوری بود، امروز هم غیرحضوری باشد. پیگیر این موضوع هستیم تا تصمیماتی اتخاذ شود که مردم راضی باشند. هوا افتضاح است و من به عنوان یک مادر حاضر نیستم فرزندم را در این هوا به مدرسه بفرستم.»
دو روز پیش نم بارانی در تهران باعث شد اندکی شاخص پایین بیاید، اما ساعت به ساعت بر میزان آلودگیها اضافه شده و حالا نفس کشیدن برای تهرانیها بهشدت سخت شده است. در حالی که دود سیاه رنگی تنفس در هوای باز را غیرممکن ساخته، برخی سعی میکنند، چشمان خود را روی این حجم از دود غلیظ ببندند و وانمود کنند، مسئله آنچنان هم حاد نیست. البته زور آلودگی هوا بیشتر از این حرفها بود تا جایی که امروز و فردا مدارس، دانشگاهها و ادارات به جز بانکها به تعطیلی کشیده شدند.
با اینکه در موضوع آلودگی هوا، قانون وجود دارد اما اثری از اجرای دقیق دیده نمیشود. سازمان حفاظت محیط زیست متولی اصلی آلودگی هواست اما بهدلیل نقش سایر سازمانها در موضوع آلودگی هوا مثل سوخت صنایع بزرگ و کارخانهها یا خودروهای فرسوده، سازمانهای مسئول دیگری نیز طبیعتاً درگیر موضوع میشوند به همین منظور قانونی به عنوان قانون هوای پاک وضع شده که وظایف هر کدام از دستگاهها در آن مشخص شده است، اما عزم جدی تری برای اجرا لازم است.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «آمریکا و اسرائیل در حال ویران کردن سوریه، تروریستهای تحریرالشام در حال تماشا!» نوشت: آمریکا و رژیم صهیونیستی ۳۱۰ نقطه حساس سوریه را بمباران کردهاند و نظامیان صهیونیست نیز به ۱۰ کیلومتری دمشق رسیدهاند؛ تروریستهایی که با شعار آزادیِ «تمامِ» سوریه دولت این کشور را ساقط کردند در واکنش چه میکنند؟ هیچ! تماشا! چرا که اصولاً برای همین امر اجیر شده بودند.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اسرائیل ترور دانشمندان سوری را آغاز کرد» نوشت: «جامعه آموزشی و علمی کشور که در اثر جنگ متلاشی شده است، فرصتی برای تولد دوباره دارد.... جامعه بزرگی از دانشمندان سوری در خارج از کشور زندگی و کار میکنند. بسیاری از آنها ارتباطات قوی با جامعه تحقیقاتی بینالمللی دارند و برای کمک به احیای آموزش علمی، تحقیقات و زیرساخت مورد نیاز خواهند بود.» این، بخشی از مقاله روز دوشنبه مریم نداف، خبرنگار سوری مجله معروف نیچر است که ۴۸ ساعت بعد از سقوط بشار اسد منتشر شده است. او نوشته که «برای دانشمندان سوریه کوهی از کار وجود دارد که باید انجام شود» و ابراز امیدواری کرده که شرایط در سوریه طوری دگرگون شود که «جامعه بزرگی از دانشمندان سوری در خارج از کشور»، فرصتی برای تولد داشته باشد. مقاله نداف به شکل طعنهآمیزی با حملات اسرائیل به زیرساختهای نظامی-استراتژیک و پژوهشی همزمان شده، حملاتی که از شامگاه یکشنبه شروع شد، تا دیروز به بیش از ۳۰۰ مورد رسید و علاوه بر نابود کردن دهها هدف نظامی-استراتژیک، زیرساختهای فناورانه -علمی و استراتژیک سوریه را هم نابود کرد.
هنوز آمار، ارقام و چشمانداز روشنی از شدت آسیب به زیرساختهای نظامی سوریه وجود ندارد و اسرائیلیها این را هم نگفتهاند که چه وقت آنها را متوقف خواهند کرد. با این حال، این پیشبینی وجود دارد که به محض توقف نابودی زیرساختهای استراتژیک، کار ترور دانشمندان سوری کلید بخورد؛ همان سناریویی که در عراق بعد از صدام با ترور دهها دانشمند عراقی انجام شد و در ابعادی محدودتر، طی سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۲۳، در سوریه نیز دنبال شده است. در اولین رویداد، اسرائیلهیوم دیروز از قول منابع سوری گزارش کرد که دکتر حمدی اسماعیل ندی، دانشمند برجسته شیمی روز سهشنبه در خانهاش تحت شرایطی که رسانههای سوریه آن را «شرایط مرموز» توصیف کردند، کشته شد. منابع مستقر در دمشق، ندی را یک شخصیت برجسته علمی توصیف کردهاند و هشدار میدهند که مرگ او میتواند نشانه «آغاز مرحلهای از هرج و مرج و کشتارهای هدفمند سازماندهی شده توسط سازمانهای اطلاعاتی جهانی» در پی سقوط بشار اسد از قدرت باشد. به نوشته اسرائیلهیوم، منابع محلی در گفتگو با رسانههای سوری، در سراسر محافل علمی و علمی سوریه ابراز شوک کردهاند و گفتهاند «ندی» در رشته خود جایگاهی برجسته داشت و به کمکهای قابلتوجه وی در پیشرفتهای تحقیقات شیمیایی در سطوح ملی و بینالمللی اشاره کردند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «آزمون جولانی» را برگزید و نوشت: در طول تاریخ معاصر دولت - ملتهای بسیاری از چنگ استعمار غربی و شرقی رهایی یافته و کشورهای پسااستعماری بسیاری در چند دهه گذشته با مرزهای جدید و پرچمهای رنگارنگ ایجاد شدند. در این میان و در عصر حاضر با مقایسه جمهوریهای جدا شده از شوروی سابق در آسیای مرکزی و شرق اروپا با کشورهای منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا که پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی تحت استعمار قدرتهای اروپایی درآمدند و همچنین کشورهای شرقی همچون شبهقاره هند و برخی دیگر در شرق قاره کهن که آنها نیز تحت استعمار دولتهای غربی قرار داشتند، بیشترین مشکلات و بحرانهای ملی و امنیتی شامل حال کشورهای عربی غرب آسیا و شمال آفریقا شده است؛ بحرانهایی که طی چند دهه گذشته میلیونها کشته و دهها میلیون آواره و پناهنده برجا گذاشته و تعداد زیادی را به فقر و فلاکت کشانده است. قرارداد استعماری سایکس -پیکو، جنگ سرد، شکست ناسیونالیسم عربی، به اصطلاح اسلامگرایی افراطی سلفی و اخوانی، اختلافات قومی و مذهبی، مشکلات ژئوپلیتیک و اختلافافکنی بین مسلمانان منطقه از جمله عوامل این بحرانها نام برده میشود اما هیچکدام از عوامل ذکر شده به اندازه دخالت خارجی بویژه از سوی قدرتهای جهانی و منطقهای تأثیر منفی بر وضعیت دولتها و ملتهای این بخش از جهان نگذاشته است.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «خدعه جولانی؟» را برگزید و نوشت: فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه میگوید جامعه بینالمللی باید امکان حذف تحریرالشام از فهرست گروههای تروریستی جهان را مورد بازنگری قرار دهد. گیر پدرسون در مصاحبه اخیر خود با فایننشالتایمز ضمن بیان این مطلب افزوده است هیچ راهی برای نادیدهگرفتن حیات تحریرالشام در میان گروههای مخالف اسد وجود ندارد؛ چون این شاخه سابق القاعده، رهبری حملات علیه دولت اسد را بر عهده داشت و به حکومت بیش از نیمقرن خانواده اسد در سوریه پایان داد. به گفته او، بهویژه قدرتهای بینالمللی که خواستار انتقال قدرت به صورت مسالمتآمیز در سوریه هستند، باید امکان حذف تحریرالشام از فهرست گروههای تروریستی جهان را مد نظر قرار بدهند. بر اساس این گزارش، تصمیم برای حذف تحریرالشام از فهرست گروههای تروریستی باید با اتفاق آرای ۲۶ عضو اتحادیه اروپا رخ دهد. بااینحال دولت آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا اعلام کرده است که این گروه در استان ادلب که تحت ادارهشان بوده، شهروندان را به دلیل عقاید و مخالفتهایشان زندانی کرده است. بریتانیا نیز اعلام کرده است که باید عملکرد این گروه را بررسی کند. آمریکا نیز اعلام کرده در حال حاضر برنامهای برای خارج کردم این گروه از فهرست تروریستی ندارد اما شاید در آینده این مسئله را در نظر بگیرد.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «آفت اصلاحات نیمهکاره» را برگزید و نوشت: در سالهای گذشته دولتهای مختلف داخلی در هنگام مواجهه با کمبود منابع، در شرایط اجبار دست به تعدیلات قیمتی در حوزههای مختلفی زدهاند. با توجه به شرایط نابسامان اقتصاد کلان و تورمهای بالا، اثرات این نوع اصلاحات کوتاهمدت بوده و با سرعت زیادی خنثی شدهاند. این موضوع تأیید میکند که اصلاحات اقتصادی تنها معادل افزایش قیمت نیست و باید گامهای تکمیلی طی شود. بسیاری از کشورها برای ایجاد ثبات اقتصادی و سپس حرکت در مسیر رشد اقتصادی، در وهله اول اصلاحات جامع و منسجمی با تمرکز بر کاهش هزینههای دولت و تعدیلات قیمتی انجام داده و پس از آن گامهای تکمیلی را طی کردهاند. خاویر میلی، رئیسجمهور آرژانتین در یک سال گذشته با انجام اقداماتی مانند تعطیلی نیمی از وزارتخانهها و همچنین قطع اعطای بسیاری از یارانهها، تحت یک برنامه هماهنگ و منسجم، توانسته است تورم را بهصورت چشمگیری کاهش دهد؛ هرچند که این پایان مسیر نیست و هنوز چالشهای متعددی برای تکمیل اصلاحات اقتصادی وجود دارد.
نظر شما