به گزارش ایمنا، محله که نه، بیشتر شبیه روستا است و تا چشم کار میکند زمینهای بایر و خشک است؛ زمین های پر از زباله و پلاستیک با مردمانی خسته از بی توجهی، کوچه هایی به رنگ محرومیت و فرسودگی؛ انگار نه انگار که این روستا جزئی از کلانشهر اصفهان است. وصله ناجوری است که به زور به شهر دوخته اند تا شاید همگام با اصفهان رونق بگیرد؛ اما نه تنها توسعه ای در کار نبوده بلکه این پیوستگی بر زخم مردمان این محله نمک پاشیده است.
روستایی با هزار نفر جمعیت و تنها یک دبستان پسرانه! و دخترانی که برای تحصیل باید مسافت زیادی را طی کنند تا به روستاهای اطراف بروند و شاید در این مسیر مجبور به ترک تحصیل شوند. تنها دارایی «اندوان» یک پایگاه سلامت است و دریغ از مرکز فرهنگی، ورزشی و حتی یک بوستان محلی...
در یک روز تابستانی اهالی محل گرد هم آمدند تا از مشکلاتشان بگویند، از عزیزانی که به دلیل نبود امکانات از دست دادهاند، از حداقلهای شهرنشینی...
«کاش اندوان هنوز روستا بود و دهیار داشت، کاش از حدود ۱۲ سال پیش مثل یک وصله ناجور به منطقه ۱۵ شهرداری اصفهان الحاق نشده بود تا کمتر دلمان میسوخت از اینکه هنوز امکانات ورزشی، فرهنگی و تفریحی نداریم و فرزندانمان برای درس خواندن مجبور هستند با مینیبوس راهی دیگر نقاط شوند و هر لحظه دلهره سالم برگشتن آنها را داریم.» این گوشهای از درد دل اهالی محله اندوان از زبان «زهرا جعفری» یکی از ساکنان محله است که از نبود حداقل امکانات شهری در این محله ناراضی اند.
اندوان و ۱۷ روستای واقع در جاده منتهی به کارخانه قند اصفهان در سال ۸۵ با دستور «محمود حسینی» استاندار وقت به شهرداری خوراسگان الحاق شد، اما آنگونه که باید مورد رسیدگی و توجه قرار نگرفت. آب، تلفن، برق و گاز تنها دارایی مردم این روستاست اما از زمان الحاق تاکنون معابر این محله جدولکشی و آسفالت نشده و مردم این محله از داشتن حداقل امکانات فرهنگی، ورزشی و شهری محروم ماندهاند.
پرداخت عوارض شهری به قیمت اصفهان تنها سهم اندوان از شهر شدن است و اگر اهالی روستا قصد ساخت و ساز داشته باشند باید هزینههای دریافت پروانه ساختمان را شهری پرداخت کنند.
«مدتی پیش از سوی شهرداری مقداری خاک برای پر کردن مادی انتهای محله آوردند تا این مادی را به پارک کنند، اما خاکها موریانه داشت، اعتراض کردیم و خاک ها را برگداندیم» این را مهدی کشاورز می گوید و ادامه می دهد: «اهالی محله اندوان با تبدیل این مادی به پارک، مخالفند چرا که این محله برای دفع آبهای سطحی نیاز به مادی دارد و مادی انتهای روستا است، امنیت لازم را برای اهالی ندارد و بوی تعفن در این نقطه اجازه ماندن نمیدهد.»
اینجا تنها یک دبستان پسرانه دارد که علاوه بر دانش آموزان اندوان، پسران روستاهای موران و بهاران هم دانش آموز آن هستند، دختران اندوانی اما باید به روستای بهاران بروند تا شش کلاس دوره ابتدایی را سپری کنند. وضعیت روستاهای همجوار بهتر است و معابر شان جدولکشی شده و امکانات بهتری دارند، اما اهالی اندوان همچنان منتظر دریافت خدمت هستند.
ارث شوم
عرض کم و تاریکی خیابان آیت الله خاتون آبادی، دست به دست هم داده تا اندوانی ها علاوه بر محرومیت قربانی حوادث جاده ای هم شوند. همین هفته بود که دو خواهر، قربانی عبور از جاده شدند. داغ دل «علی مختاری» برادر قربانیان هنوز تازه است «اول تیرماه بود، که اطلاع دادند «فاطمه» و «زهرا» پس از خرید از جمعه بازار هنگامی که قصد عبور از خیابان را داشتند تصادف کردند، فاطمه چهار فرزند داشت، دو قلوهای او یک ساله هستند، زهرا ۳۹ ساله بود و دو فرزند کوچک دارد، پس از تصادف، راننده در تاریکی فرار کرد.»
«شهردار سابق خوراسگان در حقمان ناجوانمردی کرد، او به وانتهای دوره گرد برای جمعه بازار در زمین رو به روی محله اندوان مجوز داد، هر کس قصد خرید از این بازارچه را دارد باید خطر مرگ را به جان بخرد.» شهردار رفته، اما جمعه بازار ارث شومی است که برای مردم اهالی اندوان به یادگار گذاشته تا ساکنان این محله هر روز بیشتر شاهد تصادف و کشته شدن مردم باشند.
تاکنون هفت نفر از اهالی اندوان قربانی عرض کم و تاریکی جاده شده اند، «نمیدانیم چند نفر دیگر باید بمیرند تا مسئولان فکری برای این نقطه از شهر بکنند» اهالی محله تعریف می کنند در یک تصادف، راننده با تابلوی محله اندوان برخورد کرده و تابلوی بر زمین افتاده را نفر دیگری سرقت کرده است. حالا اندوان تابلو هم ندارد، پس از این اتفاق تابلوی اندوان جای خود را به تابلویی که بر روی آن نوشته شده «کوی بهارستان» داده، اما اهالی از تغییر نام ناراضی اند.
جاده اندوان در محدوده شهری نیست
"معصومه" از ساکنان قدیمی اندوان است که جاده به پسر ۱۱ ساله اش رحم نکرده « محلی که وانتبارهای دوره گرد تجمع میکردند را شخم زدیم و به وانتی ها هشدار دادیم که اگر بیایند ماشین آنها را آتش میزنیم.»
طبق قانون، شهرداری ها مسئول جمع آوری دستفروشان از سطح شهرها هستند. حسن محمدحسینی، مدیرکل پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان در این باره میگوید: بارها مکاتباتی با دستگاه قضایی انجام دادیم تا مجوز لازم را برای برخورد و جمعآوری وانت ها دریافت کنیم، اما با توجه به اینکه زمین مورد نظر خارج از محدوده شهرداری بود، قرار شد دستگاههای ذی ربط اقدام کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که برخی از وانتبارها اعلام کردهاند که برای انجام فعالیت مبالغی به شهرداری پرداختهاند، تاکید میکند: شهرداری هیچ گونه وجهی تحت هر عنوانی از رانندگان این وانتها دریافت نکرده و افراد مورد نظر جهت توجیه تخلف خود این اظهارات غیر واقعی را مطرح کردهاند.
برخورداری از حداقلها حق مردم است
«باید سرعت خدمترسانی به محلات محروم را افزایش دهیم تا جبران مافات شود» این بخشی از صحبت های علیرضا نصراصفهانی، نایب رییس شورای اسلامی شهر اصفهان است که «توزیع متوازن امکانات» را سیاست کلی شهرداری عنوان می کند و می گوید: حتماً یکی از دغدغههای مدیر منطقه ۱۵ شهرداری رسیدگی به اندوان خواهد بود.
به فکر رفع مشکلات اندوان هستیم
حسین امیری، مدیر منطقه ۱۵ شهرداری اصفهان در این باره می گوید: این منطقه ۱۱ محله الحاقی دارد که بافت آنها در گذشته روستایی بوده، بنابراین درست است که شهروندان تقاضای خدمات میکنند و شهرداری نیز خدماتی را در چارچوب وظایف خود انجام میدهد، اما عمران، توسعه و پیشرفت اینگونه محلات به تناسب بودجه شهرداری انجام میشود.
وی با بیان اینکه هر کجا که بافت روستایی به شهر الحاق شده، زمان زیادی برای نوسازی و بهسازی لازم دارد، تصریح می کند: اعتباری در بودجههای قبلی برای این محلهها در نظر گرفته نشده بود، اما امسال منطقه ۱۵ شهرداری اصفهان برای اندوان ۲۵۰ میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته و قرار است در نیمه دوم سال جاری اگر درآمدهای شهرداری پاسخگو باشد، برای بازسازی و بهسازی کانال آب و احداث فضای سبز، این اعتبار را هزینه کند چرا که هزینه کرد شهرداری به تناسب درآمدها انجام میشود.
وی ادامه می دهد: در خصوص جاده ارتباطی اندوان به مرکز شهر، اداره کل راه و شهرسازی وظیفه دارد آسفالت، ایمنسازی و ساماندهی آن را انجام دهد، هر چند شهرداری منطقه ۱۵ دو میلیارد تومان اعتبار پیش بینی کرده تا در ضلع غربی کانال آب اندوان جاده احداث کند که برای تحقق آن باید مجوزهای لازم را از شرکت آب منطقهای و آبفای استان دریافت کنیم.
امیری در پاسخ به این انتقاد اهالی اندوان که تبدیل مادی به پارک را اقدامی غیرکارشناسانه میدانند، می گوید: مردم زمین در اختیار ما قرار دهند تا پارک را در نقطه دیگری از این محله احداث کنیم، شهرداری در این محله زمینی در تملک ندارد، بنابراین مردم باید با شهرداری همکاری کنند.
بازدید مسئولان از جاده خاتون آبادی و تعیین تکلیف مشکلات محله
به نظر می رسد اندوان برای مسئولان گمنامتر از این حرفها باشد، محلهای که حتی کسی نمی داند در محدوده شهر قرار دارد یا نه! حجت الله غلامی، مدیر کل راه و شهرسازی استان اصفهان از پشت تلفن خبرنگار ایمنا به جمع مردم اندوان میآید تا در مورد جاده آیت الله خاتون آبادی با آنها صحبت کند. او در خصوص تعریض، آسفالت و روشنایی جاده اندوان می گوید: اگر خیابان آیت الله خاتون آبادی همچون جاده فرودگاه در حوزه شهری نباشد، ادارات راه و شهرسازی و راهداری برای حل مسایل و مشکلات آن ورود پیدا میکند.
وی به اهالی محله اندوان قول می دهد که هفته آینده بازدید مشترکی را به همراه اداره کل راهداری و مدیر منطقه ۱۵ شهرداری اصفهان از جاده خاتون آبادی انجام دهد و پس از آن جلسه مشترکی به منظور بررسی مشکلات این مسیر و تعیین وظایف هر کدام از دستگاهها برای رفع مسایل آن برگزار کند.
به گزارش ایمنا، الحاق روستاها به شهر طی سالهای اخیر با هدف برخورداری از امکانات شهری و جلوگیری از مهاجرت اهالی روستاها به شهر شتاب فزایندهای داشته است، اما ارایه امکانات و خدمات فرهنگی، اجتماعی، تربیتی، ورزشی و آموزشی همراستا با اینگونه تغییرات نبوده و این امر چالشهای بسیاری برای اهالی این روستاهای الحاقی ایجاد کرده است. بر این اساس از آنجا که برخورداری از حداقل امکانات شهری جزء حقوق اولیه تمام شهروندان است، میطلبد که «مسئولان» با جدیت بیشتری برای رفع مشکلات محلههای کمتر برخورداری همچون «اندوان» گام بردارند.
گزارش از: راضیه کشاورز- خبرنگار سرویس شهر خبرگزاری ایمنا
نظر شما