به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بیتفاوتی بازار ارز به «قطعنامهبازی»» نوشت: از دولت شهید رئیسی، گره کور نرخ ارز به وقایع سیاسی و غیراقتصادی طوری بود که هر اتفاق و حتی اظهارنظر یک مقام خارجی، قیمت ارز را به راحتی بالا میکشید و از آن به بعد این قیمت پایه نرخگذاری بازار غیررسمی میشد. اما تغییر ریل اقتصاد ایران در سه سال اخیر و بازگشت به داشتههای بومی و همکاری با کشورهای همسایه باعث باز شدن این گره کور تاریخی شد. نرخ ارز از این منظر اهمیت دارد که در کنار اینکه یکی از لنگرهای اقتصاد ایران شناخته میشود حساسیت بسیار بالایی در برابر رویدادهای مختلف از اقتصادی و غیراقتصادی دارد و حتی یک شایعه میتواند بر آن تأثیر بگذارد.
حال چند سالی است که دیگر رخدادهای سیاسی همانند گذشته در بازار ارز ایران به عنوان یک شاخص مهم و حساس به وقایع، اثر ندارد و پس از یک رشد موقتی و کوتاه مدت بسرعت به کانالهای قبلی خود باز میگردد، واقعیتی که با بررسی حوادث سیاسی و نظامی سالهای اخیر و اثر آن بر بازار ارز به راحتی میتوان آن را اثبات کرد.
در دولت سیزدهم تمام شاخصهای کلیدی اقتصاد ایران بهبود یافت و از نرخهای منفی دهه ۱۳۹۰ فاصله گرفت. رشد اقتصادی از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پاییز سال ۱۴۰۲ یازده فصل متوالی رشد اقتصادی مثبت را تجربه کرده است. بر اساس گزارش مرکز آمار نرخ رشد در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ با نفت مثبت ۶.۷ درصد و بدون نفت مثبت ۴.۲ درصد بوده است.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «افتتاح بزرگترین آبشیرینکن غیر ساحلی جهان و ۴۱ طرح زیربنایی در سیستان و بلوچستان» نوشت: به گزارش کیهان، خدمات دولت سیزدهم در سیستان و بلوچستان و افتتاح طرحهای زیرساختی و عمرانی، نشان میدهد شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی با رویکردی انقلابی تمام توان خود را برای رفع محرومیت در این استان به کار بسته بود و اقدامات گسترده اقتصادی و محرومیتزدایی در پهناورترین استان کشور، با هدف زدودن غبار محرومیت، طی دوره خدمت ۳۰ ماهه شهید جمهور عملیاتی شد. دستاوردهای اقتصادی دولت سیزدهم پس از شهادت آیتالله رئیسی هم ادامه دارد و در این راستا بزرگترین پروژه
آب شیرینکن غیرساحلی ایران برای تأمین آب پایدار یک میلیون نفر از جمعیت سیستان و بلوچستان، در کنار ۴۱ طرح مختلف زیربنایی، روز پنجشنبه در این استان افتتاح شد.
محمد مخبر، سرپرست ریاستجمهوری در مراسم افتتاح ۴۲ طرح عمرانی و زیربنایی در استان سیستان و بلوچستان به ارزش حدود ۸۶ هزار میلیارد تومان که بهصورت ویدئو کنفرانس و البته با حضور وزیران نفت و نیرو در استان سیستان و بلوچستان انجام شد، گفت: رئیسجمهور شهید، سفرهای استانی خود را از استانهای کمبرخوردار آغاز کرد تا مشکلات آب، بهداشت، راهها و گاز این استانها بهخصوص سیستان و بلوچستان، برطرف شود. شهید رئیسی فقط سه سال رئیسجمهور بود ولی خدمات و محبوبیتش با آنهائی که هشت سال رئیسجمهور بودند اصلاً قابل مقایسه نیست.
بزرگترین آبشیرینکن غیرساحلی (خشکی) ایران در استان سیستانوبلوچستان روز پنجشنبه به بهرهبرداری رسید. با بهرهبرداری از آبشیرینکن غیرساحلی به ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب در شبانهروز، آب آشامیدنی بخشی از شهر زاهدان و شهرها و روستاهای شمال استان سیستانوبلوچستان تأمین شد، بهطوری که جمعیتی بالغ بر یکمیلیون نفر از برکات این پروژه بهرهمند شدند. علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در سفر به سیستان و بلوچستان بزرگترین آبشیرینکن خاورمیانه در خشکی را با هدف تأمین آب زاهدان و سیستان وارد مدار کرد.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «نامزدها آرایش گرفتند» نوشت: برخی نظرسنجیها از افزایش روزانه مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری حکایت دارد. در پیوست با آن، مشارکت نامزدهای مطرح نیز بهنوعی رکورد شکسته است. جدیترین حضور از اصلاح طلبان است، هم میثاقنامه نوشتند که گواهی بر جدیت آنان برای رسیدن به یک نامزد نهایی است و هم فهرست نامزدها را تعیین کردند تا در صورت تأیید نشدن برخی از آنان، دستشان خالی نباشد. حتی ممکن است این یک عملیات فریب باشد تا در صورت تأیید کسی خارج از فهرست سهنفره آنان (آخوندی، پزشکیان و جهانگیری) از آن فرد فعلاً ناشناس حمایت کنند. هیچیک هم که نشد، شاید به حمایت از لاریجانی مثلاً اعتدالی بشرطها و شروطهایی که برای او تعیین میکنند، برسند. هرچند لاریجانی نیز بدش نمیآید که اصلاحطلبان چنین کنند، بهشرط اینکه حمایتشان را در بوق نکنند و فقط رأی بدهند تا رأی پایگاه سنتی خود را از دست ندهد! در این جریان ظاهراً جایی برای همتی باقی نمانده و او باید بهتنهایی بجنگد! دولتیها نیز سه دسته شدند. دسته اول با نامه برخی اعضای کابینه به شورای نگهبان در شهادت به رجلبودن اسماعیلی، راه خود را از بذرپاش جدا کردند و مرتضوی هم گفته که تا آخر میماند. در همین طیف با جریان کلی اصولگرا، قالیباف و جلیلی و زاکانی، خود سه ضلع هستند که دوتای اول هم شانس خوب تأیید دارند و هم احتمال رأی خوب.
میماند نامزدی که اطمینانش به رد صلاحیت خود حتی از اطمینان اعضای شورای نگهبان بیشتر است و برای همین بیشتر از همه به تکاپو افتاده و از این سوی به آن سوق (بازار) و از این چهارراه به آن امامزاده میرود و مطابق پیشبینیها با یک چک چندمیلیونی یارانه در وجه تکتک مردم آمد و او کسی نیست جز محمود احمدینژاد!
فیالجمله احتمالش کم است که امروز در پایان اولین پنجروز مهلت شورای نگهبان فهرست نامزدها بیرون بیاید. شاید این شورا از فرصت دوم پنجروزه نیز استفاده کند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «مرام رئیسی» را برگزید و نوشت: سیدابراهیم رئیسی در مسیر پیگیری گفتمان انقلاب اسلامی در مدیریت اجرایی کشور به شهادت رسید. این یک سند افتخار برای جریان انقلابی است. رئیسی در قریب ۳ سالی که رئیسجمهور بود حد نصاب جدیدی در خدمت صادقانه ثبت کرد. راه و رسم و مرام رئیسجمهور شهید مشخص و غیرقابل تحریف است. رئیسی با تمام وجود به مبانی انقلاب و اصول و سیاستهای جمهوری اسلامی ایران معتقد و در دولت سیزدهم به تمام این مبانی و اصول پایبند بود. او در پیگیری حقوق مردم بر اساس مبانی انقلاب پرکار، فعال، خستگیناپذیر و مرد میدان بود. در سیاست داخلی، اهل اجماع و استفاده از همه ظرفیتهای داخلی بود و دولت او تلاش میکرد ثابت کند بدون واگذاری همه چیز به اراده قدرتهای جهانی، میتوان با تکیه بر توان داخلی به توفیقات ملموس در رفاه و معیشت و پیشرفت و توسعه رسید. او در سیاست خارجی، همه راهبردهای ایران را در راستای استراتژی ادغام ایران در نظام جدید چندقطبی پیش میبرد. هنر دستگاه دیپلماسی او در بهبود روابط با همسایگان و تعریف یک اشتراک اقتصادی ساختاری با همسایگان و کشورهای مستقل و معترض به نظام ظالمانه تکقطبی که الحق به شیوههای عالمانه از سوی شهید حسین امیرعبداللهیان پیش میرفت، یک مدل هوشمندانه و موفق در سیاست خارجی بود. به اعتقاد جامعهشناسان و مورخان، جمهوری اسلامی ایران پس از سدهها مدل توسعه از طریق تحقق امنیت درونزا را فهم کرد و به کار گرفت و الحق بیشتر سیاستگذاریهای دولت سیزدهم نیز مبتنی و منطبق بر همین کلانایده اتخاذ و پیگیری میشد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود با تیتر «به علم اقتصاد برگردید» به توصیه انجمن اقتصاد ایران به نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری برای عبور از چالشهای اقتصادی کشور پرداخت و نوشت: انجمن اقتصاد ایران در نامهای سرگشاده خطاب به نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری نوشته است: «در حال حاضر رشد اقتصادی پایین و پرنوسان که سبب افت شدید درآمد سرانه کشور نسبت به رقبای منطقهای و جهانی شده است، تورمهای بالای مزمن و بعضاً رو به افزایش در کنار کاهشهای شدید و پیاپی ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم، کمیت و کیفیت پایین اشتغال و اشتغالزایی، فقدان روابط مستحکم بینالمللی و بهرهگیری از آن در خدمت رشد اقتصادی و رفاه و گسترش فساد و شکلگیری کانونهای قدرت و ثروت که سد راه اصلاحات و سیاست گذاری صحیح اقتصادی شده و به انحراف انگیزهها و ناهنجاریهای اجتماعی میانجامد، از مهمترین چالشهای اقتصاد کشور هستند.»
آنها در ادامه تهیه و تدارک ناکارآمد و ناکافی کالاها و خدمات عمومی، ناترازی عرضه و تقاضای انرژی در قیمتهای موجود و نزدیک شدن به بحران انرژی، بالا بودن هزینههای مبادله منتج به اتلاف منابع و کاهش رفاه، بیثباتی اقتصاد کلان، تشدید نااطمینانی، پیشبینیناپذیری اقتصاد و انتظارات تورمی، پایین بودن نرخ پسانداز، تشکیل سرمایه و تبعاً سرمایهگذاری و مستهلک شدن سرمایههای فیزیکی و زیرساختها و هشدارآمیز شدن روند تشکیل و رشد و ارتقای سرمایه انسانی را از دیگر چالشهای اقتصاد کشور دانسته و تأکید کردهاند که فقدان نقش بایسته تجارت الکترونیک، دولت الکترونیک، فضای مجازی و اکنون هوش مصنوعی در مسیر توسعه، نرخ مشارکت پایین اقتصادی خصوصاً برای نیروی کار زنان کشور، روند افزایشی خروج سرمایه انسانی و مادی از کشور، فرصتهای نابرابر رقابت برای عاملان اقتصادی، مواجهه فعالان اقتصادی با فقدان شفافیت بایسته و نبود تقارن اطلاعات، بهرهوری پایین نیروی کار و سرمایه و مسیر ضعیف ارتقای تکنولوژی در کشور، کاهش اعتماد شایسته عمومی و فقدان همراهی بایسته با سیاستگذار، افزایش نابرابری در ثروت و وجود نارساییهای بحرانی در شاخصهای زیستمحیطی، در خطر بودن منابع آبی کشور و سطح بالای آلودگی هوا منتج به تهدید سلامتی شهروندان را از چالشهای مهم اقتصاد کشور خواندهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «نمره اقتصادی پاستورنشینان» را برگزید و نوشت: حدود سه هفته به انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری باقی مانده است. در روزهای آینده نامزدهای نهایی توسط شورای نگهبان معرفی میشوند تا در این رقابت حضور یابند. احتمالاً یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث در مناظرات، بررسی عملکرد اقتصادی در دولتهای گذشته و ارائه راهکارها برای بهبود متغیرهای کلان اقتصادی است. «دنیای اقتصاد» در گزارشی، عملکرد دولتها در بخشهای تورم، رشد اقتصادی و آمارهای پولی را مورد بررسی قرار داده است. این بررسیها نشان میدهد دولت هاشمیرفسنجانی از لحاظ آمار رشد اقتصادی عملکرد مناسبی داشته، اما به لحاظ وضعیت تورم، دولت احمدینژاد و دولت خاتمی عملکرد بهتری را ثبت کردند. از منظر آمارهای پولی نیز وضعیت در دولتهای خاتمی و هاشمی بهتر از سایر دولتها بوده است. باید توجه کرد که این آمارها نمیتواند به تنهایی معیار دقیقی برای ارزیابی عملکرد دولتها باشد، اما تصویری از شرایط اقتصاد کلان در دورههای مختلف پاستورنشینان ارائه میکند.
نظر شما