به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، بارش شهابی Monocerotid 2024 از پانزدهم اذر تا سیام آذر فعال است و زمان اوج آن یکشنبه -هجدهم آذر- رخ میدهد، در طول این مدت هر زمان که نقطه تابشی شهابباران در صورت فلکی تکشاخ بالای افق باشد، احتمال مشاهده شهابها وجود خواهد داشت، هرچه نقطه تابش در آسمان بالاتر باشد، تعداد شهابهای قابل مشاهده افزایش پیدا میکند.
بارش شهابی Monocerotid 2024 از اصفهان از ساعت ۱۹:۱۱ تا ۰۶:۲۳ قابل رصد است، بهترین زمان رصد آن نیز حدود ساعت ۰۲:۰۰ است، در این زمان، چرخش زمین، اصفهان را در سمت بهینه در جهت شهابهای ورودی میچرخاند و تعداد شهابهایی که به صورت عمودی به سمت پایین میبارد را به حداکثر میرساند، در زمانهای دیگر، شهابهای کمتری بر فراز آسمان اصفهان میسوزند و تمایل دارند با زاویه مایل وارد جو شوند.
نرخ ساعتی سرسویی (ZHR) بارش شهابی Monocerotid 2024 تقریباً دو است، لبته این نرخ ساعتی با فرض یک آسمان کاملاً تاریک محاسبه میشود و در عمل تعداد شهابهایی که مشاهده میکنید، کمتر خواهد بود؛ تخمین زده شده است که افراد میتوانند از اصفهان در زمان اوج بارش شهابی تا یک شهاب در ساعت را رصد کنند؛ در این زمان ماه در فاز تربیع اول قرار دارد، اما ساعت ۰۱:۰۲ غروب خواهد کرد و هیچ تداخلی برای مشاهده شهابها ایجاد نخواهد کرد.
سیاره مشتری در تقابل خورشیدی
سیاره مشتری یکشنبه -هجدهم آذر- در آسمان مقابل خورشید قرار میگیرد، این سیاره که در صورت فلکی برج ثور قرار دارد، بیشتر ساعات شب قابل مشاهده خواهد بود و حدود نیمه شب به وقت محلی به بالاترین نقطه خود در آسمان میرسد؛ این پدیده از ساعت ۱۷:۳۱ تا ۰۶:۰۸ قابل رصد است، به طوری که حدود ساعت ۱۷:۳۱ به ارتفاع هفت درجه بالاتر از افق شرقی شما میرسد، ساعت ۲۳:۵۰ نیز ۷۹ درجه بالاتر از افق جنوبی شما قرار میگیرد و ساعت ۰۶:۰۸ از دسترس خارج میشود.
زمانی که سیاره مشتری در مقابل خورشید قرار میگیرد، به این معنا است که حوالی غروب خورشید طلوع میکند و زمان طلوع خورشید غروب میکند، حدود نیمه شب به وقت محلی نیز به بالاترین نقطه خود در آسمان میرسد؛ حتی زمانی که سیاره مشتری در نزدیکترین فاصله با زمین قرار دارد، با چشم غیرمسلح مانند یک نقطه نورانی به نظر میرسد، اما میتوان آن را با استفاده از یک دوربین دوچشمی به راحتی رصد کرد.
پایان حرکت رتروگراد سیاره نپتون
سیاره نپتون یکشنبه -هجدهم آذر- به پایان حرکت رتروگراد خود میرسد، به طوری که حرکت خود به سمت مغرب از طریق صورت فلکی را پایان میدهد و در عوض به حرکت خود به سمت مشرق باز میگردد، این پدیده از ساعت ۱۷:۵۹ تا ۲۲:۴۹ قابل رصد است، به طوری که ساعت ۱۷:۵۹ حدود ۵۳ درجه بالاتر از افق جنوبی شما قرار میگیرد، ساعت ۱۸:۴۲ نیز به بالاترین ارتفاع خود در زاویه ۵۴ درحه بالاتر از افق جنوبی میرسد و حدود ساعت ۲۲:۴۹ نیز از دسترس خارج میشود؛ طی هفتههای بعدی، سیاره نپتون هر شب چهار دقیقه زودتر به بالاترین نقطه خود در آسمان خواهد رسید و به تدریج در گرگومیش غروب ناپدید میشود.
این تغییر جهت پدیدهای است که همه سیارات بیرونی منظومه شمسی به طور دورهای دچار آن میشوند، حرکت رتروگراد در اثر حرکت زمین به دور خورشید ایجاد میشود، همانطور که زمین به دور خورشید میچرخد، دیدگاه ما نیز تغییر میکند و این باعث میشود موقعیت ظاهری اجسام در آسمان از یک طرف به سمت دیگر حرکت کنند.
نزدیک شدن ماه و سیاره زحل به یکدیگر
ماه و سیاره زحل یکشنبه -هجدهم آذر- به یکدیگر نزدیک میشوند و در فاصله ۱۶.۳ دقیقه قوسی از یکدیگر قرار خواهد گرفت، این پدیده از اصفهان از ساعت ۱۷:۳۲ تا ۲۲:۳۲ قابل مشاهده است، به طوری که ساعت ۱۷:۳۲ حدود ۴۸ درجه بالاتر از افق جنوبی شما قرار میگیرد، سپس ساعت ۱۷:۵۱ حدود ۴۸ درجه بالاتر از افق جنوبی شما به بالاترین نقطه خود در آسمان خواهد رسید و ساعت ۲۲:۳۲ نیز از دسترس خارج میشود.
ماه در قدر منفی ۱۱.۹ و سیاره زحل در قدر ۰.۸ هر دو در صورت فلکی دلو قرار خواهند داشت، این دو جرم آسمانی به قدری به یکدیگر نزدیک هستند که در میدان دید تلسکوپ قرار میگیرند، اما با چشم غیرمسلح یا از طریق دوربین دوچشمی نیز قابل مشاهده خواهند بود.
غیبت قمری سیاره زحل
ماه یکشنبه -هجدهم آذر- از مقابل سیاره زحل عبور میکند و اختفای ماه ایجاد میشود که از کشورها و مناطقی از جمله شرق اندونزی، ژاپن، شرق فیلیپین و شمال غربی پاپوآ گینهنو و غیره قابل مشاهده است، اما این پدیده از اصفهان قابل رصد نیست.
اختفای ماه فقط از بخش کوچکی از سطح زمین قابل مشاهده است و از آنجا که ماه بسیار نزدیکتر از دیگر اجرام آسمانی به زمین است، موقعیت دقیق آن در آسمان با توجه به موقعیت دقیق شما در زمین به دلیل اختلاف منظر آن متفاوت است، موقعیت ماه از دو نقطه در دو طرف زمین تا دو درجه متفاوت است.
مقاره ماه و سیاره زحل
ماه و سیاره زحل یکشنبه -هجدهم آذر- در یک راستا قرار میگیرند، به طوری که ماه هفت روزه از زاویه ۱۸ دقیقهای شمال سیاره زحل عبور میکند، این پدیده از اصفهان از ساعت ۱۷:۳۲ تا ۲۲:۳۲ قابل رصد است، به طوری که ساعت ۱۷:۳۲ حدود ۴۸ درج بالاتر از افق جنوبی شما قرار میگیرد و ساعت ۱۷:۵۱ به بالاترین ارتفاع خود در ۴۸ درجه بالاتر از افق جنوبی شما قرار میگیرد، سپس ساعت ۲۲:۳۲ از دسترس خارج میشود.
ماه در قدر منفی ۱۱.۹ سیاره زحل در قدر ۰.۸ هر دو در صورت فلکی دلو قرار خواهند داشت، این دو جرم آسمانی به قدری به یکدیگر نزدیک هستند که در میدان دید تلسکوپ قرار میگیرند، اما با چشم غیرمسلح یا از طریق دوربین دوچشمی نیز قابل مشاهده خواهند بود.
مقارنه سیاره زهره و سیاره کوتوله سرس
سیاره زهره و سیاره کوتوله سرس یکشنبه -هجدهم آذر- در یک راستا قرار میگیرند، به طوری که سیاره زهره از زاویه چهار درجه و ۴۴ دقیقهای شمال سیاره کوتوله سرس عبور میکند، این پدیده از اصفهان قابل رصد نیست، زیرا در طول روز به بالاترین ارتفاع خود در آسمان میرسند و به بیش از ۱۷ درجه بالاتر از افق نمیرسند.
سیاره زهره در قدر منفی ۴.۲ و سیاره کوتوله سرس در قدر ۹.۲ هر دو در صورت فلکی جدی قرار میگیرند؛ این دو جرم آسمانی به قدری از یکدیگر فاصله دارند که در میدان دید تلسکوپ قرار نمیگیرند؛ اما از طریق یک دوربین دوچشمی قابل رصد هستند.
تربیع اول ماه
ماه یکشنبه -هجدهم آذر- در فاز ربع اول قرار میگیرد، در آسمان غروب به صورت برجسته ظاهر میشود و نیمهشب نیز غروب میکند، تربیع اول ماه از ساعت ۱۲:۱۹ تا ساعت ۲۳:۵۰ قابل مشاهده است؛ ماه در این زمان از چرخه ماهانه تقریباً نیمهروشن به نظر میرسد؛ ماه هر چهار هفته یکبار به دور زمین میچرخد و باعث میشود فازهای آن از ماه جدید، ربع اول، ماه کامل و ربع آخر هر ۲۹.۵ روز یک بار تغییر کند.
همانطور که ماه در چرخه ماهانه خود پیش میرود، در زمانهای مختلف روز قابل مشاهده است؛ در وضعیت تربیع اول هنگام غروب خورشید پدیدار میشود و تا نیمهشب قابل رصد است؛ ماه در روزهای آینده هر روز دیرتر غروب میکند و بیشتر ساعات شب قابل مشاهده خواهد بود، تا زمانی که ماه به فاز کامل برسد، بیشتر ساعات شب قابل مشاهده خواهد بود، حوالی غروب طلوع میکند و حوالی سحر نیز غروب میکند.
نظر شما