به گزارش خبرگزاری ایمنا، آلودگی هوا در روزهای سرد سال، گریبانگیر آسمان میشود و رنگی از غبار و دود بر آبی آن میتازد؛ آلودگی هوا نهتنها بر تنفس، بلکه بر روح و جان انسانها سایهای سنگین میافکند و موجب کمرنگشدن لذت زندگی در دل ساکنان شهرها میشود.
آلودگی هوا در کلانشهرها طی روزهای اخیر به یکی از داغترین مباحث روز تبدیل شده است و حتی مدارس نیز از گزند سایه این غول سیاه در امان نیستند؛ در این شرایط تعطیلی مدارس شاید به عنوان یک راهکار موقتی تأثیر اندکی بر معضلات و آسیبهای آلودگی هوا داشته باشد، اما از دید بسیاری از متخصصان و کارشناسان این حوزه، راهکاری مؤثر و دائمی به شمار نمیرود.
تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا تأثیرات مثبت و منفی متعددی به همراه دارد و نظرات مخالف و موافقی را به خود جلب کرده است؛ با توجه به اینکه هوای آلوده میتواند مشکلات تنفسی، آلرژیها و بیماریهای قلبی عروقی را به ویژه در کودکان که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، تشدید کند، تعطیلی مدارس در شرایط آلودگی هوا، میتواند از سلامت دانشآموزان محافظت کند.
با تعطیلی مدارس، دانشآموزان میتوانند از قرارگیری مستقیم در برابر آلودگی هوا و ذرات آلاینده مصون بمانند و احتمال بروز مشکلات سلامتی در آنها کاهش پیدا کند، همچنین با توجه به اینکه بسیاری از والدین دانشآموزان را با خودروی شخصی به مدرسه میبرند، با تعطیلی مدارس شاهد کاهش میزان رفت و آمدها و ترافیک شهری خواهیم بود.
با کمتر شدن تعداد وسایل نقلیهای که در سطح شهر حرکت میکنند، میزان تولید آلایندهها کاهش پیدا میکند که این موضوع میتواند به بهبود کیفیت هوای شهر کمک کند، اما این رویکرد ممکن است به عنوان یک راهکار موقت برای کاهش آلودگی هوا در نظر گرفته شود.
برخی معتقدند تعطیلی مدارس میتواند فرصتی برای والدین باشد تا بهطور مستقیمتر به آموزش و فعالیتهای خانهمحور بپردازند و رابطه والدین و فرزندان تقویت شود، همچنین فعالیتهای خانهمحور میتواند دانشآموزان را با محیط امنتری برای یادگیری مواجه کند.
سلامتی که در سایه آلودگی هوا به مخاطره میافتد
سارا صاحبان، مادر دو دانشآموز ۹ و ۱۵ ساله است که تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا را راهکاری مؤثر میداند، در اینباره به خبرنگار ایمنا میگوید: آلودگی هوا مشکل جدی برای سلامت افراد است و فرزند کوچک من با مشکلات ریه دست و پنجه نرم میکند.
وی با اشاره به نگرانی درباره سلامت فرزندان خود میافزاید: قرارگیری در معرض حجم زیاد آلودگی هوا برای فرزند کوچکم به هیچ عنوان مناسب نیست و حتی در صورت استفاده از ماسک نیز تأثیرات آلودگی هوا بر بیماری فرزندم به طور کامل مشخص است و در صورتی که مدارس تعطیل باشد، با خیال راحت فرزندم در منزل از طریق آموزشهای غیرحضوری تحصیل خود را ادامه میدهد.
این مادر با بیان اینکه در صورتی که مدارس تعطیل نباشد، اما به دلیل آلودگی از رفتن فرزندم به مدرسه جلوگیری کنم، او از درسها باز میماند و به خوبی مباحث را یاد نمیگیرد، تصریح میکند: من به دلیل نگرانی که از بابت بیماری فرزند کوچکم دارم، بیشتر نگران سلامت فرزند بزرگترم میشوم و واهمه دارم که آلودگی هوا مشکلاتی برای فرزند دیگرم نیز به وجود نیاورد.
وی با اشاره به آموزشهای مجازی و غیرحضوری ادامه میدهد: دانشآموزان در طول دوران بیماری کرونا با آموزش مجازی آشنا شدهاند و هماکنون آمادگی بیشتری برای این نوع آموزش دارند، از همین رو حتی در شرایط آلودگی هوا نیز در صورتی که مدارس تعطیل باشد، اما آموزش غیرحضوری ادامه پیدا کند، مشکلاتی متوجه تحصیل دانشآموزان نخواهد شد.
تعطیلی مدارس و کاهش ترافیک و تردد شهری
پدرام شیخی، پدر دانشآموزی ۱۱ ساله نیز درباره فواید تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا به خبرنگار ایمنا میگوید: به دلیل هزینه بالای سرویس مدرسه، با خودروی شخصی فرزندم را به مدرسه میبرم و ظهر همسرم به دنبال او میرود و والدین بسیاری را میشناسم که خود رفتوآمد فرزند دانشآموز خود را برعهده گرفتهاند.
وی میافزاید: بخش عظیمی از حجم بالای ترافیک در شهرها و به ویژه کلانشهرها مربوط به مدارس، خودروهای والدین دانشآموزان و حتی سرویسهای مدارس است که در صورت تعطیل بودن مدارس، از حجم ترددها و ترافیک کاسته میشود و شاید این موضوع بتواند از آلودگی هوا بکاهد.
این پدر درباره آموزشهای غیرحضوری در منازل اضافه میکند: آموزشهای غیرحضوری به اندازه آموزش حضوری تأثیر ندارد و برخی دانشآموزان از فرصت مجازی بودن آموزشها استفاده میکنند و وقت خود را به بطالت میگذرانند، اما با این وجود، باز هم آموزشهای غیرحضوری در منازل میتواند از حجم آلودگی هوا بکاهد و در عین حال شرایطی فراهم باشد که دانشآموزان مباحث درسی را از منازل دنبال کنند و سلامت آنها کمتر به مخاطره بیفتد.
بستر آموزش غیرحضوری آماده است
سینا شعبانی، دانشآموزی ۱۶ ساله با بیان اینکه روزهایی که میزان آلودگی هوا زیاد است علائم آن به خوبی در دانشآموزان مشاهده میشود، به خبرنگار ایمنا میگوید: بسیاری از افراد در شرایط آلودگی هوا با سوزش چشم، سرفه، سردرد و خستگی مواجه میشوند و اینکه از میزان آلودگی هوا اطلاع دارند نیز میتواند تأثیرات منفی بر روحیه آنها داشته باشد.
وی میافزاید: در شهرهای بزرگ همواره آلودگی هوا وجود دارد و با توجه به آسیبهای این چالش بزرگ، انتظار میرود حداقل روزهایی که شاخص آلودگی هوا در میزان بالایی قرار میگیرد، مدارس تعطیل باشد تا سلامت دانشآموزان دچار مخاطره نشود و از طرفی به دلیل کاهش ترافیک و تردد خودروها به ویژه خودروهای تک سرنشین، مقداری از آلودگی هوا کاسته شود.
این دانشآموز با اشاره به اینکه برخی دوستانم با بیماریهایی درگیر هستند که آلودگی هوا میتواند بیماری آنها را تشدید کند، بیان میکند: تمام دانشآموزان دوران آموزش مجازی را تجربه کردهاند و به همین دلیل کمتر دانشآموزی وجود دارد که از اهمیت آموزشهای مجازی بیخبر باشد یا به آن توجهی نکند، به همین دلیل آموزشهای مجازی و تعطیل کردن مدارس در شرایط آلودگی هوا منطقی به نظر میرسد.
تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا و چالشهای آن
در این میان، تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا میتواند منجر به اختلال در فرایند آموزشی دانشآموزان شود، در واقع قطع شدن روند آموزش و یادگیری میتواند تأثیرات منفی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشته باشد و ممکن است منجر به کاهش انگیزه و علاقه به تحصیل شود، همچنین، این شرایط ممکن است نگرانی و استرس را برای دانش آموزان و والدین پدید آورد.
تعطیلی مدارس میتواند موجب بروز مشکلات اجتماعی و روانی در دانشآموزان شود و حضور در مدرسه و تعامل با همسالان، برای توسعه مهارتهای اجتماعی و روانی کودکان بسیار مهم است، قطع شدن این تعاملات میتواند منجر به احساس تنهایی و انزوا در کودکان شود و بر سلامت روانی آنان تأثیر منفی بگذارد.
از لحاظ اقتصادی، تعطیلی مدارس میتواند منجر به بروز مشکلاتی برای والدین شود، به ویژه برای کسانی که شاغل هستند و نمیتوانند به راحتی مرخصی بگیرند، این شرایط میتواند فشار زیادی بر والدین وارد کند و تعادل بین کار و زندگی خانوادگی آنها را مختل کند، همچنین ممکن است برخی والدین به دلیل نیاز به مراقبت از فرزندان خود، از کار خود مرخصی بگیرند که این موضوع میتواند بر درآمد خانوار تأثیر منفی بگذارد.
آسیب تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا بر تحصیل دانشآموزان
فائزه شمسایی، دانشآموزی ۱۵ ساله که موافق تعطیل بودن مدارس به دلیل آلودگی هوا نیست، به خبرنگار ایمنا میگوید: چندین سال مدارس به دلیل بیماری کرونا تعطیل بود و همین موضوع ضربه بزرگی به میزان معلومات دانشآموزان وارد کرد و با وجود اینکه هر دانشآموزی برای آینده خود برنامه دارد، تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا منطقی نیست و به دانش دانشآموزان آسیب میزند.
وی با بیان اینکه آلودگی هوا حتی در منزل نیز وجود دارد و برخی دانشآموزان از تعطیلی مدارس استفاده میکنند و به گشت و گذار میپردازند، میافزاید: اجرا کردن طرحهای دیگری برای کاهش آلودگی هوا بهجای تعطیل کردن مدارس میتواند تأثیر بهتری داشته باشد.
این دانشآموز با اشاره به اینکه آموزشهای مجازی به طور قطع تأثیر آموزشهای حضوری را ندارد، تاکید میکند: آموزشهای مجازی نه تنها سطح معلومات دانشآموزان را نشانه میگیرد، بلکه روی ارتباطات و تعاملات حضوری آنها نیز تأثیر منفی دارد.
تعطیلی مدارس و والدینی که شاغل هستند
عاطفه صادقی، مادر شاغل یک دانشآموز هشت ساله به خبرنگار ایمنا میگوید: با توجه به اینکه من و پدر فرزندم هر دو شاغل هستیم، زمانی که مدارس تعطیل باشد من یا همسرم باید مرخصی بگیریم که همین موضوع شرایط را برای ما سختتر میکند.
وی میافزاید: سختی مرخصی گرفتن از محل کار تنها یکی از مشکلاتی است که تعطیلی مدارس به والدین تحمیل میکند، همچنین زمانی که آموزشها به صورت غیرحضوری باشد، والدین باید حضور فعالتری در کنار فرزندان خود داشته باشند و شاید والدین یک دانشآموز از سطح دانش کافی یا تخصصی درباره یک موضوع برخوردار نباشند و نتوانند پاسخگوی نیاز علمی فرزند خود باشند.
این مادر ادامه میدهد: بسیار نگران سلامت فرزند خود هستم، اما تعطیلی مدارس تنها یک راهکار موقتی برای مشکلی است که همواره با آن درگیر هستیم و این راهکار موقت چالشهایی به همراه دارد که شرایط زندگی برخی خانوادهها را سختتر میکند.
تعطیلی مدارس، بهانهای برای استراحت یا تفریح
محمدعلی محمدی نیز که پدر دو دانشآموز ۹ و ۱۴ ساله است، تعطیلی مدارس را راهکار مؤثری نمیداند و به خبرنگار ایمنا میگوید: تعطیلی مدارس شاید میزان اندکی از شدت آلودگی هوا کم کند، اما این تأثیر به قدری نیست که به خاطر آن تحصیلات دانشآموزان تحت تأثیر قرار گیرد.
وی میافزاید: بسیاری از اوقات در سال گذشته که مدارس به دلیل آلودگی هوا غیرحضوری شد، فرزندانم برای تفریح با دوستان خود بیرون میرفتند و تعطیلی مدارس به بهانهای برای در منزل ماندن، استراحت کردن و گشت و گذار آنها تبدیل شده بود.
پدر این دو دانشآموز خاطرنشان میکند: آلودگی هوا معضلی جدی است که باید چارهای برای آن اندیشیده شود، اما به طور قطع تعطیلی مدارس نمیتواند راهکاری مؤثر برای پیشگیری از آسیبهای آلودگی هوا بر سلامت جسمی و روانی دانشآموزان یا راهکاری برای کاهش میزان آلودگی هوا باشد.
در صورت ادامه آلودگی هوای تهران، مجبور به تعطیلی مدارس میشویم
حامد یزدیان، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به شرایط آلودگی هوا و تعطیلی مدارس به خبرنگار ایمنا میگوید: معتقدیم در صورتی که دانشآموزان در شرایط آلودگی هوا وارد محیط شوند، آلودگی هوا بر بیماریها و سلامت آنها تأثیرگذار است، اما با توجه به اینکه هواشناسی پیشبینیهایی مبنی بر وزش باد داشته است، مدیریت بحران استان اعتقاد داشت شاخص، شاخص آلودگی هوا در حد تعطیلی مدارس نیست.
وی میافزاید: با استدلال مذکور تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا اتفاق نیفتاد، اما در صورتی که شرایط ادامه داشته باشد، مجبور به تعطیلی مدارس در روزهای آینده میشویم که این موضوع نیز خسارت بسیار جدی به وجه آموزشی دانشآموزان میزند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در صورت تعطیلی مدارس باید تدابیر لازم مد نظر قرار گیرد، خاطرنشان میکند: جلوگیری از مازوتسوزی، احیای زاینده رود و کنترل صنایع آلاینده، راهکارهایی به منظور بهبود شرایط آلودگی هوا به شمار میرود.
خط قرمز آموزش و پرورش سلامت دانشآموزان است
جلال سلمانی، مدیر روابط عمومی ادارهکل آموزش پرورش استان اصفهان نیز با اشاره به آسیبهای تعطیل شدن مدارس به خبرنگار ایمنا میگوید: تجربه تلخی از تعطیلی مدارس در دوران کرونا داریم و مدارس هیچ کشوری به اندازه ایران در دوران همهگیری بیماری کرونا تعطیل نبود و حدود دو سال کلاسهای درس به صورت مجازی برگزار شد.
وی میافزاید: تعطیلی مدارس در این دوران آسیبهای تربیتی، فرهنگی و آموزشی برای دانشآموزان به همراه داشت و شاهد افت تحصیلی دانشآموزان و گاهی اوقات حتی ترک تحصیل برخی افراد بودیم و تمام این آسیبها نشئت گرفته از تعطیلی مدارس بود.
مدیر روابط عمومی ادارهکل آموزش پرورش استان اصفهان با بیان اینکه زمانی که دانشآموزان به آموزش حضوری بازگشتند، به دلیل حضور در فضای مجازی بدون هیچ ضابطهای دچار افتهایی در زمینههای مختلف شدند، تصریح میکند: سال گذشته نیز حدود ۱۵ روز مدارس به دلیل آلودگی هوا تعطیل شد.
سلمانی با بیان اینکه تعطیلی هر یک روز از مدارس آسیب اقتصادی بسیاری برای حوزه آموزش و پرورش به همراه خواهد داشت، ادامه میدهد: با تعطیل شدن مدارس، دانشآموزان از فضای تعلیم و تربیت عقب میمانند و با توجه به اینکه پایههای دهم، یازدهم و دوازدهم، امتحانات نهایی دارند، تأثیر عقبماندگی آنها از فضای آموزش در کنکور آنها دیده خواهد شد.
وی میگوید: اولویت و خط قرمز آموزش و پرورش، سلامت دانشآموزان است و با وجود اینکه با تعطیلی مدارس مخالف هستیم، در صورتی که سلامت دانشآموزان در خطر باشد، از موضع خود عقب میکشیم و در صورتی که شرایط به حد بحران برسد، مانند سال گذشته با تعطیلی مدارس موافقت خواهیم کرد.
مدیر روابط عمومی ادارهکل آموزش پرورش استان اصفهان اضافه میکند: طی روزهای اخیر میانگین شاخص آلودگی هوا در استان به میزانی نرسید که نیاز به تعطیلی داشته باشیم، ممکن بود در ساعاتی از روز شاخص آلودگی هوا بالا باشد، اما میانگین شاخص آلودگی هوا در طول روز به شرایط ناسالم برای عموم نرسید و به همین خاطر تعطیلی نداشتیم.
سلمانی میافزاید: تعطیلی مدارس در شرایط آلودگی هوا راهکار مناسبی برای کاهش آلودگی نیست و شاهد بودیم در روزهایی که مدارس تعطیل باشد، میزان ترافیک در سطح شهر از روزهای عادی مدرسه بیشتر است و ماندگاری دانشآموز در منزل با تعطیلی در منزل تثبیت نمیشود.
به گزارش ایمنا، تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا میتواند به عنوان یک راهکار موقت در شرایط اضطراری مورد استفاده قرار گیرد، اما برای کاهش دائمی اثرات منفی آلودگی هوا، نیازمند راهکارهای بلندمدت و پایدار مانند کاهش انتشار آلایندهها، بهبود سیستم حملونقل عمومی و ایجاد فضاهای سبز بیشتری هستیم، همچنین آموزش عمومی درباره اثرات آلودگی هوا و راههای پیشگیری از آن میتواند به بهبود وضعیت کمک کند.
در نهایت، تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا یک موضوع پیچیده است که نیاز به بررسی دقیقتر و جامعتر دارد تا بتوان بهترین راهکارها را برای حفاظت از سلامت دانشآموزان و بهبود کیفیت هوای شهرها اتخاذ کرد.
نظر شما