به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، آرش شادفر امروز _سهشنبه نوزدهم تیر_ در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به بحث مهم نهضت ملی مسکن، اظهار کرد: قانون جهش تولید مسکن در بیستوچهارم شهریور سال ۱۴۰۰ از سوی مجلس به دولت ابلاغ شد که دولت سیزدهم سالانه یکمیلیونی واحد و در مجموع طی چهار سال، ۴ میلیون واحد مسکن بسازد.
وی بحث تقاضای مسکن را در تقاضای مؤثر با مؤلفههای همچون ازدواج، طلاق، فرزندآوری و افزایش میانگین سن و الگوی زندگیهای یکنفره بیان کرد و در توضیح تقاضای سرمایهگذاری در دو بحث سرمایهگذاری مولد و سرمایهگذاری غیر مولد، افزود: تقاضای سرمایهگذاری مولد یعنی سرمایهگذاران و سازندگان مسکن ساختوساز را انجام میدهند و سرمایهگذاری غیر مولد هم مربوط به مردمی میشود که در راستای حفظ سرمایه و جا نماندن از تورم خرید مسکن را انجام میدهند.
رئیس انجمن صنعت ساختمان کرمانشاه با تأکید بر توجه بر تقاضای انباشت مسکن به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، تصریح کرد: ازدواج، طلاق و فرزند آوری الگوی تقاضای مؤثر در کشور را تغییر داده یعنی در کنار نزول قدرت خرید مسکن در کشور میانگین صدور پروانهها بیش از ۱۰۰ متر است درصورتیکه نیاز تقاضای مؤثر ۸۰ متر به پایین را اعلام میکند که به نوبه خود چالشی مهمی است.
دولت سیزدهم وارث مسکن مهر دولت نهم
وی در بررسی قانون جهش تولید مسکن، اشاراتی به چالشها و مزیتهای طرح مسکن مهر دولت نهم و دهم داشت و افزود: در دولت نهم و دهم با انحلال سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور به معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور، دیگر کسی نهاد ریاستجمهوری و دستگاههای اجرایی را کنترل نمیکرد.
شادفر تصریح کرد: یعنی هر جایی بدون آمایش سرزمین کلنگ عمرانی به زمین زده میشود و در جاهایی که نیاز نبود بیش از حد مسکن ساختیم و در جاهایی که نیاز بود کمتر از حد ممکن مسکن ساختیم.
وی میانگین عمر پروژهها و طرحهای عمرانی کشور در دولت نهم و دهم را بر اساس مطالعات بین ۱۳ تا ۱۴ سال عنوان کرد و افزود: مسکن مهر دولت نهم و دهم در دولت یازدهم و دوازدهم هم ادامه پیدا کرد، حتی این میراث به دولت سیزدهم هم رسید درحالیکه اگر به آمایش سرزمین توجه میشد دولتهای بعدی میراثدار این طرح نمیشدند.
رئیس انجمن صنعت ساختمان کرمانشاه ادامه داد: طرح مسکن مهر با تمام ویژگیها و چالشها، بالقوه طرح خوبی بود اینکه دولت به عنوان یک سیاست گذار باید کار نظارتی و تسهیلگری را انجام دهد و مسکن حمایتی برای قشر ضعیف جامعه بسازد در تمام دنیا مطرح است.
وی با ذکر چالشهای از آسیبهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی مسکن مهر به رشد مهاجرت از روستا به شهر و ایجاد اشتغال ناپایدار اشاره کرد و گفت: در طرح نهضت ملی مسکن دولت سیزدهم با الحاق زمینهای اطراف روستا اشتباه گذشته را در راستای مهاجرت از روستا به شهر ترمیم کرد.
شادفر به آثار تورمی بیش از ۳۰ درصدی مسکن مهر به اقتصاد کشور با افزایش میزان نقدینگی و افزایش نرخ ارز، اظهار کرد: یک پروژه را وقتی موفق میدانیم که موازنه هزینه زمان و کیفیت داشته باشد.
وی گفت: در دنیا ساختمانسازی بر اساس ساختمان پایدار است که در مسکن مهر ساختمان پایدار تولید نشد.
رئیس انجمن ساختمان کرمانشاه با انتقاد به پیوست فرهنگی مسکن مهر، افزود: قشری از جامعه را به قسمتی از شهرها بدون مسجد، مدرسه، ورزشگاه، خدمات درمانی، امکانات تفریحی و… در جایی محدود کردند.
چالشهای مسکن دولتی در آینه مسکن مهر و ملی
وی با اشاره به بررسی چالشهای طرح مسکن مهر، خاطرنشان کرد: طرح مسکن ملی در بحث تخصیص زمین خوب عمل کرده چون زمینها و اراضی دولتی بلااستفاده با مولدسازی الان مورداستفاده قرار گرفته است.
شادفر با اشاره به مشکلات نحوه تأمین مبلغ مالی طرح مسکن ملی، گفت: از بانک خواسته شده با وجود تورمهای واقعی تسهیلات بلندمدت با بهره کم به طرح اختصاص دهند که بانکها از زیر این تعهد شانه خالی میکنند و این چالش در حال حاضر بین دولت و بانک وجود دارد.
وی گفت: در قانون جایگاه بخش خصوصی در این طرح دیده نشده درحالیکه با تعریف جایگاه بخش خصوصی خیلی از سرمایههای این بخش وارد طرح میشد تا آثار تورمی کاهش یابد.
ساخت ۱۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن توسط بخش خصوصی در کرمانشاه
رئیس انجمن ساختمان کرمانشاه یادآور شد: تا قبل از ورود بخش خصوصی و انبوهسازان به این طرح، ۱۸ هزار واحد توسط نهادهای وابسته به دولت اجرا شده بود.
وی تصریح کرد: در طرح مسکن ملی بعد از ۱۸ ماه بخش خصوصی ورود کرد که بخشی از سرمایه استان از دست رفت.
شادفر با اشاره به ساخت ۶۸۰ واحد طرح نهضت ملی مسکن در سهطبقه حیاطدار در اراضی ۱۷ هکتاری اربابی دولتآباد شهر کرمانشاه با ورود بخش خصوصی، گفت: هماکنون باگذشت ۶ ماه ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی پایان سفتکاری و نما رکوردی برای نهضت ملی مسکن است.
وی گفت: تمامی کارکنان و مصالح استفاده شده بومی استان بوده که سبب اشتغالزایی برای استان شده است.
رئیس انجمن صنعت ساختمان کرمانشاه سهم بخش خصوص استان در ساخت مسکن ملی را ۱۰ هزار واحد اعلام کرد و گفت: تاکنون ۶۸۰ واحدی شروع شده و پروژه ۶۰۰ واحدی دیگر نیز در جنب بیمارستان امام رضا (ع) به نام سراج ۴ و ۵ نقشههای معماری و شهرسازی آن تأیید شده و در مرحله تجهیز کارگاه است.
وی در خصوص ادامه روند ساخت مسکن در دولت پزشکیان، خاطرنشان کرد: در تاریخ بیستوچهارم شهریور ۱۴۰۰ مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را ابلاغ کرده و این قانون است با تغییر دولتها قانون تغییر نمیکند.
شادفر در رابطه با چگونگی روند ساخت مسکن ملی در دولت چهاردهم، گفت: روند ساختوساز واحدهای که شروع شده و مردم هم اقساطی از آن را پرداخت کردهاند، طبیعتاً ادامه خواهد یافت. اعتقاد دارم دولت طرح نهضت ملی مسکن را بر اساس نیاز ادامه خواهد داد و امیدواریم در این دولت نقش بخش خصوص هم پررنگتر دیده شود.
وی مهمترین چالشپیشروی دولت چهاردهم برای طرح نهضت ملی مسکن را در تأمین منابع ملی عنوان کرد و افزود: بانکها تسهیلات بلند مدت با بهره کم مسکن ملی را به دلیل تراز منفی قبول ندارند.
رئیس انجمن ساختمان کرمانشاه وظیفه دولت را در این بخش تسهیلگری و نظارت دانست و خاطرنشان کرد: دولت باید در وهله اول به مردم تعهد دهد که طرح اجرا میشود و اگر توان در تأمین منابع مالی بود به سمت ساخت سالی یکمیلیون مسکن پیش خواهد رفت.
مصوبه مهمی از مسکن ملی که فقط روی کاغذ است
وی ادامه داد: در مورخ دوم مرداد سال ۱۴۰۲ در دفتر عبدالرضا مصری نایب رئیس مجلس شورای اسلامی صورتجلسهای با مضمون ساخت ۱۴ هزار واحد در قالب طرح سه طبقه حیاطدار در ۶ واحدی بدون پیلوت در اراضی ۴۰۰ متری به امضا رسید که پرداخت کل تسهیلات ساخت در طرح نهضت ملی مسکن در چهار مرحله تا پایان سفتکاری و نما مطابق مصوبه شورای عالی مسکن پرداخت شود که بر اساس این مصوبه باید تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومان که الان به ۸۰۰ میلیون رسیده تا پایان سفتکاری و نما به طرح تعلق گیرد که متأسفانه بانکها قبول ندارند و مصوبه اجرا نشده است.
صنعتیسازی در ساخت مسکن ملی کرمانشاه
شادفر با اشاره به انجام صنعتیسازی در نهضت ملی مسکن در استان با مزیت سرعت، کیفیت و قیمت، گفت: کل پروژه ۶۸۰ واحدی نهضت ملی اربابی بخش خصوص صنعتیسازی است.
وی ادامه داد: کیفیت صنعتیسازی نسبت به ساخت و ساز سنتی بالاتر و هزینه هم قابل کنترل است، الان اسکلت فلزی پیچ و مهره با سقفهای پیش ساخته دابل تی و مقاطع آماده در کارخانه و حمل در پروژه در حال انجام است که ادامه راه هم با همین صنعتی سازی ادامه دارد.
از حلبیآباد تا مسکن مهر
منصور طاقهای عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان استان کرمانشاه، ساخت مسکن را جز قانون اساسی دانست و گفت: مسکن مهر ضعف داشت، اما مزایا چشمگیری در جلوگیری از حلبیآبادیها داشت.
وی با بیان اینکه وام مسکن مهر، ملی و بخش خصوصی تورمزا نیست، گفت: ۲۸ درصد اشتغال ما در بخش مسکن است و به عنوان یکی از عوامل برای اشتغال محسوب میشود.
عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات مسکن مهر به تورم برمیگردد که وامها و سهم آمده جوابگوی هزینه ساخت و ساز نبود همین سبب طولانی شدن زمان ساخت شد.
وی افزود: تنها راهحل از پا درآوردن تورم سرعتبخشیدن به پروژه است، بخش خصوصی با این تفکر پروژههای خود را در سه جبهه فعال کرد، در صنایع فولادی اسکلت فلزی پیشساخته، در قسمت سقف با کارخانه خانهسازی عقد قرارداد و سقفهای پیشساخته و صنعتیسازی را شروع کرده و در قسمت کارگاه هم فونداسیون و سایر عملیات را در حال اجرا دارد.
قطعاً برنامه دولت آینده رسیدن به ساخت ۴ میلیون مسکن است
محمدرضا دادگر عضو هیئت مدیره انجمن صنعت ساختمان کرمانشاه در خصوص ادامه ساخت مسکن ملی در دولت چهاردهم، اظهار کرد: فرایند تأمین زمین بر مبنای ساخت ۴ میلیون مسکن اتفاق افتاده است، قطعاً برنامه دولت آینده رسیدن به این برنامه است.
وی ادامه داد: اگر قرار است برای اقشار کم درآمد مسکن بسازیم باید همه دستگاهها و ادارات ذیربط کاهش هزینه را پیگیری کنند تا مسکن ارزان قیمت و سریع در اختیار مردم کمبرخوردار قرار گیرد.
نظر شما